Kultura

Lirika Else Lasker Schuler

Društvo dubrovačkih pisaca ovih dana objavilo je vrlo vrijednu i zanimljivu knjigu poezije njemačke pjesnikinje židovskog porijekla Else Lasker Schuler „Lirika“ u odabiru i prijevodu našeg sugrađanina Maria Kopića.

U predgovoru ove knjige o pjesnikinji piše: Else Lasker-Schüler nedvojbeno je najveća pjesnikinja na njemačkom jeziku. Kao liričarka izrasla je, formalno, u razdoblju između impresionizma, neoromantike i ekspresionizma. Tematika je njezina pjesništva, jednostavno govoreći, dvojaka: na jednoj strani vrlo subjektivna doživljajna ljubavna lirika, nalik na lied (i to je bolji dio njezina pjesništva), a na drugoj pjesme o hebrejskoj i orijentalnoj tradiciji, o likovima iz Biblije.

Rođena je 11. veljače 1869. u Elberfeldu (uz rijeku Wupper u pokrajini Wuppertal), u imućnoj židovskoj obitelji, kao unuka rabina i kći bankara Arona Schülera. Dolaskom nacista na vlast, Else Lasker-Schüler u zadnji tren emigrira u Švicarsku, u Zürich, odakle je nekoliko puta odlazila u Jeruzalem, da bi naposljetku tamo zavazda otišla 1939. godine.

Na hrvatski jezik su je dosad prevodili Miroslav Krleža i Oto Šolc, te u ovom izdanju Mario Kopić.

Pročitajte još

U subotu u Dvoru nastup Brass & Percussion septeta DSO-a uz Vida Veljaka

Dulist

Maestro Ivan Repušić dobitnik je Nagrade Ivo Dražinić

Dulist

POGLEDAJTE NJIHOVO UMIJEĆE! Film nastao u sklopu radionice MUZA oduševio gledatelje

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija