Aktualno

KORČULA, STUDENTSKI GRAD Fabris: Mladi nam konačno neće u tolikom broju odlaziti s otoka

KORČULA, STUDENTSKI GRAD Fabris: Mladi nam konačno neće u tolikom broju odlaziti s otoka

Korčula postaje otočni studentski grad! Iako je ta vijest objavljena još početkom veljače ove godine zbog izvanredne situacije s korona krizom pomalo je pala u drugi plan. Želja je bila da se sa studiranjem u Korčuli krene već od ove jeseni, ali prema informacijama gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa, najizglednije je kako će se upisi pomaknuti ipak za sljedeću akademsku godinu.

—Zbog okolnosti oko korona krize, ali i izmjena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja nakon izbora teško je za očekivati da bismo mogli krenuti ove godine – istaknuo je Fabris. Ipak, svih ovih mjeseci intenzivno se radilo na pripremi projekta po kojem prvi put u hrvatskoj povijesti jedan otočni grad postaje sveučilišna destinacija.

—Ta ideja nije originalno moja, ali uvijek se spominjalo kako bi bilo lijepo imati visokoškolsku ustanovu na otoku – započeo je priču gradonačelnik Korčule Andrija Fabris. To nastojanje da Korčula svojoj djeci pruži mogućnost studiranja na otoku polazila je od činjenice kako mladi tada ne bi u tolikom broju odlazili s otoka.

Temelj za ostanak na otoku
— Naše srednje škole, a pogotovo gimnazije su toliko dobre da svi mladi Korčulani lako upisuju ozbiljne fakultete. Nažalost puno ih se nakon završenog studija ne odluči vratiti na Korčulu. Svjesni smo da se od tridesetak djece koja po generaciji upišu fakultet izvan otoka vrati njih tek možda deset. To je neminovnost. Kada znate takve podatke ideja za visokoškolskom institucijom na otoku je uvijek tinjala, jer time bi se stvorio temelj za njihov povratak – ispričao je gradonačelnik Fabris. U suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku Korčula postaje dislocirana lokacija za izvođenje preddiplomskog sveučilišnog studija Nautika, Brodostrojarstvo i Poslovna ekonomija, smjer Turizam.

—Za vrijeme proslave Feste sv. Vlaha u Dubrovniku došao sam u priliku razgovarati o toj ideji s rektorom dubrovačkog Sveučilišta Nikšom Burumom i prorektorom Nebojšom Stojčićem. Znao sam da Sveučilište ima svoje izdvojene jedinice u Pločama pa me zanimalo imaju li interesa za tako nešto napraviti i na Korčuli – prisjetio se Fabris te je, priča, bio oduševljen kada se utvrdilo da se ovakav jedan projekt uklapa u planove Sveučilišta u Dubrovniku. Grad Korčula će Sveučilištu u Dubrovniku osigurati sve neophodno za kvalitetno izvođenje dislociranih studijskih programa, a administrativna, stručna i financijska pomoć Sveučilišta u Dubrovniku Korčuli će olakšati protokolarne te organizacijske procedure oko samog pokretanja studija.

KORČULA, STUDENTSKI GRAD Fabris: Mladi nam konačno neće u tolikom broju odlaziti s otokaTri smjera
—Naša razmišljanja su bila usmjerena prema jednom smjeru, primjerice Nautici ili Brodostrojarstvu, ali su me iznenadili odlukom da bi Sveučilište odmah pokrenulo tri smjera. To je savršeno, tim više što su sva tri smjera, dva pomorska i jedan turistički, pogodna za Korčulu. Nautika i brodostrojarstvo uzdanice su današnje Korčule, jer osim Atlantske plovidbe u Dubrovniku, u našoj županiji egzistira još i Korkyra shipping sa sjedištem u Korčuli – priča gradonačelnik Korčule, napominjući kako čak preko 400 njegovih sugrađana plovi na domaćim i stranim kompanijama.

—Sveučilište na Korčuli neće privući samo djecu s otoka već i onu s većeg dijela Pelješca. Na Korčuli će moći pronaći povoljniji smještaj nego u Dubrovniku, a samim time i njihovo školovanje će biti jeftinije – stava je gradonačelnik Fabris. Inače, prijašnjih godina mladi koji bi se odlučili za studij u Dubrovniku imali su ponajviše problema sa smještajem.

—Priličan broj djece s Korčule upisuje fakultet ili pohađa srednje škole u Dubrovniku pa smo upoznati sa situacijom po kojoj je početak petog mjeseca bio krajnji rok da završe svoje školovanje. Svjesni smo da je Dubrovnik turistička destinacija pa je i razumljivo da je sve skuplje. I nama na otoku 1. lipnja skoče cijene u butigama 20 do 30 posto, isto je i u Dubrovniku. Za uspjeh i dobre rezultate u turizmu svi plaćamo – iznosi naš sugovornik, dodajući kako vjeruje kako će se ta situacija promijeniti od ove akademske godine kad počinje s radom Studentski dom.

Osiguran prostor
Zanimalo nas je i kakve će uvjete imati budući korčulanski studenti, je li osiguran prostor u kojem bi se izvodila nastava preddiplomskog sveučilišnog studija.

—U tijeku je ishođenje građevinske dozvole za adaptaciju zgrade stare srednje škole koja je u vlasništvu Grada Korčule. Mislimo da je to idealan prostor, odmah do trajektnog pristaništa Dominča, a u budućnosti će biti u jednoj mirnoj oazi. Zgrada već dugi niz godina, osim jednog manjeg dijela kojeg koristi domaća tvrtka kao skladište, nije u upotrebi – pojašnjava Fabris, napominjući kako će uređenje zgrade trajati dvije godine. U međuvremenu su Sveučilištu ponudili alternativni prostor na gradskom bazenu Gojka Arnerija. Tamo bi Grad Korčula preuredio prostore te tako dobio tri opremljene učionice za studente koje bi, vjeruje Fabris, bile dovoljne za početak. • BĐ

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 4. kolovoza 2020.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist