AktualnoUrednički izbor

ISTI PROIZVOD, RAZLIČITA CIJENA Čime bolnica opravdava cijenu brzog antigenskog testa?

ISTI PROIZVOD, RAZLIČITA CIJENA Čime bolnica opravdava cijenu brzog antigenskog testa?

‘Test je isti, potpuno isti kao onaj iz drogerije, kućni test’ – kaže nam naša sugovornica, djevojka koja se na tjednoj razini zbog potreba posla testira brzim antigenskim testom u Općoj bolnici Dubrovnik. Razlika je ‘tek’, ističe, u cijeni, koja se znatno razlikuje od one u našoj bolnici.
—Molim nadležne da mi objasne zbog čega potpuno isti test moram plaćati gotovo peterostruko više? Razumijem da postoje dodatni, opravdani troškovi, ali ipak, zar je moguće da baš moramo plaćati toliko razliku u cijeni? – naglašava nam dalje sugovornica. Ona je, kao i mnogi od nas, kupila ‘kućni test’ koji je postao dio kućne ljekarne, one ‘za svaki slučaj’. Kad je vidjela da se radi o potpuno istom testu kao onom kojim ju testiraju po znatno višoj cijeni, morala je, ističe nam dalje, reagirati! Test proizvođača Xiamen Boson Biotech u najbližem dm-u, primjerice, možete kupiti za svega 32 kune, dok se isti u bolnici naplaćuje čak 150 kuna. Naša mlada sugovornica odlučila je uz primjedbu poslati i fotografije kupljenog testa, na kojem se vide iste specifikacije proizvoda i proizvođača kao kod onog prilikom testiranja u OB Dubrovnik. Stoga smo upravo na toj adresi odlučili provjeriti čemu tolika razlika u cijeni. Potražili smo odgovore na još neka pitanja vezana za ovu goruću temu, a pročitajte ih u nastavku.
Javna nabava u pripremi
Za početak, zatražili smo informaciju o tome tko je dobavljač brzih antigenskih testova koje OB Dubrovnik koristi pri testiranju naših sugrađana, odnosno, tko je uvoznik, a uputili smo pitanje i koja je nabavna cijena istih. Ostali smo uskraćeni za odgovor.
—Dobavljač i cijena brzih antigenskih testova ovise o njihovoj dostupnosti i mogućnostima nabave. Bio je proveden otvoreni postupak javne nabave za pojedine stavke, a novi postupak javne nabave je u pripremi – kratko su nam odgovorili iz naše bolnice.

Opravdani raspon cijene?
Možete li opravdati raspon cijene od nabavne do finalne cijene usluge, odnosno što cijena od 150 kuna obuhvaća? – bilo je naše iduće pitanje.
—Za testiranja koja se provode na osobni zahtjev Opća bolnica Dubrovnik u cijenu usluge uračunava potrošni materijal potreban za testiranje, brzi antigenski test, uzimanje i obradu uzorka te izdavanje nalaza na hrvatskom i engleskom jeziku – istaknuli su nam dalje. Što se tiče količine utrošenih testova, naglasili su kako je Opća bolnica Dubrovnik za komercijalna testiranja brzim antigenskim testom u razdoblju od 1. do 9. prosinca ove godine utrošila 25 brzih antigenskih testova.
Ključno pitanje
Naše zadnje, pa rekli bismo i ključno pitanje jest, s obzirom na priču s početka odnosno iskustvo naše sugovornice, jest mogu li građani sami donijeti kupljeni test te da ih na licu mjesta djelatnici OB Dubrovnik testiraju i kolika je cijena usluge u tom slučaju.
— Ne postoji mogućnost koja bi predviđala da građani sami kupuju testove i testiraju se u Općoj bolnici Dubrovnik – zaključno nam odgovaraju iz Opće bolnice Dubrovnik. S jedne strane, razumljivo, jer sama OB mora opravdavati svoje troškove. Ipak, ne ulazeći u pitanje cijepljenja, odnosno testiranja, ova mogućnost bi za građane koji to rade na tjednoj razini ipak trebala biti – povoljnija. lr/mnjb

Objavljeno u tiskanom izdanju 15. prosinca 2021.

 

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist