DuList INKultura

MEĐUNARODNI UMJETNICI Svjetlosne instalacije na Lazaretima

MEĐUNARODNI UMJETNICI Svjetlosne instalacije na Lazaretima

Svoje svjetlosne umjetničke instalacije koje su obasjale plato Lazareta predstavili su sinoć, 21. prosinca u Dubrovniku japanska umjetnica sa zagrebačkom adresom Akiko Sato i talijanski umjetnik Manolo Benvenuti.

Osim svjetlosti, ove umjetničke instalacije šire i svijest o važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih ljepota grada.

Na poziv kreativne voditeljice Lazareta Gaelle Gottwald proces izrade instalacija počeo je 12. prosinca, a galebovi kao nositelji svjetla i šator kao simbol zajedništva bit će izloženi do kraja 3. Dubrovačkog zimskog festivala, dodajući gradu umjetničko svjetlo uz ono blagdansko.

Poštujući i razvijajući koncept koji prati početnu viziju Lazareta kao međunarodne platforme za suradnju, poticanje kreativnosti, inovativnosti i inkluzivnosti građana, Akiko Sato u Dubrovniku je ovom prigodom izg

radnjom šatora odlučila predstaviti svjetski nenasilni pokret “Water Protectors” (Čuvari vode), koji je privukao golemu pozornost i podršku cijelog svijeta, te izgradio jedinstvo među autohtonim stanovnicima kakvo još nije zabilježeno u povijesti. Šator „teepee“ simbol je sjevernoameričkih Indijanaca i jedan od prvih habitata i simbola zajednice. Poruka koju Sato pokušava prenijeti u Dubrovnik je značaj zaštite okoliša i izgradnje zajednice.
Manolo Benvenuti posjetio je Hrvatsku ovog ljeta, a dubrovačku instalaciju osmislio je kroz svoju fascinaciju morem i galebovima kao dominantnom asocijacijom koju umjetnik povezuje s Dubrovnikom. Galeb je u indijskoj mitologiji nositelj svjetla i zato je Benvenuti odlučio stvoriti svjetlosnu instalaciju baš na tu temu. Zbog povećanog zagađenja mora i ogromnih količina plastike koja se u njega baca, izumiru brojni galebi i ribe gutajući mikro plastične čestice, koje u konačnici završavaju u hranidbenom lancu. Predviđa se da će do 2050. godine u moru biti više plastike nego ribe.

Obje instalacije napravljene su od recikliranih materijala, a proteklih desetak dana njihove izrade, u proces se uključila zainteresirana dubrovačka javnost, učenici obližnjih škola i mladi umjetnici, pa čak i gosti grada.

Pročitajte još

[FOTO] OTVORENA IZLOŽBA ‘SLIKA KOJA GOVORI’ Pogledajte razvoj talijanskih brendova

Dulist

ART STEAM Matematika kao inspiracija likovne radionice u UGD-u

Dulist

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist