DuList IN

‘1700 ČVOROVA ZA SV. VLAHA’ Školarci upoznaju magiju mornarskih gropova

Zajednica tehničke kulture i Jedriličarski klub Orsan organizirali su zanimljivu radionicu izrade čvorova, i to u sklopu proslave Godine svetog Vlaha.

– Tijekom radionice savladat ćemo ukupno tridesetak čvorova, ali ćemo raditi ukrasne narukvice, vezivat ćemo udice. Ja u svom poslu koristim svega dva čvora, ali svaki čvor ima svoju primjenu. Čuo sam da na Komiži postoji muzej s izloženih 1800 čvorova – kazao je tom prilikom voditelj radionice Lovre Peović iz Jedriličarskog kluba Orsan.

– Sve što imamo stiglo nam je na brodovima, a nijedan taj brod ne bi profunkcionirao da netko nekad davno nije izmislio konope, a kasnije i čvorove. Prvi nalazi postojanja konopa stari su 28 tisuća godina, dok je prvi dokaz korištenja čvora pašnjaka zabilježen u 3000. godinu prije Krista. Dakle, već 5000 godina koristimo isti čvor – istaknuo je Peović.

Peović je rekao kako je jako bitno znati čvor zavezati, ali jednako tako i odvezati.

– Svi čvorovi koje učimo jako lako se razvežu. To je magija mornarskih gropova: jako lako se vežu, dobro drže, a još lakše se odvežu. Jako je bitno da se konop može ponovno iskoristiti, a ne da se treba sijeći – rekao je Peović, napomenuvši kako danas od gropova postoje brojne dekoracije i u modnom svijetu.

– Od konopa se može napraviti svašta, od razvlačenja za vješanje robe pa do dekoracija – kazao je Peović, zadovoljan interesom i angažmanom polaznika.

– Curice su brže pohvatale vez narukvica, ali svi su vrlo pozitivno reagirali – zaključio je Peović.

Tajnica Zajednice tehničke kulture Jelena Vlahović kazala nam je kako na radionici sudjeluje dvadesetak školaraca, vlada disciplina, a svi su vrlo angažirani.

Inače, na radionicama su se radili čvorovi, narukvice i udice, a još slijede kuglice te završno natjecanje u vezanju konopa.

Pročitajte još

FOTO Dalmatino održao koncert u prepunom kampu Solitudo

Dulist

PUTOPIS SRĐANA ĆIMIĆA Nezaboravno iskustvo u Lisabonu

Dulist

FESTIVAL NA TRI LOKACIJE Što vas ove godine čeka na ‘Ljetu u Gružu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija