Politika

Kristić predložio: Zašto investitori ne bi dio svog profita ulagali u sport?

Kristić predložio: Zašto investitori ne bi dio svog profita ulagali u sport?

Kako se dolazi do ovih iznosa ne znam – rekao je vijećnik Željko Raguž tijekom rasprave o programu javnih potreba u športu. Rekao je kako bi se trebalo jasno prikazati kako se sredstva dodjeluju klubovima, a smatra i kako bi sport u budućnosti trebao dobiti svoj upravni odjel.

-Korist sporta za jednu zajednicu je nevjerojatna, a trenuta situacija je sve samo ne dobra. Stanje je alarmantno. Vratili smo se 12 godina unatrag s ovim iznosom novca i jasno je koliko je posljedice ostavila koronakriza. Bojim se da če mnogi športski kolektivi se ugasiti – rekao je Maro Kristić. Ističe kako se treba pokrenuti šira rasprava kako bi se vidjeli drugi mogući izvori financiranja kojima bi se sport mogao nadohraniti u situaciji kad proračun to ne može. Jer, dodao je, krahiralo je i gospodarstvo.

-Možda je prilika i u svima onima koji grade na području Dubrovnika, da dio procijenjene vrijednosti investicije ulože u sport. Građevinski lobi i dalje razvija svoje poslove, i dalje se zarađuju ekstra profiti i u redu je da dio toga ostane i zajednici – iznio je Kristić.

Jadran Barač rekao je kako bi se trebali priložiti i prihodi klubova mimo proračuna Grada Dubrovnika.

-Razne vrste sportova nisu u jednakoj poziciji na tržištu. Određeni mogu zaraditi prodajom ulaznica i transefrom igrača dok drugi nemaju takve mogućnosti – iznio je.

-Pitanje je što klubovi poduzimaju za samoodrživost – smatra.

Miho Obradović rekao je kako je ovo premalo novaca za sport.

-Očekujemo da se sport sam financira, dok smo muzeju spremni pokriti troškove u potpunosti – rekao je u raspravi. Složio se kako se treba znati kome treba više i pod kojim uvjetima se daju sredstva, odnosno smatra kako se sustav financiranja mora doraditi.

Barač je rekao kako je kultura u drugoj poziciji. Ona je neprocjenjiva, izniso je, dok sport ima kvantificirane vrijednosti na tržištu.

Vijećnik Vido Bogdanović rekao je kako je podjela novaca uvijke veliki problem.

-Je li ovakav način podjele u skladu sa športskom studijom koja se stalno predstavlja kao podloga za sve što u športu činimo – pitao je.

-Sve aktivnosti koje Grad poduzima izašle su iz potreba definiranih sttrategijom i ona je ‘Biblija dubrovačkog sporta’ – objasnio je Marko Potrebica. Na Gradskom vijeću iz godine u godinu imamo ovakav ili sličan materijal, rekao je, ali nikad naš Upravni odjel ne dodjelujue sredstva već Dubrovački savez športova.

-Poruke koje ste poslali vrlo su korisne i kao takve ih i oni trebaju prihvatiti – poručio je.

Kristić se nadovezao na korištenje školskih dvorana.

-Je li se razmišljalo da njima upravlja javna ustanova? – pitao je. Na njega se nadovezao Potrebica, koji je rekao kako Grad financira škole, a s druge strane tu je Dubrovački savez športova pa uprava škole termine komercijalizira, a klubovi ih plaćaju sredstvima koje dodjeluje Grad.

-Kad ćete vi upravljati sportskim dvoranama i da tu razvlastimo škole – pitao je Potrebica pročelnika Dživa Brčića.

Brčić je rekao kako je u izradi dokument.

-Mi za istu stvar financiramo dva puta. Na ovaj način bi se školske dvorane stavile na raspolaganje klubovima koji su dio Dubrovačkog saveza športova u terminima koji ne remete redovnu nastavu i program školskog sporta – objasnio je pročelnik. Napomenuo je da bi u tom slučaju, u popodnevnim terminima dvoranom upravljala javna ustanova.

-U pripremi je odluka, nadam se da će na vaše klupe doći na sljedeću sjednicu – rekao je.

Potrebica je rekao kako su u Dubrovniku dva čovjeka – tri kluba.

-U jednom sportu imate 5, 6, 7, 8 ili više klubova i zato je važno da tim prostorima gospodari javna ustanova koja će sukladno kategorizaciji dodjeljivati termine – naveo je dalje.

Blaž Pezo rekao je kako je glavan uloga grada omogućiti sportsku infrastrukturu.

-Tko je htio doznati kako se dijele novci, mogao se o tome informirati. Slažem se da je situacija ozbiljna te sport prvi pati jer u ovim teškim vremenima nije nešto što je primarno. Puno ljudi nije tamo radi novca – rekao je te dodao kako se omogućio opstanak.

-Nije dramatična situacija, mislim da se nijedan klub nije ugasio, a mislim da je veći problem korištenje sportskih arena u epidemiološkim uvjetima. To je još veći udar na sport – rekao je.

Replicirao je Obradović koji je rekao kako je rukometni klub na putu za istupanje iz Premijer lige.

-Nije on jedini u problemu. Korištenje rasprave da bi se dopali jednoj skupini ljudi, nije pozicija s koje trebamo istupati. Naravno da su se kolege u rukometnom klubu našli u nezavidnoj situaciji, ali nažalost sredstva nisu dostatna. To je splet nesretnih okolnosti, ali nije pravilo za promatranje ove priče – odgovorio mu  je Pezo.

-Naravno da je rukomet dio sporta. Ne mogu pričati o situaciji u nekom drugom klubu, ali mogu o rukometu. Ovo nije vezano za izbore – poručuje Obradović.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist