Aktualno

Koga je kriza bacila u stečaj

Koga je kriza bacila u stečaj

Koliko je kriza posljednjih godina nagrizla gospodarstvo juga Hrvatske jednim dijelom mogu oslikati i podatci o stečajnim postupcima.

Tijekom zadnje tri godine, odnosno od 2009. do 2011. godine pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku, danas stalnom službom Trgovačkog suda u Splitu, ukupno je podneseno 368 prijedloga za pokretanje stečajnih postupaka, najviše njih u 2011. godini. No, razlika u odnosu na prethodne dvije godine je veća i zbog novih zakonskih odredbi o skraćenim stečajnim postupcima, kojih do 2011. nije bilo.

I bez te brojke 2011. godina bila je na jugu Hrvatske najpogubnija po pitanju i podnesenih prijedloga za stečaj i po pitanju pokrenutih stečajeva. Gledajući podatak o tome na čiji se prijedlog najčešće stečaj pokreće, dolazimo do podataka kako su tu u pitanju najčešće vjerovnici, rjeđe sam dužnik.
 
 
KRITIČNA 2011. GODINA
 
Prema podatcima u 2009. godini pred Trgovačkim sudom u Dubrovniku podneseno je 26 prijedloga za stečaj (6 na prijedlog dužnika i 20 na prijedlog vjerovnika). Otvoreno je 11 redovnih stečaja.

Godinu kasnije, kada je kriza već debelo pokucala na vrata brojnih tvrtki na jugu Hrvatske, Trgovački sud u Dubrovniku imao je čak 67 prijedloga za pokretanje stečaja i to 9 na prijedlog dužnika, 30 na prijedlog vjerovnika te 28 na prijedlog Republike Hrvatske. Od prijedloga podnesenih u toj godini, otvoreno je 7 redovnih stečajnih postupaka, što je dakle manje u odnosu na godinu ranije.

Među tvrtkama nad kojima je te godine pokrenut stečaj jest i nekadašnji građevinski div GP Dubrovnik, čiji je stečaj još uvijek u tijeku, ali i građevinska tvrtka Glavice, oba dvije u vlasništvu PGM Raguse.
Te je, 2010. godine od prijedloga podnesenih te godine odbačeno ukupno njih 32, dok je okončano 56 redovnih stečajnih postupaka. Sedam ih je još uvijek u tijeku.

Kada je riječ o 2011. godini, tu je vidljiv porast podnesenih prijedloga za pokretanje stečajnih postupaka, i bez skraćenih stečajnih postupaka koji se od te godine provode. Naime, u 2011. godini Trgovačkom sudu u Dubrovniku podneseno je ukupno 275 prijedloga za stečajne postupke, od toga 4 na prijedlog dužnika, 26 na prijedlog vjerovnika te čak 245 na prijedlog države. Te je godine pokrenuto 170 skraćenih stečajnih postupaka, od kojih je okončano njih 35.

Na temelju prijedloga podnesenih u toj godini pokrenuto je ukupno 29 redovnih stečajnih postupaka. Tri su podnesena prijedloga odbačena, a na temelju prijedloga podnesenih u 2011. godini okončano je 10 redovnih stečajnih postupaka, dok ih je 26 još uvijek u tijeku.
 

GODINA 2009.
11 redovnih stečaja
U 2009. godini je od prijedloga podnesenih u toj istoj godini pokrenuto 11 redovnih stečajnih postupaka. Donosimo nazive društva dužnika te tko je predlagatelj u tom postupku (dužnik, vjerovnik, radnik, RH): Petrokov-Dubrovnik d.o.o. – vjerovnik; Naronaplast d.o.o. – vjerovnik; Marić i dr j.t.d. – dužnik; Čarići d.o.o. – dužnik; Posejdon d.o.o. – vjerovnik; Diesel d.o.o. – dužnik; Pronto trade d.o.o. – vjerovnik; Barketa Orebić d.o.o. – vjerovnik; Sculpo d.o.o. – vjerovnik; Enjoy a dream Korčula d.o.o. – vjerovnik te Tehno gips d.o.o. – vjerovnik.  

 

GODINA 2010.
7 redovnih stečaja
Tijekom 2010. godine otvoreno je 7 redovnih stečajnih postupaka i to nad sljedećim tvrtkama:
GP Dubrovnik d.d. – vjerovnik; Kartonplast d.d. – vjerovnik; Vrni d.o.o. – vjerovnik; Glavice d.o.o. – vjerovnik; Pegaz d.o.o. – vjerovnik; Tolj Ploče d.o.o. – vjerovnik i  Ahmić d.o.o. – vjerovnik.
 
GODINA 2011.
Stečaj 29 dužnika
Čak 29 redovnih stečajnih postupaka otvoreno je prošloj, 2011. godini, od prijedloga podnesenih u toj istoj godini. Tvrtke nad kojima je otvoren stečajni postupak, te na čiji je prijedlog otvoren su:
Famix d.o.o. – dužnik; Venera d.o.o. – vjerovnik; Verona d.o.o. – vjerovnik; Otok znanja, Ustanova za promicanje znanja – vjerovnik; Dobrota auto d.o.o. – vjerovnik; Dominus d.o.o. – vjerovnik; Audio video sistemi Lilienthal d.o.o. – vjerovnik; Armus d.o.o. – vjerovnik; Brsečine d.o.o. – vjerovnik; Venera nova d.o.o. – vjerovnik; Hering d.o.o. – vjerovnik; Neretva inženjering d.o.o. – RH; Mediteran nekretnine d.o.o. – RH; Rok d.o.o. – RH; Solaris investicije d.o.o. – RH; Interšped d.o.o.- vjerovnik; Auto centar Avia d.o.o. – RH; Royal company d.o.o. – RH; Župa d.d. – vjerovnik; Grifon grupa d.o.o. – RH Lisabon-T trade d.o.o. – RH; Euro gradnja d.o.o. – RH; Ara nekretnine d.o.o. – RH
Mediteranska plovidba d.d. – dužnik; Sembol građevinarstvo – RH; Informatik Dubrovnik d.o.o. – RH; Tim trgovina d.o.o. – RH; HTP inženjering d.o.o. – RH te I.V.Solid d.o.o. – RH.
 
 
FINA O DUGOVIMA GRAĐANA I POSLOVNIH SUBJEKATA
U blokadi preko 200 tisuća građana
Hrvatska je zadnjih godina suočena s nelikvidnošću kao jednim od najvećih problema. Krajem 2011. godine na razini države blokirane tvrtke i obrtnici imali su visokih 41,7 milijardi kuna neplaćenih obveza. Prema podatcima Financijske agencije do 31. siječnja ove godine, ukupna vrijednost neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata, u siječnju 2012. iznosila je 41,69 milijardi kuna. Ovime je, navode u FINA-i, nakon rujna 2001. prvi put zabilježena stagnacija vrijednosti neizvršenih osnova za plaćanje u odnosu na prethodno razdoblje.
Zbog neizvršenih osnova za plaćanje 31. siječnja 2012. godine bilo je blokirano 211.234 građana, a iznos njihova duga iz osnova, iznosio je 13,2 milijarde kuna. Od ukupno 71.874 blokirana poslovna subjekta, nešto više od polovine (52,3%) pravne su osobe, s tim da se na njih odnosi najveći dio iznosa ukupnih neizvršenih osnova za plaćanje ili 83,3%.
Podatci FINA-e nadalje navode kako je u odnosu na stanje krajem prosinca 2011. iznos neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekata u kratkotrajnoj blokadi, do 60 dana, smanjen je za 7,7%. U blokadi do 60 dana bilo je 2.349 pravnih osoba, što je za 405 pravnih osoba ili 14,7% manje nego u prosincu. Iznos njihovih neizvršenih osnova manji je za 84,8 milijuna kuna ili 6,3%. Broj insolventnih poslovnih subjekata u blokadi dužoj od 360 dana, kao i iznos njihovih neizvršenih osnova za plaćanje, u odnosu na prosinac, također je manji, broj poslovnih subjekata za 0,2%, a iznos za 1,1%. Više od 75% poslovnih subjekata u dugotrajnoj je blokadi, a iznos njihove blokade čini 82,5% iznosa ukupnoga duga. Kod poslovnih subjekata koji su u blokadi duže od godinu dana, i dalje dominiraju oni koji su blokirani 5 i više godina, njih je 36,1%.
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist