Kultura

Ivana Oraić Rabušić održala zanimljivo predavanje u Saloči od zrcala

Predavanje Ivane Oraić Rabušić pod nazivom Čime se bavi Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje? održano je u ponedjeljak, 22. veljače, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Govoreći o ulozi i važnosti Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje znanstvena novakinja, Oraić Rabušić, istaknula je sustavni rad Instituta na očuvanju jezika ali i uspostavljanju jedinstvenih jezičnih standarda i normi, uz neprestano istraživanje kako dijalekata tako i narječja koji doprinose svekolikom bogatstvu hrvatskoga jezika. Ukratko predstavivši vrijedna institutska izdanja poput pravopisa, priručnika i časopisa, Oraić Rabušić naglasila je i otvorenost Instituta svim građanima kojima je potrebna pomoć u razrješavanju jezičnih dvojbi, bilo posredstvom internetske stranice Instituta, telefonskim ili pak izravnim upitima. Na taj je način svo znanje, stručno i znanstveno, o hrvatskom jeziku prikupljeno u Institutu postalo javno dobro dostupno svima.

Ovim događanjem započeo je ciklus programa kojima će Dubrovačke knjižnice obilježiti Mjesec hrvatskoga jezika (21. veljače – 17. ožujka), manifestaciju kojoj je cilj istaknuti važnost očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznati javnost s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Sljedeći program na rasporedu je u petak, 26. veljače, kada će ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dr. sc. Željko Jozić, održati predavanje o važnosti jedinstvenog pravopisa hrvatskoga jezika.

Mjesec hrvatskoga jezika na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj se održava od 2014., a povezuje Međunarodni dan materinskoga jezika (21. veljače) i Dane hrvatskoga jezika (11.-17. ožujka) koje je 1997. proglasio Hrvatski sabor.

Pročitajte još

Izložba povodom stogodišnjice smrti Mata Celestina Medovića produljena do 28. veljače

Dulist

UMJETNICI U ČAST PARCU Izložbom ‘Grad sv. Vlaha’ otvorena jubilarna Festa Dubrovnik

Dulist

Petnaest autora predstavlja se radovima s motivima parca i Grada

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija