Grad

HVARSKA ULICA ‘Pod pojmom rekonstrukcija gradi se potpuno novi objekt’

HVARSKA ULICA 'Pod pojmom rekonstrukcija gradi se potpuno novi objekt'

Na redakcijski mail danas nam se obratio Nino Klečak, naš sugrađanin koji je prije više od godinu dana ukazivao na nepravilnosti u tada Hvarskoj, a danas nam pak opisuje ukratko tijek događaja od 2015. godine, kada M. Rešetar kupuje kupuje magazin od drugoga vlasnika Franice Vlahinić, nekretninu iz današnje ulice MO Đela Jusića.

Županijski odjel za gradnju izdao je 6. svibnja 1998. godine, građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i konstruktivnu sanaciju Klasa:UP/I-361-03/97-04/12, Urbroj: 2117-05/3-98-2 investitoru ‘Samostanu Dominikanaca’, sv. Dominika 4, iz Dubrovnika. Predmetnom dozvolom vrši se prenamjena pomoćnoga objekta u poslovni prostor (prodaja tehičke robe) na k.č 3130 k,o Dubrovnik prema projektu koji je sastavni dio dozvole – ističe Klečak te dalje navodi povijest:

Rješenjem Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Grada Dubrovnika od 4. studenoga 2016. godine mijenja se ime investitora, novi investitor je Mia Rešetar iz Dubrovnika, Petra Hektorovića 17, Glavni projekt ostaje iz 1997. godine I dalje je sastavni dio predmetne građevinske dozvole iz 1998. godine.Dana 4.11.2016. godine Mia Rešetar prijavljuje gradnju prema Glavonome projektu iz 1997 i građevinskoj dozvoli iz 1998. godine.Prema Zakonu o gradnji investitor je bio dužan prebaciti dozvolu na svoje ime unutar 15 dana od kupoprodaje nekretnine.Drugi vlasnik Franica Vlahinić, koja je kupila nekreninu od Samostana Dominikanci nije nikad prebacila predmetnu dozvolu na sebe niti je započela gradnju!

Samostan Dominikanci nikad nije započeo gradnju (magazin je do 2016 u derutnome stanju), a u stavku dva građevinske dozvole stoji da se dozvola automatski poništava ako se ne konzumira u roku od dvije godine.
Prema arhitektonskome projektu oznake glavni projekt izmjene i dopune, ZOP 93/17 iz 2017, pristupilo se izmjenama projekta prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN br. 112/17).
Dana 22.11.2018. godine (dokaz u prilogu)Mia Rešetar prijavljuje gradnju po “Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima” čiji je glavni projekt deboto “copy/paste” od Glavnoga projekta iz 1997. godine predmetne dozvole 1998. godine.

Bespravna gradnja vrši se tako da krši osnovne uvjete okolnim česticama i objektima na njima, garantiranim Zakonom o gradnji i GUP-om te su sa zapadne i južne strane objekta nezakonito ušli na k.č 2427/1 k.o Dubrovnik koja je u vlasništvu Grada Dubrovnika.

Nadalje, prema radovima koje investitor trenutno izvodi visina sljemena,krova je +5m, podignut je nadozit od cca 1,2m na sjevernoj strani objekta što nije sukladno Prostornim planovima Grada Dubrovnika, pomoćne građevine mogu imati maksimalnu visinu od 4m, te je nekadašnja katnost predmetnoga objekta prije rekonstrukcije također bila niža od 4m te je imala krov sa jednom srehom, bez krovnih prozora koje je investitor dodao na novome objektu.Sasvim je jasno i razvidno da je došlo do promjena dimenzija objekta i gabarita/tlocrta krova tj. promjena lokacijskih uvjeta što je protivno Pravilniku o jednostavnim građevinama.
Investitor je još nezakonito dodao krovne prozore, kuhinjski ventilacijski otvor fi 30cm i bakreni oluk okolo objekta.

Iz svega navedenoga u ovome projektu se ne radi o rekonstrukciji staroga već izgradnji potpuno novoga objekta koji se provodi pod pojmom rekonstrukcija iako projektant nije dokazao sadašnje stanje i poboljšanje temeljnog zahtjeva postojećeg objekta, već je projektom dokazan novi objekt što je suprotno GUP-u jer k.č 3130 je 53m2 – zaključit će Klečak.

Pročitajte još

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist