Aktualno

“Jednakom mjerom osuditi sve zločine”

"Jednakom mjerom osuditi sve zločine"

Udruga „Daksa 1944./45.“ i Hrvatski helsinški odbor održali su javnu tribinu posvećenu europskom spomendanu na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a na kojoj su sudjelovalu predsjednik udruge „Daksa 1944./45.“ Mato Račević, predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, povjesničar Ivo Banac i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Mato Račević uvodno je istaknuo kako su napori da se značaj nedužnih žrtava obilježi urodio plodom izglasavanjem Spomendana i u Saboru, ali je „sve ostalo na toj razini“. Istaknuo je kako iskapanja na Daksi još uvijek nisu završena, jer nedostaju financijska sredstva.

– Ne odustajemo u zaokruživanju procesa. To je pokušaj da se utvrdi istina, a mi na istinu imamo pravo. Došlo je vrijeme da se sudi i komunističkim generalima jer ratni zločin ne zastarijeva – istaknuo je Račević.

Ivo Banac govorio je o „protuljudskom“ totalitarizmu koji je javno osuđen u Europskom parlamentu 2008. godine.

– Naš Sabor je u rukama stranaka koje ne mare. Ali ono što one ne žele, moraju napraviti lokalne vlasti, oporba, udruge, svi oni koji predstavljaju kritičan glas – rekao je Banac, istaknuvši kako je Hrvatska svoju samostalnost dočekala nespremna.

– Prevažno je da građani znaju svoju povijest. Ne može se ostati ravnodušan prema ustaškim i komunističkim zločinima. Stoga podržavamo nastojanja Tomislava Karamarka kojeg razne agenture prikazuju ekstremistom jer je ukazao na zločine – izjavio je Banac, dodavši kako Hrvati očito nisu razumijeli sve posljedice totalitarnih režima.

– Potrebno je jednakom mjerom osuditi sve zločine, od Jasenovca do Dakse, bez razlike – zaključio je Banac.

Ivan Zvonimir Čičak rekao je kako je posjet predsjednika Josipovića Istri, gdje je sudjelovao na proslavi istarskog partizanskog odreda, zapravo akt veleizdaje.

– Ta zastava ne može se vijoriti u Hrvatskoj, jer je ta zastava napadala i Vukovar i Dubrovnik – istaknuo je Čičak, dodavši kako posebno treba sagledati odnos vlasti prema fenomenu ratnog zločina, gdje se stvara atmosfera licemjerja.

– Ratni zločin u Drugom svjetskom ratu rodilište je svih zločina – rekao je Čičak, dodavši kako se neke stvari ipak počinju rješavati te kako se nada da će doživjeti da će se promjeniti ime trgu Josipa Broza Tita.

– Moramo izgraditi demokratsko društvo koje će imati jednaku distancu prema svim ratnim zločinima – zaključio je Čičak.

Tomislav Karamarko naveo je kako na području bivše Jugoslavije postoji između 750 i 900 jama s oko 90 tisuća smaknutih žrtava, od kojih su mnogi civili, žene i djeca.

– U Hrvatskoj je dioptrija za zločin oslabljena, kao da se prepoznava samo jedan zločin – rekao je Karamarko posebno se osvrnuvši na odnos aktualne vlasti prema pitanju ratnog zločina.

– Hrvatska nikako da prizna da su i komunisti radili zločine. Proglašavaju me protivnikom antifašista, pa i fašistom, iz sumnjive obitelji, sve zbog borbe za istinu. A oni traže da budemo slijepi – rekao je Kramarko.

Istaknuo je kako je trenutna vlast „nevjerojatnom brzinom“ ukinula pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu, simbolu svih hrvatskih križnih puteva. Posebno je istaknuo izjavu premijera Milanovića o „vremenu drugih i nižih standarda i kriterija“ u Drugom svjetskom ratu.
– Kakvo društvo stvaramo? Moramo graditi društvo osobnih sloboda, a ne epigona i idola bivših sustava. Neka vlast prestane obmanjivati narod – rekao je Karamarko.

Dodao je kako u Hrvatskoj postoji veliki problem što pravodobno, početkom 90-ih, nije provedena lustracija.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist