Aktualno

Koga je kriza bacila u stečaj

Koliko je kriza posljednjih godina nagrizla gospodarstvo juga Hrvatske jednim dijelom mogu oslikati i podatci o stečajnim postupcima.

Tijekom zadnje tri godine, odnosno od 2009. do 2011. godine pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, danas stalnom službom Trgovačkog suda u Splitu, ukupno je podneseno 368 prijedloga za pokretanje stečajnih postupaka, najviše njih u 2011. godini. No, razlika u odnosu na prethodne dvije godine je veća i zbog novih zakonskih odredbi o skraćenim stečajnim postupcima, kojih do 2011. nije bilo.

I bez te brojke 2011. godina bila je na jugu Hrvatske najpogubnija po pitanju i podnesenih prijedloga za stečaj i po pitanju pokrenutih stečajeva. Gledajući podatak o tome na čiji se prijedlog najčešće stečaj pokreće, dolazimo do podataka kako su tu u pitanju najčešće vjerovnici, rjeđe sam dužnik.
 
 
KRITIČNA 2011. GODINA
 
Prema podatcima u 2009. godini pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku podneseno je 26 prijedloga za stečaj (6 na prijedlog dužnika i 20 na prijedlog vjerovnika). Otvoreno je 11 redovnih stečaja.

Godinu kasnije, kada je kriza već debelo pokucala na vrata brojnih tvrtki na jugu Hrvatske, Trgovački sud u Dubrovniku imao je čak 67 prijedloga za pokretanje stečaja i to 9 na prijedlog dužnika, 30 na prijedlog vjerovnika te 28 na prijedlog Republike Hrvatske. Od prijedloga podnesenih u toj godini, otvoreno je 7 redovnih stečajnih postupaka, što je dakle manje u odnosu na godinu ranije.

Među tvrtkama nad kojima je te godine pokrenut stečaj jest i nekadašnji građevinski div GP Dubrovnik, čiji je stečaj još uvijek u tijeku, ali i građevinska tvrtka Glavice, oba dvije u vlasništvu PGM Raguse.
Te je, 2010. godine od prijedloga podnesenih te godine odbačeno ukupno njih 32, dok je okončano 56 redovnih stečajnih postupaka. Sedam ih je još uvijek u tijeku.

Kada je riječ o 2011. godini, tu je vidljiv porast podnesenih prijedloga za pokretanje stečajnih postupaka, i bez skraćenih stečajnih postupaka koji se od te godine provode. Naime, u 2011. godini Trgovačkom sudu u Dubrovniku podneseno je ukupno 275 prijedloga za stečajne postupke, od toga 4 na prijedlog dužnika, 26 na prijedlog vjerovnika te čak 245 na prijedlog države. Te je godine pokrenuto 170 skraćenih stečajnih postupaka, od kojih je okončano njih 35.

Na temelju prijedloga podnesenih u toj godini pokrenuto je ukupno 29 redovnih stečajnih postupaka. Tri su podnesena prijedloga odbačena, a na temelju prijedloga podnesenih u 2011. godini okončano je 10 redovnih stečajnih postupaka, dok ih je 26 još uvijek u tijeku.
 

GODINA 2009.
11 redovnih stečaja
U 2009. godini je od prijedloga podnesenih u toj istoj godini pokrenuto 11 redovnih stečajnih postupaka. Donosimo nazive društva dužnika te tko je predlagatelj u tom postupku (dužnik, vjerovnik, radnik, RH): Petrokov-Dubrovnik d.o.o. – vjerovnik; Naronaplast d.o.o. – vjerovnik; Marić i dr j.t.d. – dužnik; Čarići d.o.o. – dužnik; Posejdon d.o.o. – vjerovnik; Diesel d.o.o. – dužnik; Pronto trade d.o.o. – vjerovnik; Barketa Orebić d.o.o. – vjerovnik; Sculpo d.o.o. – vjerovnik; Enjoy a dream Korčula d.o.o. – vjerovnik te Tehno gips d.o.o. – vjerovnik.  

 

GODINA 2010.
7 redovnih stečaja
Tijekom 2010. godine otvoreno je 7 redovnih stečajnih postupaka i to nad sljedećim tvrtkama:
GP Dubrovnik d.d. – vjerovnik; Kartonplast d.d. – vjerovnik; Vrni d.o.o. – vjerovnik; Glavice d.o.o. – vjerovnik; Pegaz d.o.o. – vjerovnik; Tolj Ploče d.o.o. – vjerovnik i  Ahmić d.o.o. – vjerovnik.
 
GODINA 2011.
Stečaj 29 dužnika
Čak 29 redovnih stečajnih postupaka otvoreno je prošloj, 2011. godini, od prijedloga podnesenih u toj istoj godini. Tvrtke nad kojima je otvoren stečajni postupak, te na čiji je prijedlog otvoren su:
Famix d.o.o. – dužnik; Venera d.o.o. – vjerovnik; Verona d.o.o. – vjerovnik; Otok znanja, Ustanova za promicanje znanja – vjerovnik; Dobrota auto d.o.o. – vjerovnik; Dominus d.o.o. – vjerovnik; Audio video sistemi Lilienthal d.o.o. – vjerovnik; Armus d.o.o. – vjerovnik; Brsečine d.o.o. – vjerovnik; Venera nova d.o.o. – vjerovnik; Hering d.o.o. – vjerovnik; Neretva inženjering d.o.o. – RH; Mediteran nekretnine d.o.o. – RH; Rok d.o.o. – RH; Solaris investicije d.o.o. – RH; Interšped d.o.o.- vjerovnik; Auto centar Avia d.o.o. – RH; Royal company d.o.o. – RH; Župa d.d. – vjerovnik; Grifon grupa d.o.o. – RH Lisabon-T trade d.o.o. – RH; Euro gradnja d.o.o. – RH; Ara nekretnine d.o.o. – RH
Mediteranska plovidba d.d. – dužnik; Sembol građevinarstvo – RH; Informatik Dubrovnik d.o.o. – RH; Tim trgovina d.o.o. – RH; HTP inženjering d.o.o. – RH te I.V.Solid d.o.o. – RH.
 
 
FINA O DUGOVIMA GRAĐANA I POSLOVNIH SUBJEKATA
U blokadi preko 200 tisuća građana
Hrvatska je zadnjih godina suočena s nelikvidnošću kao jednim od najvećih problema. Krajem 2011. godine na razini države blokirane tvrtke i obrtnici imali su visokih 41,7 milijardi kuna neplaćenih obveza. Prema podatcima Financijske agencije do 31. siječnja ove godine, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata, u siječnju 2012. iznosila je 41,69 milijardi kuna. Ovime je, navode u FINA-i, nakon rujna 2001. prvi put zabilježena stagnacija vrijednosti neizvršenih osnova za plaćanje u odnosu na prethodno razdoblje.
Zbog neizvršenih osnova za plaćanje 31. siječnja 2012. godine bilo je blokirano 211.234 građana, a iznos njihova duga iz osnova, iznosio je 13,2 milijarde kuna. Od ukupno 71.874 blokirana poslovna subjekta, nešto više od polovine (52,3%) pravne su osobe, s tim da se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 83,3%.
Podatci FINA-e nadalje navode kako je u odnosu na stanje krajem prosinca 2011. iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, smanjen je za 7,7%. U blokadi do 60 dana bilo je 2.349 pravnih osoba, što je za 405 pravnih osoba ili 14,7% manje nego u prosincu. Iznos njihovih neizvršenih osnova manji je za 84,8 milijuna kuna ili 6,3%. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na prosinac, također je manji, broj poslovnih subjekata za 0,2%, a iznos za 1,1%. Više od 75% poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 82,5% iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani 5 i više godina, njih je 36,1%.
 

Pročitajte još

Srijeda je dan za DuList!

Dulist

POSJETILI SMO CVIJETA, JELENU, ANALUCIJU, NIKA, LUKU I BARTOLA Konavoska obitelj Đuka diše za Hajduka

Leona Rašica

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Velike gužve kroz Župu, Brgat, Grad…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija