Kultura

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Noć knjige, nacionalna manifestacija koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, održava se 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja tema pod nazivom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći. U 2024. obilježava se 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić te 100. obljetnica smrti Franza Kafke. I kultni roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u 2024. godini obilježava 70 godina od prvog objavljivanja.

U Dubrovačkim knjižnicama na Noć knjige obilježila se 70. obljetnica prvog objavljivanja „Gospodara prstenova“ J. R. R. Tolkiena te 100. obljetnica smrti književnika Franza Kafke. Osim toga, u programu Narodne knjižnice Grad i ogranaka oni najmlađi, ali i nešto stariji posjetitelji mogli su uživati u susretu s književnicom za djecu i mlade, pričaonicama i radionicama, te jednim glazbenim iznenađenjem. Svi događaji bili su uz pratnju budnog oka ovogodišnjeg zaštitnog znaka Noći knjige knjižničarosaura Gjura Nachitanovicza.

Odjel za djecu i mlade organizirao je edukativnu radionicu “Dinosauri”. Radionica se održala u Saloči od zrcala, a vodila ju je knjižničarka Leona Ribić Radić. Mali istraživači povijesti, arheolozi i ljubitelji znanosti proširili su svoje znanje o ovim divovskim gmazovima (Triceratops, Stegosaurus, Brontosaurus, Tyrannosaurus rex, Velociraptor itd.) i oputovali u daleku prošlost. Za kraj su crtali Đura Načitanovića koji im se potpisao na crteže, a dobili su i fotografiju s njim. Nakon „Dinosaura“ uslijedilo je edukativno predavanje za djecu pod naslovom „Kleta gora ili Ruapehu (znanost iza LOTR vulkana)“ pod vodstvom knjižničarke Marije Zadil. Predavanjem su uspješno spojili znanstvenu fantastiku i stvarnost. Mali znanstvenici usporedili su Mt. Doom (Kletu goru) s Ruapehu i Whakaarijem na Novom Zelandu. Zavirili su u stvarne (moguće) scenarije erupcija supervulkana i nestankom svijeta kakvog poznajemo, usporedili ih s urušavanjem Mordora, ali i pronašli utjehu u Tolkienovim riječima.

U skladu s kataklizmičkom temom, zbog kiše su sudionici ostali uskraćeni za šetnju u sklopu povijesno-književne potrage „Prstenovi koji se šire“ s vodičicom Vesnom Barišić. Međutim, „šetnja“ se održala u prizemlju Znanstvene knjižnice i jednakim žarom okupljenima su svoje znanje i uloge prenijeli Vesna i Frodo iz Gospodara prstenova, odnosno student Medija, Dario Gverović. Slijedeći arhetipski obrazac mita u kojem se pojedinac (junak) upućuje u opasne predjele da bi donio promjenu i možda, spasio svijet kojeg manje-više (ne)uspješno možemo prepoznati i u stvarnosti, događaji i osobe iz dubrovačke prošlosti povezani su s motivima Tolkienovog izmišljenog svijeta. U Dubrovniku kroz stoljeća živjelo se slično kao u Shireu, zaštićeno i ugodno, gradske zidine i kule svjedoče o malenosti čovjeka upravo kao i veliki gradovi i kule Međuzemlja, a osobne borbe Marije Gučetić i Marojice Kaboge pronađene su u pričama o nećakinji rohanskoga kralja Theodena – Eowen i gondorskom ratniku Boromiru.

Ljubitelji serijala J. R. R. Tolkiena došli su na svoje u Čitaonici Narodne knjižnice gdje se nakon povijesno-književne potrage održao kviz „Gospodar prstenova“. Igralo je devet ekipa, pobjednici su ekipa MELLON, drugo mjesto PO-TA-TOES i treće mjesto TWO TOWERS. Za vrijeme ocjenjivanja natjecatelji i publika uživali su u glazbenom programu Banda Dubrovačkih knjižnica u sastavu: Lucija Pećar Končić, Ante Džamarija, Maro Zajec i Šimun Končić. Najbolji su nagrađeni i prigodnim regalima.

Noć knjige slavila se i u ograncima Dubrovačkih knjižnica. U Ogranku Lapad održao se književni susret s književnicom Nadom Mihaljević za učenike viših razreda osnovnih škola. Susretom je moderirala knjižničarka i voditeljica Ogranka Katarina Palinić. U Ogranku Cavtat knjižničarka Lucijana Mihaljek održala je pričaonicu i radionicu namijenjenu djeci pod naslovom „Ovo će me oraspoložiti: knjiga i čitanje kao moćan alat u nošenju s izazovima vremena u kojem živimo“. U Ogranku Trpanj djeca su mogla uživati u radionici „Od knjige do slike: recikliranje starih knjiga“ koju je vodila Tina Bilušica Radetić.

Za kraj programa 13. Noći knjige, u prizemlju Narodne knjižnice otvorena je izložba dubrovačkih umjetnika povodom 100. obljetnice smrti F. Kafke “Pojedinac – društvo (Kafka današnjeg vremena)”. Izložbu su otvorile voditeljica Narodne knjižnice Grad Zlatka Mustahinić, voditeljica programskih aktivnosti i knjižničarka Marjana Leventić i mag. francuskog jezika i književnosti i mag. povijesti umjetnosti, Karmen Čabrilo, ujedno i autorica teksta o izložbi.

– Sto godina nakon njegove smrti, izložbom u organizaciji Dubrovačkih knjižnica svjedočimo bezvremenosti ozračja koje je Franz Kafka tako akutno dočarao da se svakoj generaciji maturanata pri prvom upoznavanju s njegovim opusom čini kao da

je pisao baš za njihov Zeitgeist, za baš taj neshvaćeni naraštaj Gregora Samsa, a svaki stariji čitatelj se pri čekanju na bezbrojnim šalterima bar jednom osjetio kao Josef K. Od vremena u kome stvara Kafka urušila su se čitava carstva i društveni ustroji. Razvoj tehnologije (posebice u digitalnom dobu) postao je prebrz da bi ga prosječan pojedinac mogao pratiti, a birokracija ostala prespora, rigidna i bezobzirna prema običnim smrtnicima koji nemaju uvid u misterije njenog unutrašnjeg mehanizma. Uvijek prisutni i često medijski dokumentirani oružani sukobi, glad, bolesti i prirodne katastrofe dodatno naglašavaju prožimajući osjećaj alijenacije i tjeskobe. Bez obzira na protok vremena i sve mijene, Kafkini opisi socioloških i psiholoških fenomena toliko su akutni da su ostali aktualni kroz čitavo proteklo stoljeće, utječući na čitave naraštaje umjetnika i umjetničkih pokreta, od egzistencijalista, preko Kundere i Márqueza do Murakamija – rekla je na otvorenju Čabrilo.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice sa svim sudionicima dubrovačke Noći knjige kojim se, u Dubrovačkim knjižnicama, uspješno privela kraju ova književna manifestacija.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Moderna vremena – portal za knjigu i kulturu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist