Aktualno

ISPUNJENI DO POSLJEDNJEG MJESTA Liste čekanja u dubrovačkim domovima za starije narasle na 770

ISPUNJENI DO POSLJEDNJEG MJESTA Liste čekanja u dubrovačkim domovima za starije narasle na 770

Dubrovački domovi za umirovljenike dupkom su ispunjeni. Interes za smještaj, pričaju nam naši sugovornici, unatoč epidemiji koronavirusa i bojazni pojedinaca o zarazi, ne jenjava, štoviše, otkrivaju nam, u svjetlu zdravstvene krize on se povećao. O tome ponajbolje svjedoče brojke Dubrovačko-neretvanske županije koja je osnivač čak četiri doma za starije osobe i to Doma za starije osobe Dubrovnik s podružnicom Thermotherapia, Doma za starije i nemoćne osobe ‘Domus Christi’, Doma za starije osobe Korčula i Doma za starije osobe Vela Luka. U njima trenutno su smještena 332 korisnika. Kapaciteti su u svim navedenim ustanovama popunjeni do posljednjeg mjesta, a uzimajući u obzir i obvezu osiguravanja ‘domova’ jedne do dvije sobe za samoizolaciju u slučaju COVID-19.
Daleko veći interes među ženama
– Što se tiče lista čekanja, ukupno upućenih zahtjeva za smještaj u Dom za starije osobe Dubrovnik s podružnicom Thermotherapia je 430, u Dom za starije i nemoćne osobe ‘Domus Christi’ je 340, u Dom za starije osobe Korčula je 50 i u Dom za starije osobe Vela Luka oko 20-ak zahtjeva. Napominjemo kako se određeni broj zahtjeva duplicira budući da iste osobe podnesu zahtjev u više ustanova – poručuju nam iz Županije. U Domus Christiju pak nam iznose podatak kako na smještaj dobrim dijelom čekaju žene, dakle njih 277 dok su 74 zahtjeva predali muškarci. To, međutim, nije jedini trend kojeg bilježe. ‘U zadnje vrijeme imamo dosta i molbi za smještaj bračnih parova’, kaže nam ravnateljica Mirjana Vujnović.
– Od tog broja na stacionarni smještaj čeka 171 korisnik – 139 žena i 32 muške osobe. Na stambeni smještaj čeka 169 korisnika pa je zaprimljeno 127 ženskih i 42 muških molbi. Iz svega navedenog da se zaključiti da je daleko veći interes žena za smještaj – zaključuje Vujnović i dodaje kako u Domus Christiju tijekom razdoblja epidemije koronavirusa nisu imali niti jedan slučaj da su potencijalni korisnici odustali uslijed straha od obolijevanja. Zahtjeve za smještaj, nadalje iznosi, obrađuje Komisija za prijem u Dom koju čine socijalna radnica Doma, glavna medicinska sestra i socijalna radnica Centra za socijalnu skrb. Od ožujka tako su primili 14 novih ‘stanara’ – isključivo onih koji su bili u teškoj socijalnoj i zdravstvenoj situaciji ili su pak dugo čekali.
– Prilikom realizacije smještaja obavezno se provodi testiranje na COVID-19 te, ako se pri realizaciji smještaja čeka na rezultat testa, korisniku se određuje samoizolacija do zaprimanja negativnog testa – objašnjava ravnateljica u čijoj ustanovi se provode epidemiološke mjere sukladno naputcima Nacionalnog stožera civilne zaštite počevši od mjerenja temperature tri puta dnevno svim korisnicima do, kod pojave svake sumnje ili bilo kakvog simptoma, provođenja testiranja. Korisnici se, iznijela nam je, odmah smještaju u samoizolaciju te se simultano obavještava krizni stožer i epidemiolog. Nije na odmet spomenuti kako su u Domus Christiju za testiranje educirane dvije medicinske sestre što uvelike olakšava proceduru.
– Posjete korisnicima smo organizirali u vanjskim prostorima Doma uz obaveznu najavu, pripremu i uz poštivanje svih epidemioloških mjera, mjerenje temperature i potpisivanje izjave da nemaju simptome te da nisu bili u kontaktu s COVID-19 pozitivnim osobama. Međutim, kako se epidemiološka situacija na području Grada pogoršala tako smo i mi od 19. listopada zabranili posjete u Dom do povoljnije epidemiološke situacije. Iznimka su posjete za korisnike koji su u terminalnoj fazi bolesti – navela je za čitatelje DuLista ravnateljica Domus Christija Mirjana Vujnović gdje je za brigu o 83 štićenika uz postojeće osoblje zaposlena još jedna njegovateljica.
Zbog ograničenja kretanja odustalo nekoliko osoba
Jednaka procedura za prijem novih korisnika na snazi je i u Domu za starije i nemoćne osobe Dubrovnik te njihovoj izdvojenoj poslovnoj jedinici Therpoterapie. U prvom na listi čekanja za smještaj je 350 osoba dok je zahtjev za Thermoterapiu predalo 80 sugrađana. Zdravstvena kriza, na njeno iznenađenje, tumači nam ravnateljica Marina Sambrailo, nije se odrazila na interes pa su čak i u travnju, kada je u samom Domu evidentirano nekoliko zaraženih koronavirusom, imali pojačan broj zahtjeva. Ipak, nekoliko potencijalnih ‘stanara’ odustalo je i to, ističe Sambrailo, prvenstveno zbog restriktivnih mjera kojima je pokretnim štićenicima zabranjen izlazak iz ustanove.
– Od travnja do danas primili smo 40 novih korisnika. Prije nego što su došli morali su se testirati na COVID-19. Nakon toga bili su u samoizolaciji dva tjedna poslije čega su opet testirani te su im je zabranjeni izlasci i posjete. Ograničenja nije bilo lako prihvatiti. Naš Dom do početka epidemije bio je otvorenog tipa pa su oni mogli odlaziti kod doktora, frizera ili u kazalište. Sad su se njihove slobode smanjile. Naravno, članovi obitelji i skrbnici mogu im donijeti što im je potrebno i to ostaviti na recepciji doma gdje se dezinficira. Ipak, mi ovdje nastojimo korisnicima ispuniti dane sadržajima kako se ne bi osjetili deprimirani – poručila je ravnateljica Sambrailo i dodala kako se u slučaju žurnih pregleda štićenicima odlazak liječniku organizira prijevoznim sredstvom Doma.
– Moramo ih čuvati i biti odgovorni – napominje Sambrailo u čijoj ustanovi je porastao i broj korisnika obroka izvan institucije. Naime, na listi čekanja ih je oko 30. Jela se sukladno mjerama dubrovačko-neretvanskog Stožera od 13. travnja više ne pripremaju kod njih već u hotelu Gruž. Unatoč tome, kaže, imaju djelatnice na terenu čiji je rad sufinanciran iz blagajne Zaklade Blaga djela, a koje odrađuju pomoć u kući. U samoj instituciji, za skrb za 104 štićenika Doma Dubrovnik i njih 48 u Thermoterapiji, također je povećan broj zaposlenika. Tako je raspisan natječaj za medicinske sestre, medicinske tehničare i njegovatelja. Do sad su ih uspjeli pronaći tek dvoje, navodi Sambrailo, pa ovu priliku koristi kako bi pozvala sve zainteresirane da se jave na adresu Doma.
Lista čekanja podulja je i u Domu za starije i nemoćne osobe Konavle. Ona, otkriva nam ravnateljica Luce Pušić, sadrži 125 potencijalnih korisnika, a novi zahtjevi za useljenjem, komentira, svakodnevno stižu. ‘Unatoč epidemiji COVID-19 interes za smještajem u Dom je i dalje svakako velik’, naglašava Pušić i dodaje kako se od početka ‘nesretne’ situacije s koronavirusom u njihov Dom uselilo osam novih ‘stanara’ pa su im svi kapaciteti popunjeni, izuzev sobe za izolaciju. Čitava ustanova, podvlači, dd samih početaka zdravstvene krize redovito prati upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva zdravstva te se sve higijensko epidemiološke mjere provode u skladu s njima pa je mogućnost zaraze štićenika svedena na minimum.

RAZLOZI ‘KOMOD’, ALI I VISOKE CIJENE Dobar dio ipak ostaje u vlastitim domovima
Bez obzira na navedene podatke i zdravstvenu sigurnost, ostanak u vlastitim kućama želja je, ali i jedina financijska mogućnost većine dubrovačkih umirovljenika. ‘Cijene domova su dosta visoke s obzirom na naše mirovine’, kaže nam 80-godišnja Dubrovkinja Marija Đanović po čijem mišljenju je gospodarstvena kriza dodatno pomrsila račune njenim vršnjacima. Odlazak, stoga, za sada joj nije opcija. Uostalom, priznaje, tamo bi morala živjeti po njihovim pravilima. Kod kuće pak sve podčinja sebi počevši od kupovine namirnica do vremena obroka. Uživa u svojoj slobodi i odmoru kojeg je, tumači, stekla nakon dugogodišnjeg mukotrpnog rada u prosvjeti. Sadržaja kojim ispunja svoju svakodnevicu joj ne nedostaje, a osim toga pri ruci su joj uvijek djeca pa na istoj adresi namjerava ostati dok god je bude služilo zdravlje i bude u stanju, barem u većini, skrbiti za sebe.

RUKA POMOĆI I MATICA UMIROVLJENIKA Aktivnosti ne staju ni za epidemije
Uz obitelji, umirovljenicima kod kuće za epidemije uvelike pomaže i Matica umirovljenika Dubrovnik. Događanja su, doduše, naprasno stala, priča predsjednica Luce Gvozden, ali ne i aktivnost udruge. Redovito je potrebno okrenuti nekoliko brojeva kako bi se ljudima npr. pronašlo mjesto u toplicama ili osiguralo dovoljno cjepiva protiv gripe. U uredu je ponedjeljkom, srijedom i petkom te nastoji odgovoriti svačijim potrebama. ‘U kontaktu sam s njima stalno’, zaključuje Gvozden. Zadovoljna je suradnjom s Gradskim društvom Crvenog križa i djelovanjem inicijative ‘Ruka pomoći’ koji su njenim članovima itekako olakšali izazovno razdoblje ‘lockdowna’. Druženja i izleta će biti čim dopuste epidemiološke prilike. U međuvremenu, napominje nužno je da svi ostanemo odgovorni jer preduvjet dobroj zabavi upravo je zdravlje.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 11. studenog 2020.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist