Grad

Obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika

Obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika

Ovog četvrtka obilježavamo 30. obljetnicu oslobođenja Rijeke dubrovačke, Župe i deblokade Dubrovnika. Kako u Gradoplovu donosi Sebastijan Vukosavić, 26. svibnja ratne 1992. ostat će upisan velikim slovima u povijesti Dubrovnika. U okviru akcije ‘Spaljena zemlja Hrvatska vojska’ razbijena je blokadu Dubrovnika, kojeg je od listopada 1991., u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima.

(2) Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. (3) – piše u Gradoplovu.

Kako su istaknuli iz Grada Dubrovnika, ov obljetnica uvod je u središnju svečanost oslobođenja juga Hrvatske koja će se održati u listopadu uz sudjelovanje akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) „Krila Oluje“ i uz prigodni večernji glazbeni program na Stradunu s domoljubnim pjesmama.

U suradnji HVIDRA-e Dubrovnik i Grada Dubrovnika u četvrtak, 26. svibnja organizirane su komemorativne aktivnosti koje uključuju polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježjima na području gradskih kotara Mokošica i Komolac, na Golubovom kamenu i u naselju Sustjepan. Prilika je to za prisjetiti se i odati počast velikoj žrtvi hrvatskih branitelja i civila stradalih za vrijeme Domovinskog rata u obrani Dubrovnika i hrvatskog juga.

Jutarnji dio programa odvijat će se prema sljedećem rasporedu:

7:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Mokošica s polazištem kod spomen obilježja u Ulici Bartola Kašića (kod skloništa)
8:00 sati – polaganje vijenaca na području GK Komolac (s polazištem kod spomen obilježja „iza Plinare“)

Program se nastavlja i u poslijepodnevnim satima:

– U 18:00 sati na Opskrbnom centru u Mokošici, na istom mjestu kao i prije tri desetljeća, glazbenik Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Butigan (truba) izvest će Himnu Republike Hrvatske.
– U 17:30 vijenci poginulim hrvatskim braniteljima položit će se kod spomen obilježja na Osojniku, a
– u 18:30 kod središnjeg spomenika u Komolcu.

Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu služit će se u 19:00 sati u Župi presvetog spasitelja u Mokošici.

(2) http://narod.hr/kultura/26-svibnja-1992-deblokiran-dubrovnik-nakon-visemjesecnog-okruzenja-srba; (3) Vječni kao domovina, spomenica poinulim dubrovačkim braniteljima u Domovinskom ratu, Autori spomenice: Varina Jurica Turk, Mišo Šuraš, Sunakladnici: Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, Dubrovnik, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH, Dubrovnik, str. 42.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist