Slušni aparat

Mapa s Interneta kao dar Bogu

Mogli smo i to odmah riješiti. Album godine, točnije njih pet, bez premca potpisuje misteriozni, gotovo anoni­mni kolektiv iz Londona. Sault, stu­dijski projekt producenta Infloa, pra­vog imena Dean Josiah Cover (Michael Kiwanuka, Little Simz, Jungle, Adele…) već su bili tema Slušnog aparata u trav­nju kada su napravili posve neočeki­vani stilski zaokret i objavili album suvremene klasike naslova ‘Air’. Nitko tko je do tog trenutka pratio rad grupe nije mogao predvidjeti da će četiri pre­poznata albuma s originalnim amal­gamom soula, funka i R&B-ja pratiti pretežno instrumentalnim albumom prošaranim zborskim pjevanjem u stilu korala. Nije mi bila namjera tro­šiti dodijeljeni prostor i olako se razba­civati sa svojih 26 godišnjih kolumni, ali poslušavši samo prvi od pet novo­objavljenih uradaka zagonetne grupe nisam ni najmanje dvojio oko toga tre­bam li ispuniti svoj zadatak i putnike namjernike poput vjernog pastira upu­titi u ispravnom smjeru. Vidite, moje je skromno mišljenje da bi Sault trebali biti zvijezde, iako znam da je to tek pusta tlapnja. Njihova glazba potpuno je udaljena od nametnutih produkcij­skih standarda mainstreama, a nedo­statak medijske prisutnosti im ni naj­manje ne pomaže. Sault su, naime, nevidljivi čak i na vlastitim društve­nim mrežama. Svaki put kad se spre­maju objaviti novi album s Instagrama pobrišu sve prethodne objave pa je u trenutku pisanja teksta na @saultglo­bal profilu dostupna tek jedna objava.

Ali kakva! Naime, u poslijepodnev­nim satima utorka, 1. studenog na Instagram zidu, između svih tih nasmi­ješenih, uspješnih i sretnih životnih minijatura, skoro mi je promaknula objava sljedećeg sadržaja: ‘Objavlju­jemo pet albuma kao dar Bogu. Dostu­pni su za besplatno preuzimanje pet dana. Lozinka za otključavanje svih pet albuma je u poruci. S ljubavlju, Sault’. -’Čekaj malo, što?’, zagalamio sam i poskočio u mjestu prenuvši Irenu, kojoj opet nisam mogao objasniti iska­zanu ushićenost (skoro) pedesetogo­dišnjaka jednom trivijalnosti kao što je izlazak nekog albuma, ili njih pet. Pregledom komentara bilo je jasno da su fanovi unutar nekoliko minuta ‘pro­valili’ lozinku. Brže bolje, otišao sam na njihovu web stranicu (koja tako­đer nema nikakvog sadržaja, osim one iste poruke s Instagrama). Klikom na simbol foldera (mape, ako ste hrvatski jezični puritanac) te upisivanjem riječi ‘godislove’ (Bog je ljubav) WeTransfer je počeo preuzimanje sadržaja na tele­fon. No, kako preslušavanje mapa na telefonu nije baš moja omiljena praksa za konzumaciju glazbenog sadržaja, svaki dan sam strpljivo čekao kada će se materijal (ukupno 56 pjesama) poja­viti na onom švedskom džuboksu s pro­kleto dobrim algoritmom koji mi ne preporučuje Miša Kovača ako sam cijeli tjedan slušao Metallicu (ili obrnuto).

Sault su se prvi put pojavili 2019. godine kada objavljuju dva albuma – ‘5’ u svibnju, a ‘7’ u rujnu. Je li to funk, neo-soul ili afro-funk s odje­cima fusiona 80-ih, gospela i karipskih ritmova? Da, sve to i puno više. Izlazak prvog ‘Untitled’ albuma u 2020. godini naslova ‘(Black Is)’ poklopio se s pokre­tom Black Lives Matter i društvenom klimom nakon ubojstva Georga Floyda kome su Sault i posvetili album. Ako su ‘petica’ i ‘sedmica’ prošli ispod radara jer iza grupe ne stoji nitko (ni PR tim ni izdavač), ovaj put ih glazbena kritika nije mogla ignorirati. Slijedeći proku­šani recept, Sault se vraćaju u rujnu s ‘Untitled (Rise)’ i opet se susreću sa samim panegiricima. Idući album, ‘Nine’ izlazi u lipnju 2021. i dostupan je tek 99 dana kada nestaje sa streaming platformi i još je nedostupan. I onda su ranije ove godine posve skrenuli ulijevo s koralima i klasikom. Opet, nitko nije mogao predvidjeti da će Sault, Bogu i nama, podariti peterostruku poslasticu. ‘Aiir’ je nastavak spomenutog ovogo­dišnjeg koralnog ‘Air’, a s 25 minuta i pet pjesama najkraći je od balice te je ujedno najmanje ‘saultovski’. ‘Today & Tomorrow’ donosi fuziju funka, punka i psych-rocka, novitet u stilskoj i žan­rovskoj paleti grupe (‘Jungle’ ima rifove kojih se ne bi posramio ni Tony Iommi). ‘Untitled (God)’ nastavlja niz ‘neimeno­vanih’ albuma u stilu i formi te je naj­duži od petorke. ‘11’ je nasljednik broj­čanih albuma i uz gospelom obojen ‘Earth’ pretendent je za najbolje izda­nje grupe. Pjevačica Cleo Sol briljira u ‘Valley of the Ocean’, ‘God Is in Control’ (koju pjeva na portugalskom) i ‘River’. Oba albuma osvajaju već na prvo slu­šanje i spadaju u sam vrh ovogodiš­njih izdanja. Ako dosad niste, svakako dodajte malo Saulta u svoj život. Za lju­bitelje LP ploča bend je na Bandcampu objavio da će vinili izaći u veljači iduće godine.

Foto saultglobal.band­camp.com

Pročitajte još

Najpoznatiji kalifornijski harmonikaš

Ivan Jelčić

Suze na plesnom podiju

Petar Ipšić

Podvala? Poslastica

Ivan Jelčić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija