Aktualno

Iza donacije od 27 tisuća kuna krije se posao vrijedan gotovo 2 milijuna eura?

Iza donacije od 27 tisuća kuna krije se posao vrijedan gotovo 2 milijuna eura?

Najljepše vanjsko košarkaško igralište na svijetu, ono na Pelinama u povijesnoj jezgri Dubrovnika, dobilo je novu LED rasvjetu. Radi se o 15 reflektora koje je donirala španjolska tvrtka Prilux International. Osvjetljenje je izrađeno po svjetlotehničkom proračunu isključivo za navedeno igralište, poštujući sve norme zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Vijest je to koja je proteklog tjedna razveselila dubrovačku javnost tim više što su se iz Grada Dubrovnika pohvalili kako za osvjetljenje gradska uprava nije potrošila niti kune, budući da je španjolska tvrtka donirala rasvjetna tijela u iznosu oko 27 tisuća kuna. I sve bi bilo hvalevrijedno, dapače i idilično da se iza donacije ne krije plan gradske uprave za uvođenjem nove tvrtke, upravo Prilux International u posao oko javne rasvjete i novo zaduženje Grada Dubrovnika. Naime, u planu je zamjena više od 30 posto uličnih lampi, a za nova rasvjetna tijela Grad Dubrovnik se na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća planira kreditno zadužiti za novih 14 milijuna kuna.

3755 svetiljki = 14 milijuna kuna!
Da je riječ o mjesecima ranije planiranoj aktivnosti i to u vrijeme kada se iz Gradske uprave opetovano ističe kako je na snazi svekolika štednja uslijed pogođenosti proračuna Covid krizom, razvidno je iz materijala za nadolazeće Gradsko vijeće. Gradskim vijećnicima predstavit će se projekt modernizacije sustava javne rasvjete prema kojem se planira od postojećih 9 tisuća zamijeniti 3755 svjetiljki, a projektom zamjene zastarjelih lampi na javnoj rasvjeti najavljuje se ušteda od preko dva milijuna kuna na godišnjoj razini. U obrazloženju je navedeno kako Grad Dubrovnik HABOR-ov kredit planira otplatiti u roku od sedam godina, bez počeka, a anuiteti bi se ‘u cijelosti vraćali iz ostvarenih ušteda troškova električne energije’. Vezano uz novo kreditno zaduženje mišljenje je dao i Upravni odjel za proračun, financije i naplatu, a iz tog odjela navode kako je Grad ograničen u mogućnosti zaduženja jer iznos novih i dosadašnjih anuiteta ne smije prelaziti 20 posto ostvarenih prihoda. No, iz ovih ograničenja izuzeto je zaduživanje za investicije iz područja unapređenja energetske učinkovitosti pa je pročelnik za financije Ante Vojvodić dao blagoslov za podizanje kredita od 14 milijuna kuna.

Revizija projekta i razrada natječaja
Priprema za uvođenje Prilux International na područje Dubrovnika obavljena je još u prosincu 2021. godine. Naime, već tada su u natječaju za redovito održavanje gradske javne rasvjete specificirana rasvjetna tijela koja se mogu kupiti od španjolskog proizvođača. Ipak, za provesti zamjenu gotovo 4 tisuće uličnih lampi novog modela i proizvođača nije dovoljno samo odviti postojeće i zamijeniti stare. Bilo je potrebno napraviti i studiju, točnije projekt. Stoga je pomoćnik pročelnice za komunalnu djelatnost Pero Šimunović posao revizije starog projekta povjerio dubrovačkoj tvrtki Magister na čijem je čelu ovlašteni inženjer elektrotehnike Ivica Krile. Upućeni u posao elektroinstalacija tvrde da se Krile u svojoj reviziji prilagodio španjolskom Priluxu. Da sve prođe glatko, odnosno da nitko drugi, ako se prijavi na natječaj vrijedan 14 milijuna kuna, ne zadovolji uvjetima, pobrinuo se, očito, Mate Rebić, bivši pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, a danas privatnik i vlasnik tvrtke Struya. Njemu je, doznali smo iz Gradske uprave, povjereno slaganje uvjeta natječaja. Oni su naravno, tvrde nam sugovornici, opet išli ‘na ruku’ Španjolcima, jer, čemu im se ne odužiti na visokovrijednoj donaciji za košarkaško igralište od 27 tisuća kuna (!?). Inače, Pero Šimunović, pripremio je za gradske vijećnike izvješće u kojem je istaknuto kako se sustav javne rasvjete sastoji od 46 tipova svjetiljki, a najzastupljenija je TEP Tivolin opremljena s visokotlačnim natrijevim žaruljama. Šimunović je obrazložio kako je životni vijek tih svjetiljki odavno istekao te kako one predstavljaju nepotreban trošak održavanja u daljnjoj eksploataciji. Navedene zastarjele svjetiljke, naveo je, trebale bi se zamijeniti visoko efikasnim led svjetiljkama. Ipak, Šimunovićevo izvješće ne ‘drži baš vodu’ u pogledu ‘najzastupljenijih’ marki svjetiljki. Analizom troškovnika posljednje dvije javne nabave koje obuhvaćaju osmogodišnje razdoblje redovitog održavanja javne rasvjete izvan zidina da se zaključiti kako su druga dva proizvođača ipak nešto zastupljenija. Riječ je o tvrtkama AEC Illuminazione i Philips. Obje tvrtke smatraju se vodećima u tehnološkim i inovativnim rješenjima i razvoju rasvjetnih sustava koji su prvenstveno energetski učinkoviti i održivi, uz smanjenje troškova rada. Uz to, što će se za daljnje razumijevanje problema pokazati ključnim, obje tvrtke imaju i distributera za Hrvatsku. U slučaju Aec Illuminazione to je zagrebačka tvrtka Telur, dok je Elos iz Solina uvozio rasvjetu i potrošni materijal marke Philips.

Španjolci u Maroku, Brazilu i Gradu
No, tko je tvrtka Prilux Internationala čije svjetiljke Grad Dubrovnik planira platiti nešto malo manje od 2 milijuna eura? Osim da su donirali reflektore za igralište na Pelinama, što su javnosti obznanili iz gradske uprave, o samoj tvrtki gotovo ništa ili sasvim malo znaju i naši sugovornici koji desetljećima rade u svijetu rasvjete i elektroinstalacija. Njihovi proizvodi nepoznati su na hrvatskom tržištu. Ono što se može doznati o njima je s njihove službene internetske stranice gdje navode kako im je sjedište u Toledu, a nakon 25 godina poslovanja tijekom kojih su bili usmjereni isključivo svom domaćem tržištu, proizvode su počeli izvoziti po Europi, ali i Maroku, afričkim državama, Saudijskoj Arabiji, Kataru, Brazilu.

Bez dobavljača i servisera
No, vratimo li se na nabavu svjetiljki od španjolskog proizvođača i tu se otvara niz problema, ali i pitanja. Jedna ulična lampa ovog proizvođača u nabavi košta 1200 kuna bez PDV-a. Garancija na svjetiljke, ona uobičajena, je tri godine, uz nadoplatu čak pet, a za sedam, što je vremenski rok otplate kredita, bez bilo kakvih kvarova, na gradskim ulicama će, opet, svijetliti zastarjela rasvjeta. Naravno, takvo sagledavanje nije prepreka za kontinuirano razvijanje i traženje poboljšanja na sustavu javne rasvjete. Podsjetimo, u posljednjih deset godina Grad Dubrovnik je u održavanje i modernizaciju javne rasvjete izvan povijesne jezgre uložio 25 milijuna kuna. Ipak, za razliku od primjerice tvrtki Philips i Aec Illuminazione koje su u posljednjem desetljeću ‘zavladale’ našim ulicama, a koje imaju svoje hrvatske zastupnike i distributere, za proizvode Prilux Internationala nema dobavljača u Hrvatskoj. Još je veći problem što Španjolci nemaju niti ‘lokalnog servisera’ na području Hrvatske za svoje proizvode pa se ne mogu zanemariti dodatni troškovi vezani uz nabavu, dopremu i samo servisiranje. U novom ciklusu zamjene svjetiljki ulične rasvjete, očito se već zna ‘pobjednik’ javne nabave, a očito bi mogla i najavljivana ušteda od preko dva milijuna kuna godišnje biti značajno srezana, ako ne i u potpunosti istopljena. Stoga se nameće pitanje zašto se Grad Dubrovnik planira upustiti u nabavu proizvoda na našim prostorima gotovo nepoznate tvrtke s kojom ne posluje niti jedan pravni subjekt u ovom dijelu Europe? Na njega možemo dati hipotetski odgovor… Možda se gradska uprava pouzda u poduzetnički duh Dubrovčana koji bi u ovom poslu vidjeli sjajnu priliku za zaradu otvaranjem tvrtke koja bi se bavila distribucijom i servisom rasvjetnih tijela. Naravno, ako se za taj posao ‘ne javi’ netko blizak vlasti te se sve ne stavi pod nazivnik pogodovanja.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. ožujka 2022. 

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist