Zanimljivosti

MALI SRČANI RATNICI “Živimo dan za danom, i svaki nam je kao dar s neba!”

Puštanjem balona uz pjesmu i ples jutros su članovi udruge „Veliko srce malom srcu“ pred Palačom Sponza obilježila je Festival srca i Tjedan djece sa srčanim greškama.

Ova udruga okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima, a u Hrvatskoj ima sedam podružnica.

– Točno u podne pustili smo balone u čast života djece sa srčanim greškama. Cilj je osvijestiti građane da se naša djeca ne razlikuju od druge djece, ali i da imaju svoje potrebe. Imamo i projekt za 2015. godinu, gdje želimo nabaviti AED uređaj za reanimaciju u svakoj školi i sportskoj dvorani, ali i educirati građane kako se njima koristiti – kazala je Merita Manenica, predsjednica podružnice Dubrovačko-neretvanske županije te majka jednog malog ‘srčanog ratnika’.

– Živimo dan za danom, i svaki dan je dar s neba, jer srčana greška je jako teška dijagnoza – dodala je Manenica.

– Djeca se rađaju bez pregrada na srcu ili s rupama na pregradama, bez zalisaka na najvećim krvnim žilama ili začepljenim ulacima u velike krvne žile. To su veliki problemi. Najčešće su prirođene, ali mogu biti i zbog vanjskih utjecaja u početku trudnoće. Srčane greške više nisu indikacija za abortus, kao što je nekad bilo, već se sve liječe. Djeca funkcioniraju ili s lijevom ili desnom stranom srca. Oni normalno žive i normalno funkcioniraju. Naravno da moraju proći velik broj kardiokirurških operacija, ugradnji stentova. Ali to su sve normalna djeca. Prema tome, dajmo im šansu za život! – izjavila je dr. Marija Sršen-Krstulović s Dječjeg odjela Opće bolnice Dubrovnik.

Dodala je kako je uloga roditelja velika, jer cijeli dan mora biti uz dijete i reagirati na promjene.

– Uz sve to, djeca su normalni članovi zajednice, jedino što ne mogu podnijeti velike tjelesne napore – rekla je dr. Sršen-Krstulović.

U Hrvatskoj postoji oko 10.000 djece sa srčanim greškama, a godišnje ih se rodi još 500. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji na tisuću djece koliko ih se godišnje rodi njih 12 ima srčanu grešku. Od tih 12 njih 2 ili 3 je s teškom srčanom greškom.

– U zadnjih deset godina imali smo oko 125 djece, a od toga dvadesetak s teškim srčanim greškama – rekla je dr. Sršen-Krstulović, koja ističe kako djeci sa srčanom greškom treba pružiti prostor za igru i bavljenje sportom, jer je to prevencija srčanih bolesti.

Ovom vrijedi dodati kako su jutros pred Sponzom nastupili članovi Gimnastičarskog kluba Dubrovnik, glazbenik Buco Pende te roditelji s malenim ‘srčanim ratnicima’.

Pročitajte još

ČASOPIS UČENIKA OŠ MOKOŠICA ‘Ragusino’ se plasirao na državnu smotru ‘Lidrano’

Dulist

Što sve krije Đurovića špilja?

Dulist

Kad se Marijo uhvati posla, cijeli Bourbon blista

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija