Politika

Kristić predložio: Zašto investitori ne bi dio svog profita ulagali u sport?

Kako se dolazi do ovih iznosa ne znam – rekao je vijećnik Željko Raguž tijekom rasprave o programu javnih potreba u športu. Rekao je kako bi se trebalo jasno prikazati kako se sredstva dodjeluju klubovima, a smatra i kako bi sport u budućnosti trebao dobiti svoj upravni odjel.

-Korist sporta za jednu zajednicu je nevjerojatna, a trenuta situacija je sve samo ne dobra. Stanje je alarmantno. Vratili smo se 12 godina unatrag s ovim iznosom novca i jasno je koliko je posljedice ostavila koronakriza. Bojim se da če mnogi športski kolektivi se ugasiti – rekao je Maro Kristić. Ističe kako se treba pokrenuti šira rasprava kako bi se vidjeli drugi mogući izvori financiranja kojima bi se sport mogao nadohraniti u situaciji kad proračun to ne može. Jer, dodao je, krahiralo je i gospodarstvo.

-Možda je prilika i u svima onima koji grade na području Dubrovnika, da dio procijenjene vrijednosti investicije ulože u sport. Građevinski lobi i dalje razvija svoje poslove, i dalje se zarađuju ekstra profiti i u redu je da dio toga ostane i zajednici – iznio je Kristić.

Jadran Barač rekao je kako bi se trebali priložiti i prihodi klubova mimo proračuna Grada Dubrovnika.

-Razne vrste sportova nisu u jednakoj poziciji na tržištu. Određeni mogu zaraditi prodajom ulaznica i transefrom igrača dok drugi nemaju takve mogućnosti – iznio je.

-Pitanje je što klubovi poduzimaju za samoodrživost – smatra.

Miho Obradović rekao je kako je ovo premalo novaca za sport.

-Očekujemo da se sport sam financira, dok smo muzeju spremni pokriti troškove u potpunosti – rekao je u raspravi. Složio se kako se treba znati kome treba više i pod kojim uvjetima se daju sredstva, odnosno smatra kako se sustav financiranja mora doraditi.

Barač je rekao kako je kultura u drugoj poziciji. Ona je neprocjenjiva, izniso je, dok sport ima kvantificirane vrijednosti na tržištu.

Vijećnik Vido Bogdanović rekao je kako je podjela novaca uvijke veliki problem.

-Je li ovakav način podjele u skladu sa športskom studijom koja se stalno predstavlja kao podloga za sve što u športu činimo – pitao je.

-Sve aktivnosti koje Grad poduzima izašle su iz potreba definiranih sttrategijom i ona je ‘Biblija dubrovačkog sporta’ – objasnio je Marko Potrebica. Na Gradskom vijeću iz godine u godinu imamo ovakav ili sličan materijal, rekao je, ali nikad naš Upravni odjel ne dodjelujue sredstva već Dubrovački savez športova.

-Poruke koje ste poslali vrlo su korisne i kao takve ih i oni trebaju prihvatiti – poručio je.

Kristić se nadovezao na korištenje školskih dvorana.

-Je li se razmišljalo da njima upravlja javna ustanova? – pitao je. Na njega se nadovezao Potrebica, koji je rekao kako Grad financira škole, a s druge strane tu je Dubrovački savez športova pa uprava škole termine komercijalizira, a klubovi ih plaćaju sredstvima koje dodjeluje Grad.

-Kad ćete vi upravljati sportskim dvoranama i da tu razvlastimo škole – pitao je Potrebica pročelnika Dživa Brčića.

Brčić je rekao kako je u izradi dokument.

-Mi za istu stvar financiramo dva puta. Na ovaj način bi se školske dvorane stavile na raspolaganje klubovima koji su dio Dubrovačkog saveza športova u terminima koji ne remete redovnu nastavu i program školskog sporta – objasnio je pročelnik. Napomenuo je da bi u tom slučaju, u popodnevnim terminima dvoranom upravljala javna ustanova.

-U pripremi je odluka, nadam se da će na vaše klupe doći na sljedeću sjednicu – rekao je.

Potrebica je rekao kako su u Dubrovniku dva čovjeka – tri kluba.

-U jednom sportu imate 5, 6, 7, 8 ili više klubova i zato je važno da tim prostorima gospodari javna ustanova koja će sukladno kategorizaciji dodjeljivati termine – naveo je dalje.

Blaž Pezo rekao je kako je glavan uloga grada omogućiti sportsku infrastrukturu.

-Tko je htio doznati kako se dijele novci, mogao se o tome informirati. Slažem se da je situacija ozbiljna te sport prvi pati jer u ovim teškim vremenima nije nešto što je primarno. Puno ljudi nije tamo radi novca – rekao je te dodao kako se omogućio opstanak.

-Nije dramatična situacija, mislim da se nijedan klub nije ugasio, a mislim da je veći problem korištenje sportskih arena u epidemiološkim uvjetima. To je još veći udar na sport – rekao je.

Replicirao je Obradović koji je rekao kako je rukometni klub na putu za istupanje iz Premijer lige.

-Nije on jedini u problemu. Korištenje rasprave da bi se dopali jednoj skupini ljudi, nije pozicija s koje trebamo istupati. Naravno da su se kolege u rukometnom klubu našli u nezavidnoj situaciji, ali nažalost sredstva nisu dostatna. To je splet nesretnih okolnosti, ali nije pravilo za promatranje ove priče – odgovorio mu  je Pezo.

-Naravno da je rukomet dio sporta. Ne mogu pričati o situaciji u nekom drugom klubu, ali mogu o rukometu. Ovo nije vezano za izbore – poručuje Obradović.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija