Aktualno

ORAŠAC Djeca provela dan sa žurnim službama

djeca zurne sluzbe 1

Područni ured za zaštitu i spašavanje Dubrovnik nastavio je s intenzivnom provedbom edukacije djece planiranoj za početak godine pa je tako iskorišten jučerašnji sunčani dan kako bi se žurne službe još jednom predstavile najmlađima, ovaj put u Orašcu.

Nakon uvodne riječi ravnateljice Osnovne škole ‘Antuna Masle’ Kornelije Koncul, djeca su od službenika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje kroz prezentaciju i edukativni video učila o ispravnom korištenju broja 112 te kako reagirati u slučaju različitih vrsta nesreća i opasnosti, osobito požara i potresa. Pedesetak učenika prvih i drugih razreda pokazalo je iznimno predznanje, osobito zahvaljujući činjenici da nekoliko njih ima očeve, stričeve i ujake vatrogasce, pripadnike Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci, ispostave Orašac, koji su se također pridružili edukaciji.

O ulozi žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite, osim od vatrogasaca, djeca su mogla naučiti i od pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Dubrovnik te policijskog službenika Prometne policije, koji je dječacima i djevojčicama dao naglasak na sigurnosti u prometu. Pored razgovora o psima, najmlađima je uvijek zanimljiva oprema spašavatelja, kao i mogućnost da sami nešto isprobaju. Ovaj put je to bilo rukovanje vatrogasnim cijevima i mlaznicom, a sudeći po viđenom, Orašac ne treba strepiti za budućnost vatrogastva na svom području. U Orašcu gotovo da nema djeteta koje sebe ne vidi kao budućeg vatrogasca, policajca, spašavatelja…

Djeci je i ovom prilikom podijeljen edukativni materijal Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a škola je pozvana da likovnim i literarnim radovima svojih učenika sudjeluje u aktualnom natječaju radova djece i mladih na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite, koji je otvoren do 23. veljače ove godine.

Izvor: DUZS, Područni ured Dubrovnik

Pročitajte još

ROMANSA U ‘SURVIVORU’ Dubrovkinja Mihaela priznala da je Luka njezin tip

Dulist

[FOTO] ‘FREKVENCIJE I EKRANI’ Novinari podijelili medijsko iskustvo sa studentima

Dulist

Biskup predvodi misu u katedrali na svetkovinu Duhova

Dulist