Kultura

“Lloydovi slikopisi”

"Lloydovi slikopisi"

 Dubrovački muzeji otvorili su u Kneževom dvoru svoju posljednju ovogodišnju izložbu pod nazivom "Lloydovi slikopisi".

Autor izložbe, koja prezentira kružna putovanja parobroda „Kraljica Marija" i „Princeza Olga" kroz negative na staklu iz fundusa Pomorskog muzeja i njihove reprodukcije, je voditelj Pomorskog muzeja viši kustos Đivo Bašić, dok likovni postav potpisuje kustosica Ivona Michl.

Kako je istaknuto na otvaranju, negativi na staklu daju posjetiteljima uvid u Sredozemlje davnih 1930-ih godina, a veći dio zbirke tih negativa na staklu, kojih je ukupno 1502 komada, opisuju kružna putovanja putničkih parobroda Jugoslavenskoga Lloyda „Kraljice Marije" i „Princeze Olge“ te donose i ondašnje brodske interijeri, luke i gradove s kružnih putovanja. Negative te još nekoliko predmeta s logotipom Jugoslavenskoga Lloyda, Pomorskomu muzeju je ustupilo Hotelsko poduzeće „Dubrovnik" 1964. godine.

– Fotografije koje su prizašle iz negativa na staklu, a na izložbi su prezentitane putem displeya, sigurno će posjetiteljima pružiti užitak jer nose umjetničku dimenziju, ali će izazvati i nostalgične osjećaje zbog romantičnosti i elegancije onoga doba kojem odišu. Fotografije će poslužiti kao zanimljiva svjedočanstva o Sredozemlju 1930. godina, ali i potaknuti razmišljanja o tome iz današnje perspektive koliko su se turistička kružna putovanja promijenila i koliko su se razvila u posljednjih stotinjak godina – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać zaželjevši okupljenima sretnu i uspješnu Novu 2012. godinu.

– Lloyd je čuvena osiguravajuća kuća nastala u Engleskoj, a jugoslavenski Lloyd bilo je najjače parobrodarsko društvo u Kraljevini SHS, nastalo 1. siječnja 1929. godine spajanjem pomorskih društava Atlantska plovidba „Ivo Račić" i „Jugoslavensko-amerikanska plovidba“ sa sjedištem  u Splitu. Imalo je 26 parobroda, od kojih su „Kraljica Marija" i „Princeza Olga" bili namijenjeni kružnim putovanjima. Postoji velik broj zapisa o tim putovanjima 1930. godina prema kojima je jugoslavenski Lloyd imao oko 1000 pomoraca. 1935. dolazak „Kraljice Marije“ u Split je svečano obilježen i tada su od Splita do Dubrovnika obilježena svečana uplovljavanja tog broda – istaknuo je uz ostalo autor izložbe Đivo Bašić.

Na svojim kružnim putovanjima ti su brodovi putovali zemljama Sredozemlja i to u Grčku, Palestinu, Egipat, Maroko, Tunis, Španjolsku i Italiju, a odlikovale su se prvoklasnom udobnošću i niskim cijenama, pa si bila dostupna i srednjim slojevima društva.

Zanimljivo je da je upravo ''Princeza Olga" prevezla jedno od većih hodočašća u Svetu Zemlju u hrvatskoj povijesti, i to od 9. srpnja do 4. kolovoza 1937., kada je hodočasnike predvodio zagrebački nadbiskup dr. Alojzije Stepinac.

Uz domaći te strani tisak koji je donosio izvješća i fotografije s tih putovanja, organizirana su i predavanja o mjestima na koja su putovali, a sve je zabilježeno i u publikacijama te knjigama Grge Novaka i Vladimira Nazora. Izložba„Lloydovi slikopisi" će ostati otvorena do 10. veljače 2012. godine.
 
 
 
 
 

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist