Kultura

Kiiruov “Ljubavnik” otvorio Teatar Bursu

Ljubavnik (4)

Premijerom predstave „Ljubavnik“ Harolda Pintera u režiji Lawrencea Kiirua i prijevodu Vladimira Gerića, nakon osmogodišnje stanke dubrovačkoj kazališnoj publici svoja vrata ponovno je otvorio teatar Bursa.

 

Za taj komorni, potpuno intimistički prostor sa 63 mjesta, nije slučajno izabrana intrigantna jednočinka nobelovca, engleskog dramatičara, i kazališnog redatelja, napisana još davne 1962. godine za ITV. Svega  nekoliko mjeseci nakon televizijskog predstavljanja premijerno je izveden i na sceni Arts Theatrea i ubrzo je postao jedan od najizvođenijih komada tog autora. 

Inače, Pinterova djela uvrštavaju se u sam vrh svjetske dramske literature, a kompleksnost ovoga teksta obrađuje temu kojom se Pinter čersto bavio u svojim dramama – odnosima u obitelji. Ovoga puta pozabavio se uobičajenim, pomalo već dosadnim i predvidljivim životom supružnika Richarda i Sarah, koje su utjelovili Glorija Šoletić i Frane Perišin, pokazavši se kao odličan glumački par.

Redatelj  Lawrence Kiiru, poznat je dubrovačkoj publici uprizorenjem teksta Ronalda Harwooda „Na čijoj strani“. Kiiruov autorski tim čine scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Zjena Glamočanin, skladateljica Paola Dražić Zekić, oblikovatelj svjetla Silvijo Giron i koreograf Alen Čelić, a uz Gloriju Šoletić i Franu Perišina, izmišljenog ljubavnika glasom je dočarao Hrvoje Sebastijan.

Priča je to o bračnom paru, Richardu i Sarah. Desetak su godina u braku. Monotonija, kao i u mnogim brakovima koji toliko traju, učinila je svoje. Život je postao predvidljiv, strast i zaljubljenost su pomalo iščeznuli, nema leptirića u trbuhu. Rutina i kolotečina uzeli su svoj danak – muž odlazi na posao, žena ostaje kod kuće. On je pita hoće li joj i to poslijepodne doći ljubavnik. Ona odgovara potvrdno, jer on ionako zna za postojanje njene izvanbračne veze. Ubrzo i ona saznaje da njen suprug ima ljubavnicu.

A kako se stvari dalje odvijaju, najbolje je poći i pogledati predstavu koja će se reprizno igrati u subotu, 17.ožujka, ponedjeljak, 19.ožujka, utorak, 20.ožujka i u srijedu, 21.ožujka u 20,00 sati.

Atmosferu nakon večerašnje premijere pogledajte u fotogaleriji naše Nore Novak.

 

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist