AktualnoUrednički izbor

DUBROVČANI ZGROŽENI ‘BETONIZACIJOM’ KOD DOMINIKANACA PRIOR KRALJEVIĆ: Nije beton, žbuka je i sve su odobrili konzervatori!

DUBROVČANI ZGROŽENI ‘BETONIZACIJOM’ KOD DOMINIKANACA PRIOR KRALJEVIĆ: Nije beton, žbuka je i sve su odobrili konzervatori!

Dominikanci su betonirali jedan dio podnožja crkve u Ulici svetog Dominika! – javili su nam zgroženi sugrađani koji su budnim okom pratili sanaciju ove crkve koja je napokon izvana obnovljena nakon što je pune četiri godine provela pod skelama. Poslali su nam i fotografije tog dijela podnožja crkve za koje su tvrdili da je betonirano tijekom posljednje obnove, a radi se o dijelu desno od bočnog ulaza i poznatih dominikanskih skala. Tragom ove dojave pitali smo priora dominikanskog samostana fra Tomislava Kraljevića radi li se doista o betonizaciji, a upit smo poslali i Konzervatorskom odjelu Dubrovnik kako bismo provjerili jesu li dominikanci za to od njih dobili odobrenje. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće istaknuo je kako se ipak ne radi o betonu, već o vapnenačkoj žbuki.

—Fuge su bile u jako lošem stanju pa se nije moglo fugirati tijekom obnove. Stoga se pristupilo ovom obliku sanacije žbukom. Žbuka je na tom dijelu i prije postojala. Sve je rađeno u skladu sa smjernicama Konzervatorskog odjela – potvrdio je Baće.

Kameni parapeti bili u lošem stanju

Dominikanski prior fra Tomislav Kraljević naglasio je kako su nakon demontaže skele, i uklanjanja drvenih zaštitnih obloga poda oko objekta, kameni parapeti i sporni dio bili u jako lošem stanju.

—Na kamenom parapetu, fuge su bile ispucale, djelomično ih nije niti bilo, a sporni ožbukani dio i prije je bio ožbukan, a ne betoniran, i to sivom, cementnom žbukom, neprikladnom zapovijesnu jezgru. U usmenom dogovoru s konzervatorima, dogovoreno je da se ukloni postojeća cementna žbuka, te zbog izuzetno lošeg sastava predmetnog kamenog zidića od sitnog kamena i cigle, da se ožbuka vapnenom sanacijskom žbukom. Dakle, ni u kojem slučaju se ne može govoriti o ‘betonizaciji’ ovog dijela, već o sanaciji istoga, na najprihvatljiviji način – odgovor je priora Kraljevića.

Uklonjeni PVC prozori

Inače, dominikanci su s prvom fazom obnove crkve završili početkom kolovoza kada su s nje napokon uklonjene skele. Kako nam je tada istaknuo prior fra Tomislav Kraljević, radovi u prvoj fazi obnove odvijali su se na oplošju crkve. Od građevinskih radova izvršena je konstruktivna asezmička sanacija – injektiranje istočnog i južnog zida crkve te učvršćivanje krovne konstrukcije, zatim otucanje fuga, čišćenje pročelja, tretiranje – hidrofobiranje, fugiranje, sanacija postojećih drvenih otvora na južnom pročelju kao i sanacija kamenih infera na istočnom pročelju. Provedeni su, među ostalim, i restauratorski radovi na okulusima na zapadnom i istočnom pročelju, slijepim arkadama, južnom portalu ulaza u crkvu te okvirima otvora na zapadnom pročelju, monoforama istočnog pročelja kao i inferima. Napravljena je restauracija velikog vitraja na zapadnom pročelju crkve. Vitraj je u potpunosti demontiran i nakon restauracije ponovno vraćen na
svoje mjesto, naglasio je za DuList sredinom kolovoza prior Kraljević. Treba naglasiti i kako su zamijenjeni prozori u sakristiji i Kapitulu samostana prema istočnoj fasadi samostana. Podsjetimo kako su upravo prozori na ovoj crkvi bili ‘podigli prašinu’ u javnosti jer je nekoliko dosadašnjih zamijenjeno onima od PVC-a. Ti su prozori uklonjeni u sklopu obnove te su ponovno vraćeni oni s drvenim okvirima. Inače, crkvu svetog Dominika čeka i druga faza obnove u sklopu koje su planirani građevinski i restauratorski radovi u unutrašnjosti crkve, a koji bi, prema najavi priora Kraljevića trebali krenuti na jesen.

Foto: Zvonimir Pandža, Samostan sv. Dominika

Iz tiskanog izdanja DuLista od 22. rujna 2021.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist