Slušni aparat

Kakva slučajnost!

Kakva slučajnost!

Sve oko nas je produkt potpune slučajnosti. Već šest mjeseci uglav­nom sjedimo doma i bježimo od ljudi s hunjavicom jer je jedan slučajni Kinez slučajno pojeo zaraženog ljuskavca. Sam čin mog pisanja ove kolumne ili vašeg čitanja je jedna daleka poslje­dica jednog slučajnog spermija koji je u jednom slučajnom trenutku naba­sao na spremnu jajnu stanicu, sasvim slučajno na ovoj relativnoj geografskoj širini i duljini. A ta naša GPS pozicija je produkt jednog nesmotrenog slu­čajnog plemena hominida koje je prije nekih stotinu tisuća godina u potrazi za lovinom sasvim slučajno iz Afrike zakoračilo na Sinajski poluotok te potom godinama lutalo pustinjom dok nisu slučajno zalutali do plodnih nizina Mezopotamije.

Koja je srećom tu postojala upravo zato jer je sasvim slučajno prije više od četiri milijarde godina Jupiter svojom masom počistio sve asteroide iz Zemljine orbite, taman u trenutku kad se dovoljno asteroida sudarilo da bi stvorilo jedan slučajni planet. Tako da nimalo ne treba iznena­diti slučajnost koja mi je, svega par dana nakon što sam u uredništvo lista proslijedio svoju kolumnu o Dead Kennedysima, u inbox dosta­vila debitantski album grupe Melted Bodies pod nazivom ‘Enjoy Yourself’. Ne znavši apsolutno ništa o njima, naslijepo sam pustio ‘Eat Cops’, prvu od deset stvari s pedeset-minutnog albuma i odmah prepoznao domi­nantni utjecaj njihovih kalifornijskih zemljaka. Red društveno-političkih tema omeđenih neozbiljno-otkače­nim temama u stilu Butthole Surfersa, a sve u glasnom pakiranju koje pod­sjeća na Dillinger Escape Plan zgrabit će vaš interes od prvog takta konzume­rističkih kritika u ‘99 Scents’ i ‘Funny Commercials’.

Ako bez ikakvog upo­zorenja slušate ‘Helplessness’ bit ćete uvjereni da slušate kvalitetnu Faith No More laganicu, dok ‘Meat Cleanse’, ‘The Rat’ i ‘Club Anxious’ u svojoj srži sadrže ogroman utjecaj System of a Down iz njihovog ‘Toxicity’ razdo­blja. ‘Ad People’ pak ima uvjerljivo najbolji video-spot ikad napravljen za puštanje na YouTubeu, pogotovo sad otkad nas je Google odlučio do smrti iscrpiti beskonačnim reklamama s ciljem prodaje Premium paketa. ‘Enjoy Yourself’ je album kao stvoren za ovu depresivno-apsurdnu 2020. Kao dodatna potpuna slučajnost, isti dan izašao je i ‘Throes of Joy in the Jaws of Defeatism’ – novi, šesnae­sti po redu album legendarnih antifa/ grindcore legendi Napalm Death, koji su zaslužili svoj spomen u prethod­noj, DKkolumni svojom nezaobila­znom obradom ‘Nazi Punks Fuck Off’. Nakon što su prije pet godina izdali jedan od najboljih albuma prošle dekade ‘Apex Predator – Easy Meat’, vraćaju se u svom prepoznatljivom stilu s trinaest novih brutalnih stvari.

Prva strana ploče donosi prepoznat­ljivi grindcore u ‘Fuck the Factoid’, ‘Backlash Just Because’ i ‘That Curse of Being in Thrall’, ali band ne preže od eksperimentiranja sa svojim zvu­kom pa ‘Contagion’ više naginje teu­tonskom thrashu Sodoma, dok ‘Joie De Ne Pas Vivre’ inspiraciju nalazi u drugom valu nordijskog black metala, ‘Amoral’ zvuči kao žestoko distorzirani Killing Joke, a ‘A Bellyful of Salt and Spleen’ odjavljuje album u depresiv­nom drone-doom stilu. Deluxe verzija albuma donosi i dvije izvrsne obrade – ‘Blissful Myth’ engleskih pankera Rudi­mentary Peni te ‘White Kross’ najbo­ljeg rock banda u povijesti. Također istog dana kao i prethodna dva albuma izlazi još jedan društveno-političko osviješteni album – ‘Summits of Despondency’ njemačkih black-har­dcore veterana ANCST. Smješteno na skali ekstremnosti nekoliko koraka iznad bruklinskog hardcorea uz izni­mni utjecaj Darkthronea i Celtic Fro­sta dobijamo dvanaest vrlo aktualnih i relevantnih komentara današnjice na ‘Kill Your Inner Cop’, ‘Inferno’, ‘Pra­ising the Realm of Loss’ i ‘Denazifica­tion’, dok ‘Razed Eden’ koji govori o ubrzanom i nepopravljivom unište­nju našeg planeta ima jednu od naj­potresnijih video-pratnji nakon čega se zapitate kako smo uspjeli dopustiti da dođemo u ovu, sad već bezizlaznu situaciju. Definitivno nije album koji ćete puštati na rođendanima i godišnji­cama mature, ali zasigurno ploča koja će se naći na vrhovima ovogodišnjih top-lista i soundtracima našeg budu­ćeg uništenja.

Foto: Facebook Melted Bodies

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić