Kultura

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

U 'Noći tvrđava' obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava, Revelin, sv. Ivan i Lovrijenac, sudjelovat će ove godine na Noći tvrđava, kulturno-turističkoj manifestaciji koja se održava 10. svibnja na području cijele Europe. Manifestacija je prvi put održana 2022. godine na području Hrvatske kao rezultat europskog projekta FORTITUDE.

U sve tri tvrđave posjetiteljima se nudi zanimljiv program. U tvrđavi Revelin će se od 18 do 22 sata moći razgledati izložbe ‘Skriveno blago dubrovačke katedrale’ (numizmatički nalazi), ‘Ranosrednjovjekovna skulptura u Dubrovniku i okolici’ te ‘Cvijet u kamenu’.

Slično kao u Revelinu, od 18 do 22 sata u tvrđavi sv. Ivan organizira se besplatan obilazak stalnog postava Pomorskog muzeja. Uz to će od 20.30 sati dipl. ing. arh. Jelica Perković održati predavanje na temu ‘Prostorni razvoj istočnog dijela obrambenog sustava Pustijerne u Dubrovniku do 16. stoljeća’.
Organizatori događanja u ove dvije tvrđave su Dubrovački muzeji.

Noći tvrđava priključilo se i Društvo prijatelja dubrovačke starine koje je za svoju tvrđavu prijavnicu odabralo dubrovački Elsinore, tvrđavu Lovrjenac.
Događanja će započeti u 17 sati kada će se održati mala škola mačevanja i streličarstva za srednjoškolce, a sve će voditi Povijesna grupa SKUP. Nakon mačevanja od 18.30 kreće vođena tura od Brsalja preko Pila do Lovrjenca, koju će voditi Marko Miloš. U nastavku će se od 19.30 do 22.15 održavati središnji program noći Lovrjenca od 19.30 do 22.15. Posjetitelji će moći pogledati projekcijski mapping i interaktivnu instalaciju koju će oblikovati i realizirati Pixel dizajn i Linear studio, a za glazbu biti zadužen Žarko Dragojević.
Uz to će se moći pogledati i specijalno uprizorenje XD, u režiji Marka Mijatovića. Nastupit će koautori i glumci Dario Gverović, Mislav Stanković i Melko Dragojević te mačevaoci Povijesne grupe SKUP.

Možete prisustvovati i predstavljanju projekta, prezentaciji Lente vremena Lovrjenca te otvaranju uređene kapele sv. Lovra. Nakon toga posjetitelji će uživati u jazz glazbi glazbenice Maje Grbić sa Zvonimirom Šestakom na kontrabasu te u smiješno strašnim pričama Dubrovnika ‘Dubrovačke zgode i nezgode’ autorice Marije Milovac. Sve će pratiti i izložba plakata iz fundusa Dubrovačkih ljetnih igara s renesansnom trpezom. Za kraj, od 22:30 do 23 sata moći će se promatrati projekcije na Lovrjencu s Brsalja.

 

 

 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist