Koronavirus u Hrvatskoj

Liječnica HZJZ-a objasnila po čemu se omikron razlikuje od svih dosadašnjih sojeva

Tena Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je novi soj koronavirusa koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

– Prije tri dana je detektirana najnovija varijanta, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih, što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim značajkama – zaraznosti ili kliničke slike – rekla je Tena Nemeth-Blažić za N1 i dodala:

– Zasad je oprez zbog te genetske strukture prisutan, intenzivno se prati. Zato se treba cijepiti, pogotovo oni koji su u većem riziku od bolesti. Opet se naglašava zbog ove mutirane varijante nefarmaceutske mjere su opet na prvom mjestu – više misliti na pojačanu higijenu, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i putovanja.

Govoreći o razlikama u odnosu na ostale sojeve, rekla je:

– To je slično, a razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo za putnike koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta.

O proboju novog soja u Hrvatsku rekla je da će ovisiti o intenzitetu putovanja i da je teško predvidjeti kad bi se mogao dogoditi.

– Treba podsjetiti da je potrebno učiniti sve što možemo da spriječimo teže oblike bolesti covida-19 da ne ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite za druge bolesti – naglasila je.

S prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa je cijepljeno 53% ukupnog stanovništva, a 63% odraslog.

– Ljudi imaju potrebu izraziti mišljenje. Važno je usredotočiti se na prevenciju, usmjeriti se na odgovorno ponašanje – rekla je Nemeth-Blažić o prosvjedima.

Pročitajte još

Koliko je osoba u županiji jučer bilo pozitivno na brzom antigenskom testu? Zavod procjenjuje – pedesetak

Dulist

Plenković o Covid potvrdama: ‘Zasad nema nikakvih promjena’

Dulist

Više od 11 tisuća zaraženih u Hrvatskoj, preminule 43 osobe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija