GradUrednički izbor

TEREN ISPITAN, STRUJA SE SPAJA ‘Meštrovićevi ferali’ samo što nisu zasvijetlili

TEREN ISPITAN, STRUJA SE SPAJA 'Meštrovićevi ferali' samo što nisu zasvijetlili

Ispitali smo danas kabele od stupova. Dovodni kabel još nismo našli, ali ćemo se snaći, imamo drugu ‘verziju’, mjesto gdje se možemo prikopčati – rekao nam je ovog ponedjeljka Lukša Malohodžić, gospar od ferala zadužen za rasvjetu unutar dva remek djela Ivana Meštrovića koja krase ulaz u Grad s Pila, njegove kamene stupove. Posla, istaknuo nam je, ima još, ali se kreće prema rješenju.

-Mijenjamo zasad dva grla i žarulje, vadimo ‘svašta’ iznutra, posebno ‘svašta’ od golubova – kaže kroz smijeh, kako bi pripremili sve za ponovno uključivanje ferala u struju. Moraju još ispitati taj famozni dovodni kabel, o kojem nam je pričao još prije nekoliko tjedana.

-Ako budemo išli na tu verziju, trebat će se iskopati cijeli pločnik. Zasad ćemo ih osposobiti za rad, kroz ovih nekoliko dana – istaknuo nam je gospar Malohodžić.

Inače, rasvjetna tijela za ferale između dvoja Vrata od Pila nisu u funkciji više od 10 godina. Krajem 2019. djelatnici gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu i predstavnici ugovornog izvođača izašli su na teren kako bi ispitali stanje instalacija. Izvođaču je izdan nalog da se ferali u najkraćem roku vrate u funkciju, ali s obzirom na to da je utvrđen veliki podzemni kvar i za popravak su potrebni i građevinski radovi, očekuje se kako će ponovno zasvijetliti kroz dva mjeseca – odgovorili su nam već prije iz Grada Dubrovnika, a velikog posla ispitivanja instalacija i uopće situacije prihvatio se upravo gospar Lukša.

Remek djela – kućice za golubove
Vrijednost stupova, kamenih nosača za svjetlo, istaknuli su nam i naša dva sugovornika, gospari Tomislav Kuljiš i Tomislav Šuljak. Obojica će reći i kako je takozvani ‘Meštrovićev kompleks’ ulaza s Pila građevinski, arhitektonski i umjetnički gledano pravo remek djelo. Prema nalogu tadašnje gradske vlasti, vraćaju nas u povijest, Meštrović se prihvaća velikog zadatka, a zanimljivo je i spomenuti kako je upravo tih godina živio u Dubrovniku, gradeći čuveni mauzolej Račić u Cavtatu, punim imenom crkva Gospe od Anđela – zadužbinu obitelji Račić. Godine provedene u Dubrovniku za velikog Meštrovića iznjedrile su i drugu ljubav – ostavlja prvu suprugu Ružu i ženi se Dubrovkinjom Olgom Kesterčanek. No, to je neka druga priča… Vraćamo se na kompleks Pila, koji je za Meštrovića značio izgradnju kamenih ferala i jednog od najpoznatijih kipova našeg Parca, na unutrašnjim vratima, postavljenog 1924. Dva velika Tomislava ističu nam i to kako je Meštrović po nalogu srušio i stražarnicu, malu obrambenu kulu koja se nalazila s desne strane kada ispod volta prođete i sa Straduna krenete prema Pilama i gdje se još i dan danas vide kameni ostaci iste, vječni tragovi u podu. S druge pak strane, ulijevo, nalazio se drveni kiosk na kojem su Puljizi prodavali voće. Danas je to mjesto ‘Meštrovićevih skalina’. Nekada je tu bila i kuća!

Nakratko ćemo napustit stupove kako bismo se spomenuli Parca i još jednog zanimljivog detalja – Meštrovićev sveti Vlaho jedini je kip suvremenog majstora, postavljen 1924., ali i jedini kip svetog Vlaha kojeg će izgraditi domaći kipar, i to tristotinjak godina nakon izrade drugih Parčevih prilika. Taj sveti Vlaho silom prilika bio je i ‘skalan s trona’, ali se vratio u punom sjaju.

Ukratko, Meštrović 1923./1924. uređuje sve ono što vidimo danas na ulazu od Pila pa tako gradi i čarobne stupove za ferale, nekad prekrasne ukrase ulaza u grad, zasad nefunkcionalne ‘kućice za golubove’. Lijepo je čuti kako se radi na rješenju, a naša dva sugovornika apsolutno podržavaju ovu hvalevrijednu akciju. Čekamo da se realizira!

MNJB/Foto: Hrvoje Curić

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist