Aktualno

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

branko bacic

U organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije na Sveučilišnom kampusu u Dubrovniku, u tijeku je Konferencija o prostornom planiranju morskog područja Republike Hrvatske.

Prostorno planiranje morskog područja (Maritime Spatial Planning – MSP) proces je koji se koristi za upravljanje i raspodjelu korištenja morskog prostora na održiv način, a uključuje sveobuhvatan i integriran pristup planiranju korištenja morskih područja i njihovih resursa. Konferencija je okupila domaće i strane stručnjake iz redova međuresorne radne skupine za provedbu MSP direktive, predstavnike državnih i znanstvenih institucija, nadležnih tijela za MSP iz Italije, Crne Gore i Njemačke te EU MSP platforme u cilju razrade i provedbe pojedinih tema iz Direktive 2014/89/EU o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. (MSP direktiva).

Uvodno su se okupljenima obratili ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb i ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva Bojan Linardić koji su u ime organizatora pozdravili sve prisutne naglasivši važnost suradnje svih zainteresiranih dionika kako bi se načela i upravljanje morskim i priobalnim prostorom oblikovalo na dugoročno održiv način imajući pri tom u vidu i potencijal gospodarskog razvoja.

Zaželjevši dobrodošlicu u županiju i grad Dubrovnik, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pozdravio je inicijativu za organiziranje ove konferencije. Podsjetio je da je Županija donijela smjernice za integralno upravljanje svojim obalnim područjem koje predstavljaju važan doprinos izradi isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske. ”Želimo da planiranje morskog područja uskladi potencijal mora kao resursa ali i da ga zaštitimo i čuvamo od devastacije” naglasio je.

Predstavnik Glavne uprave za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije Felix Leinemann predstavio je u kratko Direktivu 2014/89/EU o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. (MSP direktiva), izdvojivši pritom proceduralne obveze država članica. Istaknuo je da je u ovom trenutku, unatoč ekstenzivnim zahtjevima i usklađivanjem s novim europskim ciljevima, od iznimne važnosti posvetiti se očuvanju mora i priobalnog područja.

Cilj naših nastojanja je uravnotežiti različite aktivnosti na moru kao što su ribolov, brodarstvo, pomorski promet, rekreacija, energetski razvoj i znanstvena istraživanja s istovremenom zaštitom morskog okoliša i osiguranjem dugoročne održivosti morskih resursa, podsjetila je izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost mora – EMSA Maja Markovčić Kostelac zaključivši da ”moramo pronaći način zelenog suživota na plavim prostorima”.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić rekao je da dugogodišnji uređeni sustav prostornog uređenja pruža okvir za gospodarski razvoj ali i čuva prostor koji je, uz ljude, naš najvažniji resurs. U svom govoru, ministar Bačić je podsjetio na kronologiju izrade i pripreme isključivog gospodarskog pojasa u složenim gospodarskim i međunarodnim okolnostima u prošlim desetljećima. Izrazio je zadovoljstvo što je u siječnju ove godine donesena Odluka o izradi Prostornog plana isključivoga gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru koja je utemeljena upravo na Direktivi 2014/89/EU. Potrebna je iznimna osjetljivost kada govorimo o ovoj temi jer prostor isključivog gospodarskog pojasa morskog područja predstavlja zaštitu naših nacionalnih interesa. “Izrada Prostornog plana isključivog gospodarskog pojasa morskog područja mora biti resurs napretka a ne teret razvoja” zaključio je.

Okvir aktivnosti koji će se u izradi Plana razmatrati su područja djelatnosti i zaštite prostora: područja akvakulture, ribolovna područja, objekti i infrastruktura za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Sjevernog Jadrana, pomorski prometni putovi i prometni tokovi, područja vojnih vježbi, lokalitete za očuvanje prirode i vrsta te zaštićena morska područja, znanstvena istraživanja, podmorske kablove i cjevovode i podvodnu kulturnu baštinu.

Morska područja suočavaju se sa sukobljenim zahtjevima u vezi s njihovom upotrebom i razvojem, kao što su turizam, ribarstvo i akvakultura, vađenje sirovina, rute pomorskog prijevoza, zaštićena morska područja itd. Također su suočena sa zajedničkim izazovima kao što su osjetljivi ekosustavi, utjecaji klimatskih promjena i zagađenja.

Prostorno planiranje morskog područja nastoji omogućiti javnim tijelima organizaciju ljudskih djelatnosti u morskim područjima radi ostvarivanja raznih ekoloških, gospodarskih i socijalnih ciljeva.

U okviru konferencije pobliže su obrađene teme o MSP platformi EU, procesu izrade stručno-analitičke podloge za Prostorni plan isključivog gospodarskog pojasa RH u Jadranskom moru, kartiranju morskih područja i planiranju pomorskog prometa u Isključivom gospodarskom pojasu. Velik dio predavanja i diskusije posvećen je zaštiti morskog okoliša i inovativnim rješenjima za zbrinjavanje otpada u moru, istraživanju i eksploataciji ugljikovodika u Jadranskom moru i održivom ribarstvu.

Pročitajte još

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist

BIG GAME OREBIĆ Ekipa ‘Ma Lu’ najuspješnija, ulovili tunu od 53 kilograma

Dulist

CRVENI KRIŽ POZIVA Daruj krv i spasi život

Dulist