Kultura

NASTAVA U MILANU NA HRVATSKOM JEZIKU Talijanski školarci uče o Dubrovniku, Ruđeru, Vidri…

talijanska skola00

Svečano otvaranje i priredba prve generacije učenika Hrvatske nastave u Milanu, pokrenuta surad­njom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Milanu, konzulice Ive Pavić i Ministarstva znanosti i obrazovanja u čijoj je nastava nadležnosti održana je u prosincu protekle godine, a ova lijepa vijest putem prijatelja i ljubi­telja Dubrovnika i DuLista, Cristiana Pambianchija čiji sin Nicholas također pohađa ovu školu, došla je i do Dubrov­nika.

Pokretanjem Hrvatske nastave jezika i kulture za učenike osnovnih škola na neki način obilježen je i Božić u Milanu, a sam događaj podržali su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njezin Ured, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Milano, Hrvatska zajednica u Lombardiji, Klub prijatelja Hrvatske i Školska knjiga koja je za tu priliku donirala poklone učeni­cima. O školi, te nastavi u njoj, svojim riječima zapisala je profesorica Tina Fabijančić nakon otvorenja i svečane prigode.

— Generalna konzulica Iva Pavić zahvalila je svima koji su pomogli uspješan početak Hrvatske nastave u Milanu dodavši da je očuvanje i nje­govanje hrvatskog jezika i kulture dar djeci i obiteljima Hrvata u Milanu. Predsjednica Grabar-Kitarović uče­nicima je uputila poklone i pismo koje je pročitala konzulica Pavić, ista­knuvši da će nastava na hrvatskom jeziku generacijama učenika proši­riti mogućnosti obrazovanja te učenja ne samo jezika već i hrvatske kulture, povijesti, običaja, zemljopisnih i pri­rodnih obilježja. Gospodin Fabio Arri­goni, predsjednik Okruga I obratio se u ime Grada Milana i gradonačelnika Giuseppea Sale izrazivši zadovoljstvo što je Grad Milano dao doprinos ustu­panjem besplatne učionice. Nadalje, pomoćnik ministrice Karin istaknuo je napore koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ulaže da bi nastava bila dostupna svim hrvatskim građanima izvan domovine. Gospođa Draženka Arar, savjetnica za posebna pitanja hrvatskog iseljeništva, govorila je o aktivnostima koje Središnji državni ured za Hrvate izvan RH omogućuje hrvatskim zajednicama – istaknula je profesorica Tina Fabijančić koja je naglasila i kako je učenje hrvatskog jezika i kulture korak prema razvija­nju višejezičnosti i multikulturalnosti kao načina života.

Tradicionalne priče i šaljivi igrokaz
Publiku su zabavili i nasmijali učenici pjesmicama i recitacijama, članovi hrvatske zajednice nastupili su tradi­cionalnim pričama i šaljivim igroka­zom o Djedu Božićnjaku, dubrovačkom zlataru. Video nastupima pridružili se učenici iz Dubrovačke gimnazije utjelovivši velikane Marina Držića i Ruđera Boškovića, zapisala je dalje prof. Fabijančić.

Središnji dio programa bio je nastup prve generacije učenika kojima je to ujedno bio prvi nastup na hrvatskom jeziku, a vježbali su uz pomoć profe­sorice Fabijančić i roditelja. Publiku su zabavili recitacijama i igrokazima hrvatskih autora. Učenicima su se na pozornici video nastupom pridružili učenici Gimnazije Dubrovnik koji su glumili Ruđera Boškovića i Marina Držića, hrvatske velikane kojima je GKRH u Milanu posvetio 2017. godinu. Članovi Hrvatske zajednice u Lombar­diji i Klub prijatelja Hrvatske iz Milana pripremili su i publici su ispričali božićne priče. Publiku su nasmijali pri­jatelji Hrvatske Cristiano Pambianchi i Silvio Ziliotto šaljivom predstavom o Djedu Božićnjaku, dubrovačkom zlataru. Završni dio programa bio je posvećen predstavljanju dječje knjige Velike avanture malog Orehovića auto­rice Ljiljane Došen i izdavačke kuće Uliks. Profesorica Došen dio je rad­nog vijeka provela radeći u Hrvatskoj nastavi u inozemstvu. Svojim roma­nom prvijencem autorica želi dopri­nijeti očuvanju jezika, običaja, načina života Rijeke, primorja i Hrvatske u cje­lini. Druženje je zaokruženo igrama i podjelom poklona za učenike koje je omogućila i donirala Školska knjiga te razmjenom čestitki uz specijalitete koje su pripremili roditelji i članovi hrvatske zajednice – ističe prof. Fabi­jančić, a upravo otvaranjem ovakve nastave ostvaren je dugogodišnji san hrvatske zajednice u Milanu za nasta­vom na hrvatskom jeziku za djecu hrvatskog podrijetla i ostale koji žele učiti hrvatski jezik i kulturu. Sada je dio mreže Hrvatske nastave u inozemstvu koja djeluje u dvadeset zemalja diljem svijeta i okuplja više od 7 tisuća uče­nika. U Italiji je to šesto nastavno mje­sto uz nastavna mjesta u Rimu, Trstu, Monfalconeu, Udinama i regiji Molise.

Pročitajte još

PROLJEĆE PRI DVORU Bogati glazbeno-plesni program KUD-a ‘Stjepan Radić’

Dulist

[FOTO] Dubrovački muzeji prvi put obilježili Noć tvrđava

Dulist

REPRIZA VEČERAS U TEATRU U potrazi za Cvijetom Zuzorić

Dulist