Aktualno

MUKE PO JAVNOJ NABAVI Hoće li domovi i bolnica ostati bez hrane?

MUKE PO JAVNOJ NABAVI Hoće li domovi i bolnica ostati bez hrane?

Travanj je donio velika poskupljenja energenata, osnovnih namirnica i higijenskih potrepština, a kako sada stvari stoje, sve bi to moglo pomrsiti račune i obveznicima javne nabave, ponajprije učeničkim i staračkim domovima. Upravo smo s njima provjerili koliko će poskupljenja utjecati na već potpisane ugovore o javnoj nabavi, jesu li im već najavljeni otkazi pojedinih ugovora te hoće li posljedično pokupiti i cijene boravka u domovima. Uključili smo svakako i Opću bolnicu Dubrovnik koja, među ostalim, nabavlja i namirnice za kuhinju koja opskrbljuje pacijente i dežurno osoblje. Kako nam je istaknuo ravnatelj Opće bolnice Marijo Bekić, sve su cijene dvostruko ‘krešile’ od ožujka.
— Možemo očekivati dvostruku cijenu hrane, struje i nafte u odnosu na prošle godine. Do sada smo dobro stajali, nemamo nikakvih dugova prema dobavljačima. Za struju smo u 2021. izdvojili 6,3 milijuna kuna, a za naftu 2,2 milijuna kuna. Očekivani iznos troška za ovu godinu je oko 12 milijuna kuna za struju i oko 3,5 milijuna kuna za naftu. Samo za siječanj i veljaču 2022. struju smo platili 1,2 milijuna kuna, a za naftu 600 tisuća kuna. Što se tiče namirnica, za njih smo u 2021. utrošili ukupno 2,3 milijuna kuna, a 2022. očekujemo zaključiti s troškom od 3,5 milijuna kuna. Samo u siječnju i veljači za hranu smo izdvojili 600 tisuća kuna – naglasio je ravnatelj Bekić. Na naše pitanje o tome kako poskupljenja utječu i na ugovore o javnoj nabavi, Bekić je naglasio kako su cijene opreme, uključujući i porasle su za 10 do 15 posto. S izazovima po pitanju javne nabave susreo se i Studentski dom Dubrovnik. Kako nam je prethodno istaknuo ravnatelj Doma Marko Potrebica, do sada su kao obveznici javne nabave radili godišnje ugovore.
—Nažalost, sad u ovoj krizi nama je 90 posto godišnjih ugovora otkazano uz obrazloženje onih koji su dobili natječaj da je u pitanju ‘viša sila’, da su cijene pošle gore. Primjerice, u proteklih 15 dana svinjetina, junetina i drugo meso poskupilo je cca 25 posto. Također i druge potrepštine i hrana cijenom rastu. Bit će to veliki udar na nas. Istaknut ću jedan podatak – 20 litara suncokretovog ulja za priganje nabavljali smo za 120 kuna. Nova ponuđena cijena nam je 360 kuna. Na dnevnoj bazi radimo 400, 500 obroka i nama će te cijene biti zaista veliki udarac – naglasio je Potrebica.

Čekaju nas loša vremena
Da će se poskupljenja loše odraziti na poslovanje te kako pred njima nije lako razdoblje mišljenja je i ravnatelj Muškog đačkog doma Boris Njavro. Podsjetio je kako je osnivač doma Dubrovačko-neretvanska županija koja ih je sve ove godine ‘držala na životu’ svojim sredstvima.
—Vjerujem kako će se i u ovoj novonastaloj situaciji s njima i zahvaljujući njima, našem osnivaču i našoj Županiji, pronaći neko rješenje i daljnji normalan rad naše ustanove. Ali, iskreno – po najavama – čekaju nas jako loša vremena. Muški učenički dom je godinama, kao i sve slične ustanove, obveznik javne nabave, precizno i točno regulirane natječajem, izborom i ugovorom, jednogodišnjim gotovo u pravilu! Svim ovim najavama poskupljenja iskreno i logično očekujemo neke razgovore oko promjena ili čak i prekida ugovora. Za sada se nitko nije javio, ali – to je nešto što nas čeka sljedećih dana. Ugovori su potpisani krajem prošle godine, za ovu godinu, a već sada sve je poskupilo! Očekivano, a i sasvim opravdano da će neki tražiti ili prekid ili nove natječaje s novim uvjetima! – naglasio je Njavro. Zanimalo nas je i hoće li se posljedično podizati cijena boravka u domu ukoliko poskupljenja nastave biti drastična kao i ima li ovaj dom ‘plan B’ kako prebroditi teško razdoblje pred njim.
—U ovom trenutku ne zna se ništa, sluti se, očekuje se, ali – čudna je tišina oko nas! Što će donijeti sljedeći mjeseci i novi odnosi, teško je točno reći. Očito je da dosadašnji sustav javne nabave u ovim uvjetima pretjerane inflacije i stalnog rasta cijena namirnica i svega ostaloga, neće moći funkcionirati. Morat će se smanjivati rokovi ugovora, možda čak i na mjesečne termine, ne znam! Treba znati kako je cijena smještaja i hrane učenika u našoj ustanovi još od – za ne povjerovati – 2003. godine pa do danas – 630 kuna mjesečno, koliko plaćaju roditelji ili skrbnici. Država sufinancira s istim iznosom, 630 kuna po učeniku. S tim iznosom, ukupno 1260 kuna mjesečno, svaki učenik ima hranu, smještaj, struju, vodu, skrb, brigu o školi, sve dok je kod nas, baš sve… A kod nas su momci, mladići od 15 do 19 godina, puni snage i želje za dobrom hranom! A zna se koliko su inače, već i prije, cijene svega otišle ‘u nebo’! Unatoč svemu, trajemo i vjerujem kako su naši učenici zadovoljni. Posebno s hranom i sjajnim kuharicama, a i s ostalim djelatnicima! Ponavljam činjenicu – da nije našeg osnivača – naše Županije – već odavno bi naša ustanova bankrotirala. A tek sada! I što sada? Cijena struje ide po ponudi u natječaju od neki dan u duplo! Poništili smo taj natječaj, idemo na novi, a znam – bit će isto, te ni sam ne znam što ćemo! Bolje da i ne spominjem nove cijene namirnica, a što nas tek čeka! Mi sami, kao ustanova, cijenu smještaja ne možemo i ne smijemo mijenjati, to se radi na razini države, ali mislim kako je to nužno i opravdano nakon skoro 20 godina te zaključujem – tko zna što nas sve čeka! – komentirao je Boris Njavro.

Ključ je u predviđanju
S poskupljenjima se ‘bore’ i u Učeničkom domu Dubrovnik u kojem se, ističe nam ravnateljica Doma Sandra Merdžan, već vidi poskupljenje nakon provedene jednostavne javne nabave za 30 posto.
— To poskupljenje uključuje prehrambene namirnice, sredstava za održavanje, čišćenje i higijenu. To smo svakako očekivali i to na određeni način utječe na poslovanje u smislu da ne možemo opušteno planirati neke stvari. No, budući da smo i predvidjeli da će se ova situacija dogoditi jednostavno se raznim reorganizacijama, praćenjem potrošnje i češćim rebalansima trudimo da nitko ne osjeti poskupljenje. Cijena doma, tj. participacije koju plaća roditelj ili skrbnik iznosi 630 kuna već preko 20 godina, dok cijene neprestano rastu. Ovo nije svakako prvo poskupljenje. U tome vidimo veliki nesrazmjer. Ali, naravno razumijemo socijalnu komponentu i tome se prilagođavamo – rekla je Merdžan. Naglasila je kako u domu prate potrošnju i time dolaze do uspješnog načina vođenja doma. Ključ je, naglašava, u predviđanju situacije i to vrlo detaljnom.
—Što se tiče energenata, za struju ćemo još vidjeti, no, njihova cijena varira od tjedna do tjedna. Svakako je otišla gore, ali kako se odluči tome ćemo se prilagoditi. Pazit ćemo na potrošnju, ali i nabavku energenata. Djeca ne smiju ništa osjetiti, za njih uvijek treba biti svega dovoljno, a za drugo ćemo se snaći. Preživjet ćemo – poručila je Merdžan. Učenički dom Paola di Rosa, istaknula nam je njegova ravnateljica, časna sestra Marijana Puljiz, nije pak obveznik javne nabave s obzirom da imaju privatnog osnivača. Ipak, poskupljenja su itekako primjetna te utječu na njihovo poslovanje.
—Što se tiče cijena, sve je poskupjelo od 60 do 70 posto na većinu artikala. Cijena je porasla kod svih s kojima surađujemo. Što se tiče električne energije prvotno je poskupljenje bilo 200 posto, a sada se govori i o 300 posto. Cijela je situacija vrlo nepredvidiva i situacija nam je svima nezavidna – naglasila je časna sestra Marijana Puljiz.

Dom poskupljuje za 15 posto
Stanje je po pitanju poskupljenja komplicirano i u domovima za starije. Ravnateljica Doma za starije i nemoćne Domus Christi Mirjana Vujnović istaknula je kako su poskupljenja vidjeli još u prosincu. Račun za struju koji im je inače iznosio 40 tisuća kuna, došao je na iznos od 90 tisuća kuna. I to sve prije aktualnih poskupljenja.
—Sve je poskupjelo. Hrana je krešila za 25, 30, 40 posto. Imali smo otvoreni postupak za električnu energiju i cijene bi u nas trebale biti nepomjenjive za ovu godinu, ali što se tiče veljače i ožujka, račun je porastao drastično. Mi nemamo veliku potrošnju plina i goriva, ali zato struje imamo, ona nam je glavni energent. Hranu nabavljamo putem bagatelne nabave pa nam je jeftinija nego u butigama, ali i tu su cijene skočile za 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu – govori Vujnović te naglašava kako su ugovori za javnu nabavu još uvijek jednogodišnji te kako za sada nitko nije ugovor od dobavljača otkazao ili najavio njegovo otkazivanje. Ipak, najavila je kako od 1. svibnja cijena domova za starije na razini županije pa tako i u Domus Christi poskupljuje za 15 posto. Ravnateljica Doma za starije osobe Dubrovnik Marina Sambrailo naglasila je kako je sve poskupjelo te kako ih ‘ništa ne može spasiti’
—Vidjet ćemo kako dalje. Razgovarala sam sa svojom voditeljicom računovodstva. Da idemo negdje uštedjeti, ne znamo gdje bismo više to pokušali. Sve je pošlo gore, ugovori su napravljeni, a s vremenom će cijene opet ‘divljati’. Valjda ćemo izgurati ovu godinu. Nije lako, ljudi moraju jesti, terapiju moraju imati, kao i njegu, režije moramo platiti. Nismo od nikakvog luksuza, ali u današnje vrijeme možda je luksuz imati i voće svaki dan. Ministarstvo će nam izaći u susret na neki način, dat će nam četiri tisuće kuna i tako nam pomoći oko plaćanja struje. Naši računi su enormno visoki, ali svaka pomoć je dobrodošla. Ne dozvoljavam svojim korisnicima da razbijaju glavu ovime, da uopće misle o ovoj situaciji. Zajedno ćemo nekako izgurati – zaključila je Sambrailo.

Objavljeno u tiskanom izdanju 6. travnja 2022.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist