Koronavirus u Hrvatskoj

Liječnica HZJZ-a objasnila po čemu se omikron razlikuje od svih dosadašnjih sojeva

Tena Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je novi soj koronavirusa koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici.

– Prije tri dana je detektirana najnovija varijanta, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih, što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim značajkama – zaraznosti ili kliničke slike – rekla je Tena Nemeth-Blažić za N1 i dodala:

– Zasad je oprez zbog te genetske strukture prisutan, intenzivno se prati. Zato se treba cijepiti, pogotovo oni koji su u većem riziku od bolesti. Opet se naglašava zbog ove mutirane varijante nefarmaceutske mjere su opet na prvom mjestu – više misliti na pojačanu higijenu, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i putovanja.

Govoreći o razlikama u odnosu na ostale sojeve, rekla je:

– To je slično, a razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo za putnike koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta.

O proboju novog soja u Hrvatsku rekla je da će ovisiti o intenzitetu putovanja i da je teško predvidjeti kad bi se mogao dogoditi.

– Treba podsjetiti da je potrebno učiniti sve što možemo da spriječimo teže oblike bolesti covida-19 da ne ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite za druge bolesti – naglasila je.

S prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa je cijepljeno 53% ukupnog stanovništva, a 63% odraslog.

– Ljudi imaju potrebu izraziti mišljenje. Važno je usredotočiti se na prevenciju, usmjeriti se na odgovorno ponašanje – rekla je Nemeth-Blažić o prosvjedima.

Pročitajte još

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

BEROŠ PROGLASIO KRAJ PANDEMIJE? Hrvatska od danas službeno ukida sve mjere zaštite od COVID-a 19

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija