Aktualno

IZVRSNA, NEPREŽALJENA, NEPONOVLJIVA Dubrovčani se oprostili od svoje ‘svećenice teatra’ Mire Muhoberac

IZVRSNA, NEPREŽALJENA, NEPONOVLJIVA Dubrovčani se oprostili od svoje 'svećenice teatra' Mire Muhoberac

Pohodila je ovaj teatar kao svećenica. Hodočastila je u njega kao u crkvu – riječi su kojima se dubrovačka glumica Glorija Šoletić prisjetila svog prijateljstva s pokojnom Mirom Mićo Muhoberac, književnom i kazališnom kritičarkom te dramaturginjom. Njen lik i djelo zlatnim slovima su upisani u Kazalište Marina Držića gdje je u srijedu, nešto više od mjesec dana nakon njene iznenadne smrti, upriličena komemoracija. Tim povodom obitelj, prijatelji i suradnici oprostili su se od ove izvrsne, neprežaljene i neponovljive Dubrovkinje.

– Naša druženja su počela jednim događajem u Zagrebu kad su njihova mama, Mićo i Vesna došle u pomoć zajedničkom prijatelju. Nastavila su se i u Pragu gdje je Mićo predavala kroatistiku. Nakon toga putevi su nam se ponovno ukrstili u Dubrovniku. Sjećam da sam tada pjevala u sitne sate u hotelu Croatia. Povjerila sam se Mići, Vesni i njihovoj mami kako ću prvi out izvesti šansone. Došla sam pod priličnom tremom i kad sam vidjela njih tri kako sjede za stolom u pola dva ujutro i smiju se, srce mi je bilo ispunjeno, a duša mirna. Eto takva je bila naša Mićo. Naša druženja nisu se samo svodila na kazalište. Mićo je bila istinska zaljubljenica u svoj Dubrovnik. Obožavala je svoj Grad i posebno Lokrum gdje smo uživale, plivale i ronile ježeve. Sretna sam što sam bila njena prijateljica i učenica – rekla je Šoletić.

O njenoj veličini i važnosti njenog djelovanja kojim je oplemenila kulturni život Dubrovnika progovorila je i pročelnica UO za kulturu Grada Julijana Antić Brautović.

– Samo pogled na životopis Mire Muhoberac najbolje pokazuje koliko je svojim umjetničkim radom i aktivnim sudejlovanjem u različitim ustanovama i institucijama zadužila kulturnu scenu Hrvatske, dok oni koji su je dobro poznavali i koji su s njom surađivali svjedoče o njenoj dubokoj posvećenosti pozivu i optimizmu koji ju je krasio kao osobu. O njenom stručnom doprinosu ispisane su stranice, a ona sama autorica je preko osam tisuća eseja, rasprava, kritika i drugih tekstova s područja književnosti, kazališta, kulture i umjetnosti. Kao dramaturginja, urednica brojnih izdanja, publicistkinja, književna i kazališna kritičarka u svoj rad je znala utkati jedinstveni senzibilitet i kreativni impuls kojeg je znala izraziti bez obzira što je bio predmet njenog rada. Iako se iznimni umjetnički doseg Mire Muhoberac ne može vezati samo uz njen rodni grad, Dubrovniku i njegovoj umjetničkoj sceni, dala je mnogo, između ostalim sudjelujući u radu Igara i KMD-a kao dramaturginja i ravnateljica. Kao suosnivačica Doma Marina Držića i Teatra M&M, Mira Muhoberac ispoljavala je nemjerljivu ljubav prema svom Gradu kao nukleusu koji je formirao i koji je u njenom životu i radu uvijek imao posebno mjesto – poručila je Antić Brautović.

Ispred Doma Marina Držić prisutnima se obratio ravnatelj Nikša Matić koji je otkrio kako se njena ideja o režiranju svih Držićevih djela rodila još u djetinjstvu.

– Velikim dijelom to je i ostvarila sa svojom sestrom blizankom Vesnom, radeći pojedinačno ili skupa. Impresivna je brojka njihovih režija Držićevh djela. Posljednjih šest ostvareno u suradnji s DMD, a izvedene su u prostorima Doma i oko njega. Prateći trend režiranja predstava u malim prostorima, stanovima i kućama, odabrale su najbolji mogući – njegovu kuću zbog njenih ambijentalnih posebnosti i mogućnosti transformacije u kazališni prostor. Te su predstave čiju ideju, dramaturgiju i režiju potpisuju Mira i Vesna detaljno opisane u njihovoj knjizi ‘Ali spiš, ali bdiš’ podnaslovljenoj ‘naše režije Držićevih tekstova u Domu Marina Držića i oko njega’ – objasnio je Matić.

Mira Muhoberac bila je i redovita suradnica Radija Dubrovnik gdje je radila na nekoliko emisija.

– Prenosim ti Mićo moja posljednje pozdrave svih tvojih kolega i prijatelja s Radio Dubrovnika koji su nažalost drukčiji od onih rutinskih, radijskih najava i koji spadaju u kategoriju onih tužnih, sjetnih i oproštajnih odjava koje nije lako niti izgovoriti u programu, a još teže u ovakvim prilikama. Tvoja rubrika u emisiji Prohujalo s vihorom, Umjesto štambilja i Priče s dubrovačkih razglednica desetljeće je četvrtkom u noćne ure gospođama i gosparima nudila izvore onih nostalgičnih i koliko treba elegičnih prizora Grada kojeg si neizmjerno voljela i kojem si posvetila razna obilja tvojih profesionalnih, ali i životnih, empatijskih zagovora koje nećemo zaboraviti i po kojima ćemo te uvijek pamtiti – iznijela je Nila Miličić Vukosavić, glavna urednica Radio Dubrovnika.

O voljenoj sestri i što ju je odredilo kao čovjeka i stručnjakinju nešto više kazala je Vesna Muhoberac, profesorica hrvatskog jezika i kineziologije u V. gimnaziji te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Moram se uvijek sjetiti naših roditelja intelektualaca Vlaha i Fani. Tata je bio ravnatelj Centra za socijalni rad i novinar, a mama ravnateljica Igara koja je čim je završila studij osnovala Kuću Bukovac i Boškovićev muzej u Cavtatu. Živjeli smo u zaista u umjetničkom okruženju. K nama su dolazili i pretučene žene te djeca bez roditelje, ali i glumci, redatelji, umjetnici. Roditelji su nas od malena naučili da su svi ljudi isti i da su izrazito vrijedni. Mićo je cijeli život posvećivala ljudima, svakom čovjeku i nikad nije sebe stavljala ispred bilo koga – rekla je Muhoberac.

Na poznanstvo koje ih veže još od njihovih tinejdžerskih godina, osvrnuo se i gradski vijećnik Andro Vlahušić.

– Zajedno smo išli u razred u Gimnaziji. Tu je Mićo nastavila svoj put kojeg je počela kao 13-godišnjakinja s ulogom Kraljice u KMD-u kad smo se prvi put upoznali. Ja sam glumio običnog vojnika. Mićo je nastavila voditi razred i biti najbolja u svakom poslu kojeg je obavljala i to bez konkurencije. Nama je kao djeci koji smo imali različite talente bilo nepojmljivo da netko može biti tako odličan u svemu. Nije to bila samo književnost, nego i matematika, fizika, filozofija… Profesori su s oduševljenjem gledali njeno znanje. Sjedala je s Vesnom u prvoj klupi i u svakom trenutku je znala prepoznati kome je od nas trideset potrebna pomoć – komentirao je Vlahušić.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist