Aktualno

KAKO SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU? HEP izdao savjete za pametno korištenje malih kućanskih uređaja

KAKO SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU? HEP izdao savjete za pametno korištenje malih kućanskih uređaja

Sve veći računi za električnu energiju brinu mnoge građane. Srećom sezona grijanja još nije počela, što će se osjetiti i na računima. Nekoliko savjeta za uštedu izdao je i HEP.

Kako su hladnjaci nezaobilazni uređaj svakog suvremenog doma, a upaljeni su 24 sata tijekom 365 dana godišnje, oni troše približno 15 posto električne energije u kućanstvima te zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju. Perilica za rublje spada u najčešće korištene kućanske uređaje, a sudjeluje u jednoj desetini potrošnje električne energije u kućanstvu. Mali kućanski uređaji mogu trošiti dosta energije. Kako bi uštedjeli energiju koristite ove uređaje pametno i pobrinite se da ih redovito čistite i održavate, navode iz HEP-a.
Kako bi hladnjak radio učinkovito, važno je ostaviti razmak oko 10 cm od zida te svakih pola godine očistiti prašinu sa stražnje rešetke. Ne stavljajte hladnjak u blizini izvora topline niti na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Sloj leda u hladnjaku ima izolacijski učinak pa zaleđivanje rashladnih ploča uzrokuje dodatnu potrošnju električne energije. Za svaki stupanj povećanja temperature u hladnjaku uštedjet ćete 6 posto potrošnje električne energije hladnjaka.
Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18 ˚C, a ako smanjite temperaturu za 1 ˚C možete smanjiti potrošnju energije i do 5 posto.
Perilice rublja koriste najviše energije za zagrijavanje vode. Kako bi uštedjeli na računima za električnu energiju preporučeno je prati rublje na 30 ˚C ili 40 ˚C. Odaberite perilicu većeg kapaciteta jer se smanjuje broj ciklusa, odnosno u perilicu stane veća količina rublja u jednom pranju i troši se manje električne energije. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja po minuti kod sušenja odjeće možete uštedjeti i do 30 posto električne energije.
Pranjem suđa u perilici troši se oko 50 posto manje električne energije i do 80 posto manje vode nego kod ručnog pranja. Uključite perilicu kad je u potpunosti puna te provjeravajte filtere i razinu soli u perilici kako se ne bi nakupljao kamenac na grijaćim površinama što dovodi do smanjenja učinkovitosti. Perilicu koristite na temperaturi od 50 °C do 65 °C.
Redovito čistite pećnicu jer zaprljane pećnice troše više energije. Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom (vrućim zrakom) koje mogu uštedjeti do 15 posto energije. Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20 % topline. Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu te će vaše jelo biti pečeno, a dodatno ćete uštedjeti električnu energiju.
Izbjegavajte rad električnih uređaja u „stand by“ načinu rada kad god je to moguće (npr. isključite TV prilikom dužih izbivanja iz kuće). „Stand by“ način rada kod raznih kućanskih uređaja, a posebno TV, troši i do 6 posto električne energije u kućanstvu.
Kupnja energetski učinkovitih uređaja jamči manje troškove energije tijekom životnog vijeka uređaja te manji negativan utjecaj na okoliš. Perilica rublja starija od deset godina troši i 2 puta više energije od prosječnog uređaja koji je danas dostupan na tržištu. Ako kupujete novu pećnicu, izaberite onu najvećeg energetskog razreda jer troši i do 40 posto manje energije.

Svakako za kraj treba istaknuti kako je ove nedjelje počelo i zimsko računanje vremena. Time se mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist