Kultura

Ivana Oraić Rabušić održala zanimljivo predavanje u Saloči od zrcala

Ivana Oraić Rabušić održala zanimljivo predavanje u Saloči od zrcala

Predavanje Ivane Oraić Rabušić pod nazivom Čime se bavi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje? održano je u ponedjeljak, 22. veljače, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Govoreći o ulozi i važnosti Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje znanstvena novakinja, Oraić Rabušić, istaknula je sustavni rad Instituta na očuvanju jezika ali i uspostavljanju jedinstvenih jezičnih standarda i normi, uz neprestano istraživanje kako dijalekata tako i narječja koji doprinose svekolikom bogatstvu hrvatskoga jezika. Ukratko predstavivši vrijedna institutska izdanja poput pravopisa, priručnika i časopisa, Oraić Rabušić naglasila je i otvorenost Instituta svim građanima kojima je potrebna pomoć u razrješavanju jezičnih dvojbi, bilo posredstvom internetske stranice Instituta, telefonskim ili pak izravnim upitima. Na taj je način svo znanje, stručno i znanstveno, o hrvatskom jeziku prikupljeno u Institutu postalo javno dobro dostupno svima.

Ovim događanjem započeo je ciklus programa kojima će Dubrovačke knjižnice obilježiti Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače – 17. ožujka), manifestaciju kojoj je cilj istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Sljedeći program na rasporedu je u petak, 26. veljače, kada će ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić, održati predavanje o važnosti jedinstvenog pravopisa hrvatskoga jezika.

Mjesec hrvatskoga jezika na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj se održava od 2014., a povezuje Međunarodni dan materinskoga jezika (21. veljače) i Dane hrvatskoga jezika (11.-17. ožujka) koje je 1997. proglasio Hrvatski sabor.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist