Slušni aparat

Kad predgrupe rasturaju

Kad predgrupe rasturaju

Prije nekoliko mjeseci imali smo zadovoljstvo predstaviti novi album francuskih velikana Gojire, a oni su nas malo zatim posebno obradovali najavom turneje koja bi posljednjeg dana siječnja trebala protutnjati i kroz Zagreb, što čak i prije korone nije bio čest slučaj. Naravno, čim je koncert najavljen vječiti optimist u meni je odmah kupio ulaznicu s očekivanjem da će ovo napokon biti koncert koji će se na kraju i održati. Dodatni poticaj za kupnju bila je i najava dvije izvrsne predgrupe koje su, vjerojatno potpuno slučajno, obje ovaj tjedan objavile svoje nove albume.
Novozelandski ALIENWEAPONRY već su bili gosti naše kolumne davno, pri samom početku postojanja ‘Slušnog Aparata’, kad su predstavili svoj debi­tantski album ‘Tu’. Na novom albumu naslovljenom ‘Tangaroa’ braći de Jong – Lewis na gitari i vokalu i Henry na bub­njevima ovaj put se na basu pridružio njihov školski prijatelj Turanga Mor­gan-Edmonds u zamjenu za dugogo­dišnjeg člana EthanaTrembatha koji se odlučio posvetiti daljnjem obrazova­nju. Album nastavlja tradiciju štovanja njihovog maorskog podrijetla kroz pje­sme koje se tematski oslanjaju na pred-kolonijalnu maorsku kulturu i katastro­falne posljedice porobljavanja njihovog naroda od strane britanskih okupatora. Album otvara ‘Titokowaru’ posvećen maorskom poglavici koji je vodio borbu protiv osvajača. Sljedeća stvar ‘Hatu­patu’ potvrđuje još jednu stvar – sazrije­vanje članova banda (ovo je njihov prvi uradak u punoljetnosti) doprinijelo je i sazrijevanju njihovog zvuka, pa se u prepoznatljive thrash dionice uvukla zdrava doza progresivnog zvuka karak­teristična za već spomenutu Gojiru.

‘Ahi Ka’ govori o posjetu britanske kra­ljice 1952. kad su lokalne vlasti odlučile ‘uljepšati’ Auckland na način da su pot­puno spalili nekoliko maorskih nase­lja i stanovništvo rastjerali po otocima. Na albumu su ravnopravno zastupljeni i maorski i engleski jezik, koji ćete prvi put čuti na naslovnoj stvari. Tangaroa je maorska verzija Neptuna (utoliko da se i osmi planet Sunčevog sustava tako zove na njihovom jeziku), a pjesma govori o katastrofalnoj politici neodrži­vog ribolova i klimatskim promjenama općenito. Sentimentalna ‘Unforgiving’ najlaganija je, ali meni i najdraža stvar na albumu, no ako ste ljubitelj žešćeg thrash-groove zvuka sigurno ćete uži­vati uz ‘Buried Underground’ i ‘Down the Rabbit Hole’. Mnogi bandovi upadnu u probleme kad dođe vrijeme za drugi album, no u slučaju Alien Wea­ponry to definitivno nije slučaj. ‘Tanga­roa’ je veliki korak naprijed za momke i jedan od najboljih albuma ove godine.

Engleska je u zadnje vrijeme domo­vina snažnih i odlučnih žena koje ostav­ljaju neizbrisiv trag na metal scene svo­jim beskompromisnim nastupima. Eva Korman iz Rolo Tomassi, Serena Cherry iz Svalbarda i Kate Davies iz Pupil Sli­cera o kojoj ste imali priliku nedavno čitati odlično su društvo za Justine Jones iz banda EMPLOYED TOSERVE. Njihov novi, četvrti po redu, studij­ski album ‘Conquering’ novi je kandi­dat za album godine. Njihov stil koji bi se najlakše mogao opisati kao post-metalcore mogao bi posebno privući fanove grupa poput Machine Head, Hatebreed, Lamb of God ili čak Code Orange ako želite to sagledati iz žen­ske perspektive, no i ovdje možete čuti dosta utjecaja Gojire, no više s njiho­vih starijih albuma. Prava muzika za izazivanje potpune pomutnje u mosh-pitu, s posebnim naglaskom na žestoke ‘Twist the Blade’, ‘Sun Up To Sun Down’ i ‘Set in Stone’, zvuči kao idealno otva­ranje koncerta, i dovoljan poticaj da niti sekunde ne zakasnite na njihov nastup.
Employed to Serve, Alien Weaponry i Gojira zajedno na istoj pozornici jedne prohladne zagrebačke siječanj­ske večeri sasvim su dovoljan razlog da pod hitno otvorite relevantne web-stranice i organizirate si jedan zabavni žestoki produženi vikend. A do tada, razglas do daske, susjedima ipak ne treba toliko sna.

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić