Županija

IZMJENE PROSTORNOG PLANA Trasa brze ceste kroz Župu još nije definirana

IZMJENE PROSTORNOG PLANA Trasa brze ceste kroz Župu još nije definirana

U ovaj petak održano je javno izlaganje Izmjene i dopune prostornog plana uređenja Općine Župa dubrovačka. Kako je na početku naglasila Zrinka Rudež iz tvrtke IGH urbanizam koja je zadužena za njegovu izradu on je sukladan Zakonu o prostornom uređenju, Prostornom planu uređenja Dubrovačko-neretvanske te drugim zakonskim propisima. Rudež je podsjetila kako Općina Župa dubrovačka 2017. donijela je zadnje Izmjene i dopune, no u tom razdoblju je došlo do određenih promjena pa se opet odlučila na isto.
Naime, prilikom primjene plana uočene su određene nepreciznosti te je trebalo napraviti nekoliko izmjena i dopuna u prvom redu zbog novog Zakona o prostornom uređenju, a i županija je u proljeće 2019. donijela zadnje Izmjene i dopune Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije. Također, naglasila je, zaprimljen je cijeli niz primjedbi i korekcija radi kojih fizičke i pravne osobe nisu mogle graditi pa je u svibnju 2020. na Općinskom vijeću donesena odluka o njihovom razmatranju. Glavni razlozi odnosili su se na uslađenje sa Zakonom o jednostavnim građevinama i radovima, Prostornim planom Dubrovačko-neretvanske županije, korekcije uvjeta za građenje objekta mješovite, gospodarske i ostale namjene, reciklažnih dvorišta, prenamjena zona s obzirom na interese investitora te je u listopadu iste godine upućen javni poziv svim zainteresani da daju svoje inicijative i dostave ih na adresu Općine. One su obrađene kroz Programsko izvješće, a pozitivni zaključci su ugrađeni u Plan.
– Najveći posao nas kao stručnih izrađivača i Općine je bio usmjeren na reviziju Plana koji je na snazi u svrhu kvalitetnije i adekvatnije primjene građenja koja se neće o odraziti na prvotni koncept građevina. Najveće promjene napravljene su u segmentu prometa, telekomunikacijskih sustava, energetskih sustava, odlaganja otpada te četiri građevinska područja na kartama 4.1 Brašina, 4.3 Gornji Brgat, 4.5 Čelopeci, 4.6 Čibača i 4.6 Grbavac – iznijela je Rudež.
– Čestice na kojima se gradi većinom nisu pravilnog oblika. Preciznije je potrebno definirati čestice. Tu je zakazao zakon urbane komasacije, a kojim bi se riješilo puno toga. Redefinirani su uvjeti za gradnje druge namjene kao sportske, turističke… Što se tiče građenja u izgrađenim strukturama naselja, definirali smo izgradnju reiklažnih dvorišta, mogućnost gradnje objekata za različitih djelatnosti, mogućnost gradnje izvan građevinskih područja – kazala je Rudež.

– Otvorena je mogućnost gradnje u kontaktnoj zoni Čibaća. Utvrđeni su novi koridori prometnica, posebno brze ceste. Redefinirana je mreža sabirnih ulica, prema informacijama iz Općine – dodala je među ostalim. Što se tiče mjera krajobrazne zaštite, tu su se uskladili sa županijskim planom.

– Po pitanju postupanja s otpadom, došlo je do usklađenja s planom DNŽ, a koja je tu temu riješila s potrebama Župe dubrovačke. Bilo je to potrebno definirati na odnosne čestice. Nova pozicija za reciklažno dvorište je pod Maćelom u Ćibaći – rekla je.

Nakon uvodnog izlaganja izmjena i dopuna Plana, uslijedila su svega tri pitanja.
Neđo Miović iz Mandaljene rekao je kako na 2500 ‘kvadrata’ u Kuparima planira izgradnju sportskih terena. Tu bi izgradio nogometni i tenis teren te dječje igrališta kao i stazu od 250 metara. Zanimali su ga uvjeti izgradnje objekta, kao i kad će moći dobiti uporabnu dozvolu.
Zrinka Rudež odgovorila mu je kako je to pitanje riješeno kroz članak 108. u kojemu su navedeni svi uvjeti pod kojima se izvan građevinskog područja mogu privesti svrsi otvorena sportska igrališta s pratećim sadržajima. Minimalna površina je tisuću, a maksimalna 7 tisuća.
-Propisani su i uvjeti koliki objekt koju površinu prati, ta je namjena sad regulirana i nakon što se plan donesen možete tome pristupiti – rekla je dalje. Uputila ga je i da izrađivač projekta pogleda spomenuti članak te da na vrijeme podnese primjedbu ako je ima.
Petronelu Jakobušić zanimalo je kad će se javnosti predstaviti kuda će prolaziti i kako će izgledati trase brze ceste kroz Župu dubrovačku te kako će se u konačnici izabrati sama trasa.
Pročelnik Jure Marić rekao je kako su trase prenesene iz županijskog Prostornog plana.
-Tražili smo od Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa da čim projekt dovedu do određene faze to i prezentiraju. Nije određena točna trasa pa ih je više i u županijskom i u općinskom planu. Nadamo se da će to biti čim prije. Radi se studija utjecaja na okoliš, a nije pitanje samo trase kroz Župu već i kroz Dubrovnik i Konavle – rekao je Marić te podsjetio kako je svojevremeno održana prezentacija jedne trase.
-Organizirat ćemo prezentaciju kad dobijemo točne detalje – rekao je Marić.
Vlaho Miloslavić pitao je o vodoopskrbi naselja Jozef, koja je predviđena iz Buića prema jugu. Također je rekao kako je prije dvije godine poslao zahtjev za zamjenu građevinske parcele, odnosno da se ista pretvori u voćnjak, a da za isto dobije na istoj parceli građevinski dio za obiteljsku kuću.
Zrinka Rudež rekla je kako zamjena čestica nije bila predmet izmjena i dopuna.
-Nismo smjeli obrađivati to, ali se kroz sljedeće izmjene mogu konzumirati. To je obično nesporno ako je isti vlasnik – rekla je.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist