Kultura

‘MOZAIK PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI’ Predstavljen zbornik radova o 250. obljetnici župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

'MOZAIK PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI' Predstavljen zbornik radova o 250. obljetnici župe Presvetog Spasitelja u Mokošici

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je ove srijede navečer zbornik znanstvenih i stručnih radova naziva ‘250. obljetnica župe Presvetog Spasitelja u Mokošici’ koji je objavljen prošle godine u suradnji s ovom Župom. Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Zdenka Janeković Römer, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju, mons. Petar Palić, biskup mostarsko – duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanjski, don Ivica Pervan, generalni vikar dubrovačke biskupije i prof. dr. sc. Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. Ovaj zbornik radova prati višestoljetni razvoj ove Župe, a kako je uvodno istaknuo don Ivica Pervan, ujedno i glavni urednik Zbornika, ‘veliki je dužnik’ upravo Slavici Stojan kada je u pitanju ovo djelo koje je večeras predstavljeno.

-Kada sam joj iznio svoju ideju o potrebi stvaranja pisanog djela o Mokošici, a u povodu 250. obljetnice ove župe, gospođa Stojan je svesrdno podržala ideju i stavila na raspolaganje sve svoje snage i volju. Ova župa osnovana je 30. travnja 1769., a mi smo 2019. slavili tu visoku, 250. obljetnicu postojanja. Cilj nam je bio objaviti zbornik, međutim, bili smo svjesni da to nećemo moći učiniti 2019. Izišao je iz tiska 2021., ali zbog pandemije nije tada mogao biti predstavljen. Kasni, ali Bogu hvala. Zašto je bilo potrebno osnovati ovu župu koja se odijelila od matične Župe Velike Gospe u Rožatu? Potreba je bila iz praktičnih razloga. Rožat nam je danas blizu, tek nekoliko minuta autom. Ali, prije odcjepljenja Mokošica je bila daleko od Rožata. Nije bilo ceste, tek poneki puteljak koji bi često i bio blatnjav, a putovati barkom iz Mokošice prema Rožatu bilo je teško zbog veslanja uzvodno.Mnogi nisu znali niti plivati pa je prijetila opasnost da bi se prema Rožatu i potopili. Tada se pokazala potreba odcjepljenja župe jer su vjernici imali potrebu živjeti vjeru, a nije je bilo jednostavno prakticirati. Zbog toga su se iz civilne vlasti obratili tadašnjem biskupu mons. Nikoli Puljizeviću s molbom da osnuje župu Mokošica i on je udovoljio potrebi vjernika i zahtjevu civilne vlasti – ispričao je don Ivica. Dodao je i kako je u Mokošici postojalo bratstvo sv. Spasitelja od 1477. te ono postoji i danas. U Sustjepanu je tamošnje bratstvo nastalo i 150 godina prije. Dotaknuo se i matrikula u župama koje su, istaknuo je, važne jer govore o životu zajednice i prije nego je župa postojala. Život župe, naglasio je don Ivica, bio je dinamičan kroz njezinu povijest i prve 253 godine.

Predsjednica Ogranka Dubrovnik Matice Hrvatske Slavica Stojan rekla je kako je ipak u velikom strahu prihvatila ovaj veliki pothvat.

-Nismo dugo znali kako će se ovo završiti, ali priveli smo ga koncu. Ova impresivna knjiga bit će možda dobra popudbina don Ivice prema vrlo odgovornim dužnostima u našoj biskupiji koje je prihvatio. Na poslu ove vrijedne knjige sudjelovali su ljudi koji su obavljali posao povjesničara, prelistavali na stotine dokumenata, pregledali na stotine matičnih knjiga, konzultirali različite arhive, koristili mnoštvo literature. Život nas uči da značenje povijesti u našem životu ne bismo smjeli umanjivati. Ona nas potiče na odgovornost prema Bogu, sebi, svojoj obitelji, djeci, unucima, moralnim vijednostima. Upravo je odgovornost ovdje stoljećima kreirala kršćanski, katolički identitet. Svi oni koji su sudjelovali na radu u ovom zborniku pokazali su najprije da imaju povjerenje u Gospodina, u Njegovu pravdu i put. U nastanku ovog zbornika sudjelovali je 20 ljudi. Na početku je doprinos koji je dala Zdenka Janeković Römer koja je prvi put prezentirala matrikulu, statut bratovštine sv. Spasitelja, tako da je transkribirala jedan dosta neprohodni tekst. Zrinka Pešorda Vardić obradila je bratovštinu sv. Stjepana. Riječ je o jednoj od najstarijih matrikula na Mediteranu. Dr. Antun Koncul autor je dva iznimno važna rada za ovaj zbornik. On je napravio popis svih svećenika koji su ovdje sudjelovali s narodom u obredima. Napravio je i rad o tome kako je započela Župa sv. Spasa. O najstarijim rodovima župe govori se u radu dr. Ivane Lazarević. Većina je imena danas nepoznata što znači da se stanovništvo mijenja. U radu na Ustima Omble, na korak do grada opisala sam svakodnevicu života u ovoj župi. O slikama sv. Stjepana u Sustjepanu i Presvetog Spasitelja napisao je rad akademik Radoslav Tomić. O liturgijskom ruhu u ovoj župi rad je napisala Ivana Svedružić Šeparović. O zborskom pjevanju rad je napisao maestro Krešimir Magdić. O crkvama i kapelicama rad je napisao povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. O migracijama iz jugoistočne Hercegovine te njihovom naseljavanju u ovu župu pisao je Marinko Marić. O pomorskom životu ove župe svoj je prilog dao Đivo Bašić. O dojenju na području Rijeke dubrovačke, o čuvenim petrovoseljskim dojiljama rad je napisala Rina Kralj Brassard. O franjevcu Honoriju Hropiću, predvoditelju Biblije koji je vjerojatno nekad dolazi održati misu u ovoj crkvi govori rad fra Joza Sopte, a dr. Jelena Obradović Mojaš u radu naslova ‘Fragmenti dnevnika Mata Zamagne Tamarića’ govori o kolendi u Rijeci dubrovačkoj – istaknula je, među ostalim Stojan o sadržaju ovog vrijednog zbornika.

Prof. dr. sc. Zdenka Janeković Römer više je govorila o bratovštinama Župe Presvetog Spasitelj. Podsjetila je na njihovu bogatu povijest, sve dužnosti koje su članovi bratovštine imali, ali i kazne koje bi uslijedile za one koji se ne bi držali pravila i dužnosti te ih ne bi izvršavali. Najčešće su to bile novčane kazne, ali bilo je i onih koji bi bili javno ukoreni ako bi ustrajali u nekom neprikladnom stilu života.

-Bratovštine na ovom području postoje od 1225. godine kada je utemeljena prva pokornička i bičevalačka bratovština. Tijekom srednjeg vijeka i ranog novog vijeka razvilo se još mnoštvo novih. Sve je potrajalo do francuske uprave kada je većina bratovština ukinuta, a imovina im je zaplijenjena. Bratovština svetog Spasa u Mokošici utemeljena je 1477. godine. Tada je potvrđena matrikula bratovštine. Bila je utemeljena ‘radi milosrđa, na hvalu Boga i na spas duša’. Bratovštine toga vremena bile su mjesta širenja i razvoja laičke duhovnosti. Dvije su im bile glavne svrhe – promicanje kršćanske duhovnosti i milosrđe prema potrebitima. Promovirale su stil života koji će voditi dobrobiti zajednice – rekla je, među ostalim Janeković Römer.

Mons. Petar Palić progovorio je o važnosti župe i župne zajednice. Naglasio je kako ovaj zbornik nalikuje mozaiku.

-Sve riječi napisane o povijesti i sadašnjosti ove župe čine jedan mozaik koji nam, ne sasvim potpuno, pomaže razumjeti prošlost jedne vjerničke zajednice na ovome području. U ovaj mozaik ugrađene su misli, riječi i istražene činjenice autorica i autora koji su dali svoj veliki doprinos kako bi se osvijetlio život ove župne zajednice – zaključio je mons. Petar Palić.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist