Koronavirus u Hrvatskoj

Više od 50 posto teško oboljelih od COVID-19 je pretilo

U travnju ove godine skupina liječnika i znanstvenika primijetili su da im je oko 40 posto pacijenata koje su morali zbrinuti na bolničkom liječenju zbog “kritično teškog” oblika covida, bilo pretilo.

Istraživanje iz International Journal of Obesity obuhvatilo je 329 pacijenata zaprimljenih u Sveučilišnoj bolnici Amiens u Francuskoj koji su tamo na liječenje zaprimljeni do 21. travnja. U tom razdoblju u bolnicu je zaprimljeno ukupno 433 pacijenata, no nisu za sve imali podatke o indeksu tjelesne mase, prenosi portal Zagreb info.

Razlog za nedostatak podataka o tjelesnoj masi odnosio se na slučajeve kad je bila riječ o pacijentima koji su imali svoje staratelje, o maloljetnima i sličnim zakonskim ograničenjima dostupnosti podataka.

Analizirajući pacijente prema težini razvoja bolesti i tjelesne mase, utvrdili su da je od teško oboljelih njih 6,1 posto bilo niže tjelesne mase od normalne s obzirom na visinu i dob, 28,9 posto pacijenata bilo je u rasponu normalne tjelesne težine, povišene tjelesne težine bilo ih je 27,4 posto, a pretili su činili 37,7 od svih teško oboljelih.

Istraživaču ocijenili kao “zanimljivo” to što su uočili da su udjeli među teško oboljelima u odnosu na kategorije dobi, posebno visoki bili među mlađim pacijentima. Od svih oboljelih koji su završili na intenzivnoj skrbi, 35,1 posto njih bilo je povišene tjelesne mase, dok ih je 52,6 posto bilo pretilo.

Znanstvenici su u rezultatima istaknuli da u kraju koji gravitira dotičnoj bolnici, pretilih u stanovništvu ima oko 20 posto, odnosno upola manje nego što je bio udio pretilih osoba među teško oboljelima od covida u toj bolnici.

Pročitajte još

Premijer i ministri žele krenuti s postupnim popuštanjem mjera, čeka se stav Stožera

Dulist

BEZ SAMOIZOLACIJE PRVI ULASKU Hrvatska od danas više nije na švicarskoj ‘crvenoj listi’

Dulist

PLENKOVIĆ O OTVARANJU KAFIĆA ‘Dokumenta o kojem ugostitelji govore nema’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija