Slušni aparat

Mapa s Interneta kao dar Bogu

Mapa s Interneta kao dar Bogu

Mogli smo i to odmah riješiti. Album godine, točnije njih pet, bez premca potpisuje misteriozni, gotovo anoni­mni kolektiv iz Londona. Sault, stu­dijski projekt producenta Infloa, pra­vog imena Dean Josiah Cover (Michael Kiwanuka, Little Simz, Jungle, Adele…) već su bili tema Slušnog aparata u trav­nju kada su napravili posve neočeki­vani stilski zaokret i objavili album suvremene klasike naslova ‘Air’. Nitko tko je do tog trenutka pratio rad grupe nije mogao predvidjeti da će četiri pre­poznata albuma s originalnim amal­gamom soula, funka i R&B-ja pratiti pretežno instrumentalnim albumom prošaranim zborskim pjevanjem u stilu korala. Nije mi bila namjera tro­šiti dodijeljeni prostor i olako se razba­civati sa svojih 26 godišnjih kolumni, ali poslušavši samo prvi od pet novo­objavljenih uradaka zagonetne grupe nisam ni najmanje dvojio oko toga tre­bam li ispuniti svoj zadatak i putnike namjernike poput vjernog pastira upu­titi u ispravnom smjeru. Vidite, moje je skromno mišljenje da bi Sault trebali biti zvijezde, iako znam da je to tek pusta tlapnja. Njihova glazba potpuno je udaljena od nametnutih produkcij­skih standarda mainstreama, a nedo­statak medijske prisutnosti im ni naj­manje ne pomaže. Sault su, naime, nevidljivi čak i na vlastitim društve­nim mrežama. Svaki put kad se spre­maju objaviti novi album s Instagrama pobrišu sve prethodne objave pa je u trenutku pisanja teksta na @saultglo­bal profilu dostupna tek jedna objava.

Ali kakva! Naime, u poslijepodnev­nim satima utorka, 1. studenog na Instagram zidu, između svih tih nasmi­ješenih, uspješnih i sretnih životnih minijatura, skoro mi je promaknula objava sljedećeg sadržaja: ‘Objavlju­jemo pet albuma kao dar Bogu. Dostu­pni su za besplatno preuzimanje pet dana. Lozinka za otključavanje svih pet albuma je u poruci. S ljubavlju, Sault’. -’Čekaj malo, što?’, zagalamio sam i poskočio u mjestu prenuvši Irenu, kojoj opet nisam mogao objasniti iska­zanu ushićenost (skoro) pedesetogo­dišnjaka jednom trivijalnosti kao što je izlazak nekog albuma, ili njih pet. Pregledom komentara bilo je jasno da su fanovi unutar nekoliko minuta ‘pro­valili’ lozinku. Brže bolje, otišao sam na njihovu web stranicu (koja tako­đer nema nikakvog sadržaja, osim one iste poruke s Instagrama). Klikom na simbol foldera (mape, ako ste hrvatski jezični puritanac) te upisivanjem riječi ‘godislove’ (Bog je ljubav) WeTransfer je počeo preuzimanje sadržaja na tele­fon. No, kako preslušavanje mapa na telefonu nije baš moja omiljena praksa za konzumaciju glazbenog sadržaja, svaki dan sam strpljivo čekao kada će se materijal (ukupno 56 pjesama) poja­viti na onom švedskom džuboksu s pro­kleto dobrim algoritmom koji mi ne preporučuje Miša Kovača ako sam cijeli tjedan slušao Metallicu (ili obrnuto).

Sault su se prvi put pojavili 2019. godine kada objavljuju dva albuma – ‘5’ u svibnju, a ‘7’ u rujnu. Je li to funk, neo-soul ili afro-funk s odje­cima fusiona 80-ih, gospela i karipskih ritmova? Da, sve to i puno više. Izlazak prvog ‘Untitled’ albuma u 2020. godini naslova ‘(Black Is)’ poklopio se s pokre­tom Black Lives Matter i društvenom klimom nakon ubojstva Georga Floyda kome su Sault i posvetili album. Ako su ‘petica’ i ‘sedmica’ prošli ispod radara jer iza grupe ne stoji nitko (ni PR tim ni izdavač), ovaj put ih glazbena kritika nije mogla ignorirati. Slijedeći proku­šani recept, Sault se vraćaju u rujnu s ‘Untitled (Rise)’ i opet se susreću sa samim panegiricima. Idući album, ‘Nine’ izlazi u lipnju 2021. i dostupan je tek 99 dana kada nestaje sa streaming platformi i još je nedostupan. I onda su ranije ove godine posve skrenuli ulijevo s koralima i klasikom. Opet, nitko nije mogao predvidjeti da će Sault, Bogu i nama, podariti peterostruku poslasticu. ‘Aiir’ je nastavak spomenutog ovogo­dišnjeg koralnog ‘Air’, a s 25 minuta i pet pjesama najkraći je od balice te je ujedno najmanje ‘saultovski’. ‘Today & Tomorrow’ donosi fuziju funka, punka i psych-rocka, novitet u stilskoj i žan­rovskoj paleti grupe (‘Jungle’ ima rifove kojih se ne bi posramio ni Tony Iommi). ‘Untitled (God)’ nastavlja niz ‘neimeno­vanih’ albuma u stilu i formi te je naj­duži od petorke. ‘11’ je nasljednik broj­čanih albuma i uz gospelom obojen ‘Earth’ pretendent je za najbolje izda­nje grupe. Pjevačica Cleo Sol briljira u ‘Valley of the Ocean’, ‘God Is in Control’ (koju pjeva na portugalskom) i ‘River’. Oba albuma osvajaju već na prvo slu­šanje i spadaju u sam vrh ovogodiš­njih izdanja. Ako dosad niste, svakako dodajte malo Saulta u svoj život. Za lju­bitelje LP ploča bend je na Bandcampu objavio da će vinili izaći u veljači iduće godine.

Foto saultglobal.band­camp.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić