Grad

KRAJ SEPTIČKIM JAMAMA Orašac uskoro dobiva sustav vodoopskrbe i odvodnje

KRAJ SEPTIČKIM JAMAMA Orašac uskoro dobiva sustav vodoopskrbe i odvodnje

Ugovor za projekt izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje u Orašcu potpisali su ovog ponedjeljka direktor Vodovoda Lukša Matušić te ispred izvođača radova Dubrovnik cesta direktor Roberto Krile.

-Za nas je ovo iznimno bitan projekt vrijedan nepunih 28 milijuna kuna. Radi se o rekonstrukciji svih postojećih cjevovoda, vodoopskrbe Zatona i Orašca. Sedam milijuna kuna ide na vodu, a 20-ak milijuna kuna je vrijednost odvodnje. Nadam se da ćemo projekt uspješno dovršiti u roku od dvije godine. Nadam se da će izvođač biti brz i učinkovit. Kao i svaka investicija, i ova će zahtjevati strpljenje lokalnog stanovništva – rekao je direktor Vodovoda Lukša Matušić.

Gradonačelnik Mato Franković podsjetio je na podatak da Grad Dubrovnik nema 70 posto kanalizacijske mreže te je dodao kako je upravo zbog toga bilo potrebno krenuti u ovaj investicijski ciklus.

-Prvi dio započinje s Orašcom, kanalizacijskom mrežom dugom oko 10 kilometara, a istovremeno i vodoopskrbnim sustavom dužine četiri kilometra. Oboje je izrazito bitno za stanovnike Orašca. Često ističemo kako nam je jedan od prioriteta čisto more, a da bi ono tako doista bilo, moramo izgrađivati kanalizacijsku mrežu jer nam postojeći sustav funkcionira na septičkim jamama. Javna nabava za ovaj projekt bila je preko 20 milijuna kuna. S radovima će se započeti u siječnju. Od Dubrovnik cesta očekujemo uredno izvršavanje svih zacrtanih rokova. Molimo i stanovnike Orašca za strpljenje. Obično svi pitaju kada će se početi graditi kanalizacija, a kada radovi počnu, za pet minuta pitaju kada će se završiti. Projekt se ne može brzo završiti, težak je i opsežan jer prolazi neposredno prometnicama u blizini obiteljskih kuća. Kada radovi budu završeni, kvaliteta života Orašana bit će na puno većoj razini nego što je danas – istaknuo je gradonačelnik Franković.

Direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile naglasio je kako se ovim projektom ostvaruje kontinuitet suradnje Vodovoda i Dubrovnik cesta.

-Rok izvedbe je dvije i pol godine i ne bi trebalo biti problema s radovima. Siguran sam da ćemo ispuniti rokove. U prvom planu je kvaliteta izvedbe radova, ali i suradnja s lokalnom zajednicom – istaknuo je Krile.

Na novinarski upit jesu li u te dvije godine tijekom kojih će se izvoditi radovi biti uključeni i priključci samih kuća na kanalizaciju, direktor Vodovoda je odgovorio kako će paralelno kada se bude radila infrastruktura u Orašcu, mještani podnositi zahtjeve i uredno se priključivati na kanalizaciju.

-Postoji Odluka Grada Dubrovnika za priključenje. U Zatonu smo primjerice, veliki dio svih objekata oko Palate uspješno priključili na sustav odvodnje kada smo izgradili crpnu stanicu Bunica. Nećemo prepuštati to slučaju, to odgovorno tvrdim. Bilo bi suludo uložiti ovolike novce na infrastrukturu i ostaviti ljude da ovise o sepričkim jamama – naglasio je Matušić te je podsjetio na neke od važnih projekata koji su iza Vodovoda.

-Iza naše tvrtke je jedna uspješna poslovna godina. Najviše bih istaknuo završetak uređaja za pročišćvanje pitke vode na Ombli. Nakon nekoliko mjeseci uzima se to nekako ‘zdravo za gotovo’, a to je za nas jedna od najvažnijih investicija u povijesti tvrtke, a pogotovo u zadnjih 50 godina. Ove godine uspješno smo realizirali brojne investicije, ponajprije smo doveli vodu u Dračevo selo, na prilaz našem gradu gdje smo dugo godina imali probleme u vodoopskrbi. Tu su i brojne investicije u povijesnoj jezgri, a ovih dana očekujemo i ishođenje uporabne dozvole za vodoopskrbu naselja Majkovi. Prošli smo već tehnički pregled – rekao je Matušić.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist