Aktualno

Ivan Ugrin o stanju u medijima

Tribinom "Mediji – nositelji ili stvaratelji istine" večeras su počele tradicionalne tribine "Ususret Svetom Vlahu" u organizaciji Dubrovacke biskupije.

Na večerašnjoj tribini u Samostanu svete Klare, o tome što su to mediji, njihovoj ulozi u današnjem svijetu, te njihovom odnosu prema Crkvi govorio je novinar i publicist Ivan Ugrin.  

– Nema ljepšeg poziva nego biti oduševljen, osvjedočen i vješt novinar. Takav je novinar zamjenik tribuna i apostola, zbližavaoc ljudi i naroda, branitelj slabih, vječni mučenik novosti, Sveti Ivan i Mesija olimpijskih misli. Tako je o novinarskom pozivu pisao AG Matoš koji se sam okušao u novinskim formama. Kad sam prije četiri stoljeća objavio svoj prvi tekst otprilike sam razmišljao o matoševskom stilu.

S vremnom sam upoznao medijski svijet kao potpuno drugačiji. Svjedoci smo danas da se novinarska profesija trivijalizira, zahvaljujući životu u svijetu izvanrednog razvoja sredstava društvenih komunikacija, mnogi se njima očaravaju pa se čini da živimo u virtualnom a ne stvarnom svijetu. Nikad nisam izgubio nadu da će objektivno i istinito novinarstvo  opet biti poželjno i uvažavano, a da će svoje mjesto na novinskim stranicama, portalima, TV i radijskim emisijama naći i dobre vijesti – istaknuo je uvodno Ugrin te se osvrnuo i na povijest novinstva kako u svijetu, tako i na našim prostorima, a svoje teze o medijima potkrepljivao je citatima teoretičara, novinara i dokumenata koji se bave medijima.

– Danas dolazi do monopolizacije i manipulacije koje se događaju kao posljedica  uređivačkih politika i vlasničkih struktura medija, pa i isključivanja nekih skupina od prilaza sredstvima komunikacija, sustavnog ograničavanja temeljnog prava na informaciju. Dolazi i do toga  da elite gospdarstva, politike i društva naširoko vladaju sredstvima komunikacija, odnosno dolazi do medijskog bespuća.

Postavlja se pitanje želimo li medijski imperij kakav se stvara i totalitarizam koji sa sobom nosi ili globalno civilno društo koje će stvoriti uvjete za globalno zajedništvo, pita se na jednom portalu novinar Nenad Kobasić – istaknuo je Ugrin dodavši kako bez centraliziranih medija danas "nije moguća totalitarna svjetska vlada i nije moguće uspostaviti nadzor nad ljudima  pa je medijsko oblikovanje svijesti danas postalo najvažnija stavka elita koje potiču ekonomski zamašnjak svjetske pojavnosti":

– Zato je medijskim mongulima omogućeno  da zarađuju legalno profite koji nadmašuju čak i one od ilegalne prodaje oružja ili droge – zaključio je osvrnuvši se i na aktualno stanje u raznim medijskim kućama, istaknuvši:

– Centralizacija i koncentracija medija je ekstremno ubrzana, a pojačani internetom zahvatila je cijeli svijet. Danas samo 6 medijskih konglomerata povezanih u organiziranu interesnu mrežu tvore i kontroliraju  gotovo cijelu svjetsku medijsku strukturu. U njoj su kompanije, TV postaje i novine samo prirodno konkurenti, a zapravo su i više nego suvlasnici- naglasio je dodavši kako usporedo sa "okrupnjavanjem medija, se stvara prividna različitost i sloboda izbora, a potkrepljuje se velikm brojem medijskih jedinica". Za primjer je naveo Sjedninjene Američke Države:

– Tako u Americi imamo 1700 dnevnih novina, 11 000 časopisa, 100 TV postaja, 7 filmskih studija, a oni su u vlasništvu 50. kompanija. Nastao je tako paradoks našeg medijskog doba, što imamo više medijskih jedinica, sve smo manje obaviješteni, kako lokalno tako i globalno- smatra Ugrin koji se ovom prigodom osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj:

– U Hrvatskoj imamo 3 najveća finacijska, gospodarska i medijska centra, Adris, Agrokor i EPEH-a i oni su u vlasništvu trojice ljudi, a medijski prostor je podijeljen između dva izdavača Styria i Europa press holding. Izvan njihova dometa su Novi list, Glas Istre i Glas Slavonije. Nacionalna je televizija deklarativno javna no zbog vulgarizacije i komercijalizacije ne razlikuje se od RTL-a i Nove TV, a Hrvatski telekom je monopolist što se tiče elektronskih medija- kazao je Ugrin.

– U doba naglašenog medijskog senzacionalizma, tiraža je sve manja, i možda u ovo doba kada je prošlo vrijeme visokih profita, je vrijeme da Crkva na medijskom planu napravi skok baš u svojoj proročkoj dimenziji. Sredstva priopćavanja  u Crkvi trebaju služiti Bogu i čovjeka u humanizaciji i kristianizaciji. To redovito i čine s manjim ili većim uspjehom- dodao je naglasivši "da bi crkvene teme bile aktualne, s njima se nešto mora događati" primjerice poput rada Majke Tereze o kojoj su svi pisali, dok su s druge strane zbog pojedinih svećenika optuženih za pedofiliju svi napadali Svetog Oca Benedikta XVI.  

Ivan Ugrin odgovarao je i na brojna pitanja koja su mu postavili okupljeni. Svoje mišLjenje iznijeli su i biskup dubrovački mons. Mate Uzinić i don Toma Lučić, a ni ovu tribinu nije zaobišlo pitanje referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Naime, postavljeno mu je pitanje da li su Hrvati dovoljno o tome informirani, na što je on odgovorio da je dosta informacija objavljeno na tu temu. Slijedeća tribina održat će se u četvrtak, 26. siječnja u Samostanu svete Klare, s početkom u 19  sati. Gost predavač je dr. Neven Šimac koji će govoriti na temu "Kršćani i Europa".   
 

Pročitajte još

Srijeda je dan za DuList!

Dulist

POSJETILI SMO CVIJETA, JELENU, ANALUCIJU, NIKA, LUKU I BARTOLA Konavoska obitelj Đuka diše za Hajduka

Leona Rašica

NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM Velike gužve kroz Župu, Brgat, Grad…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija