Sport

DUBROVNIK DUATHLON Tamo neka pitanja i odgovori…

DUBROVNIK DUATHLON Tamo neka pitanja i odgovori...

Iz Triatlon kluba Dubrovnik, organizatora utrke ‘Dubrovnik Duathlon 2017.’ poslali su zanimljiv razgovor iz kojeg se puno toga može saznati o predstojećem sportskom događaju.

 

1.Što ja stvarno trebam za taj duatlon aj’ mi reci?
D3: Trči se i biciklira, pa se opet trči, stoga treba ti: bicikla, kaciga, teniske za trčanje, sportska odjeća… dobra volja, nešto kondicije i ništa više… E! I naspavaj se, nemoj piti tulumariti noć prije utrke!

2.Koju vrstu bicikle smijem koristit?
D3: MTB, trek ili cestovna bicikla su sasvim ok – ali ne na električni pogon niti neki ukradeni! Bitno je da je uredna i da joj radu kočnice i da si iskusna/an s biciklom, tj. da znaš osnovne stvari, voziti, kočiti i mijenjati brzine. Ne diži je na zadnju i nemoj voziti ono k’o Mujo bez ruka….

3.Natječu li se samo sportaši, samo muški, nadljudi?
D3: Ma ne, na ovo natjecanje dolazi više rekreativaca nego sportaša, i žena danas sve je više u ovom sportu. Nekad je odnos 50/50. Ali sigurno uvijek ima više rekreativaca nego sportaša. Ma kakvi nadljudi, svi su bili nekad početnici… s upitnikom poviše glave!

4.Bi li moje tijelo to htjelo?
D3: Duatlon (5000m trčanja, 20km bicikl te još 2,5km trčanja) je prava utrka za početnike i za napredne, jedni da se okušaju u nečemu novome, a drugi da odrade ili dobar trening ili da obore svoje osobne rekorde, možda i da pobjede. Treninga malo prije utrke je potrebno, ali ne previše niti prenapornih treninga, bitno je savladati distance i poštivati osnovna pravila. Ne ideš na IronMan ovaj put (3.9km plivanja, 180km bicikla, 42km trčanja), ali ‘ko zna, možda i hoćeš jednog dana…

5.Što se događa na startu?
D3: Bitno je da dođeš u startnu zonu 5-10 minuta prije starta zagrijan/a, s urednom opremom. Zagrijavaš se tako da se prvo malo istegneš i malo lagano istrčiš npr. 1-2 km tako da se tijelo ugrije tj. mišići, srce da se razbudi itd. Priušti sebi i dovoljno vremena da se malo odmoriš od zagrijavanja, da dođeš do zraka i da smiriš malo organizam tj. tijelo da udobno start odradiš. Prvo kreće trčanje, čekaš znak za start. Guranje u startu je zabranjeno. Bitno je da imaš broj okrenut sprijeda i gledaj samo naprijed i malo sa strane. Opusti se, nemoj krenut prenaglo. Ovo nije utrka na 100m. Ne brini imat ćeš prilike kad ćeš imat prostora za ubrzat.

6.Nakon prvog trčanja?
Dolaziš u tranzicijsku zonu, stavljaš kacigu, uzimaš bicikl, okrećeš broj na leđa, izlaziš iz zone, guraš to biciklo do linije za biciklu i krećeš biciklirati nakon prelaska linije koju ti sudac pokaže. Isto nemoj krenut prejako. Ponesi na biciklu sportsku bocu vode ili bocu sportskog napitka, a dobro dođe i energetska pločica ili energy gel – dok bicikiraš. Ostavi se mobitela i selfie-a!

7.Onda nakon bicikle?
D3: Ne skidaj kacigu odmah. Ne diraj je uopće. Moraš sići s bicikle prije linije na kojoj si se popela/o kad si startala/o. Dolaziš opet u tranzicijsku zonu, skidaš kacigu tek kad ostaviš bicikl, okrećeš broj sprijeda, izlaziš iz zone i krećeš trčat zadnju i najkraću dionicu utrke. Ovdje pojačaš trčanje ako imaš još snage da završiš utrku jako – ali najbitnije je istrčati do kraja, nije problem ako treba hodati malo – hodaj, pjevaj, plješći sebi i ostalima! Odradio/la si više od 70 posto utrke!

8.Ako moram stat jer me nešto boli ili mi se pokvario bicikl, pukla guma – što da radim ‘kad odu prijatelji moji’?
D3: Duatlon nije lak, postoje rizici ozljeda k’o u svakom sportu tako ako trebaš stat – stani. Ipak manje je ozljeda na ovakvom natjecanju nego u bilo kojem drugom kontaktnom sportu: nogomet, košarka, rukomet, judo itd. Bicikl ako ne znaš mijenjat gumu ili nemaš pumpu i rezervnu zračnicu, ako ti pukne i ne znaš što dalje bolje je stat nego vozit dalje. Bolje onda i odustat, mnogi natjecatelji su već iskusili razne razloge odustanja od utrke tehničke i fizičke prirode – nećeš biti ni prvi/a ni zadnja/i kome se to dogodilo. Neki kojima se nešto dogodilo s biciklom, a bili su blizu cilja za biciklistički dio, izgurali su lagano trčeći biciklu do linije i krenuli na trčanje, i to je opcija, i dozvoljeno ti je. Ne odustaj ako ne moraš!

9.Koja su to duatlon pravila?
D3: Uvijek pravila u natjecanjima postoje. Brifing utrke se uvijek radi prije utrke zato je bitno doć na vrijeme. Važno da ne smetaš drugima u utrci i prilikom priprema, da ne tražiš prečice, da slušaš sudce i volontere kad ti nešto govore, da se makneš iz ciljne zone nakon završetka, da se ne guraš i da paziš u vožnji oko sebe i ispred sebe. Namjestiti natjecateljski broj kojeg dobiješ prije početka utrke na vidno mjesto ispred sebe u trčanju, i iza sebe u biciklističkom dijelu. Kacigu uvijek nositi na biciklu. Na brifingu sve će ti biti objašnjeno, sve je vrlo lako zapamtiti, a ako treba uvijek u utrci se može stati na sekundu i pitat nekoga iz organizacije ako što nije jasno.

10.Koliko i kako da treniram?
D3: Na internetu ima nekih planova za treninge ako se ukuca ‘duatlon trening’ na google-u, možda više opcija ima na engleskom jeziku, ili ako kupiš neku knjigu o triatlonu itd. Ali za početnike dovoljno je 45 minuta do sat vremena na dan 5-6 puta tjedno za doć u formu, i sve nekih 4-6 tjedana prije utrke. Jedan dan trčanje, drugi dan bicikla i sve tako, istezati se nakon trčanja moraš kako bi umanjio rizik od ozljeda, i uvijek zagrijavati se prije treninga bar 5-10 minuta je jednako bitno…. Trening je zabavniji u grupi pa ako imaš društvo iskoristi to, pođi na kavu iza treninga, komentiraj, primaj i dijeli savjete – i ne zaboravi pojačat zdravu prehranu svih tih dana – pojačaj i unos vitamina, proteina, magnezija, i ostalih zdravih dodataka – voće i povrće je najbolje od toga svega! Povremeno je bitno i individualno trenirati kako bi moglo se izvući iz sebe više i usporediti osobne rezultate i osjećaje!

11.Što se događa sa mnom u cilju?
D3: Pređeš ciljnu liniju, sudac ti izmjeri vrijeme, ljudi ti čestitaju, ali obavezno kreneš lagano prema okrepnoj i zabavnoj zoni da ne smetaš drugim natjecateljima koji dolazu nakon tebe, jednako umorni kao ti, ali super zadovoljni! Ako si zadnji ne brini ipak si dobitnik/ca, jer si kao prvo sigurno bolji/a od onih koji se uopće nisu prijavili – ostvaren je tvoj cilj – veliki smiješak u cilju je zato obavezan : ) After party te čeka s ostalom ekipom!

12.Prodano! Gdje se upisujem i kako?
D3: Registriraš se i prijaviš do 3. veljače 2016. preko www.racecollector.com, uplatiš online ili općom uplatnicom startninu 50 kuna Triatlon Klubu Dubrovnik (detalji na www.dubrovnik-triathlon.com), i ako imaš neka pitanja pošalješ mail na info@dubrovnik-triathlon.com i to je to!
Sretno i vidimo se na prvom Dubrovnik Duatlonu!

Pročitajte još

MEĐUNARODNI MITING Deset medalja za Atletski klub Dubrovnik!

Dulist

DRUGI DAN MITINGA Još tri medalje za PK Jug!

Dulist

OLMISSUM SLAVIO Square nije uspio izboriti majstoricu polufinala

Dulist