GradUrednički izbor

GRADILIŠTE U HVARSKOJ Šanta: ‘Tražim reviziju dozvole jer mišljenja sam da ona iz 1998. godine više ne vrijedi’

GRADILIŠTE U HVARSKOJ Šanta: 'Tražim reviziju dozvole jer mišljenja sam da ona iz 1998. godine više ne vrijedi'

Ovo je eklatantan primjer kako državne i gradske insttucije gaze malog čovjeka. Radi se o gradilištu u Hvarskoj 22 koje po našim saznanjima i dokumentima koje imamo, ima građevinsku dozvolu iz 1998. godine, kojoj je već davno prošao rok konzumacije – rekao je Hrvoje Kukuljica, predsjednik Živog zida u Dubrovniku na konferenciji za medije na kojoj su dali potporu prvim susjedima ovog gradilišta, obitelji Šanta. Kukuljica ističe kako je dozvola za rekonstrukciju objekta, a u čijem je posjedu Živi zid, izdana 1998. godine, a s radovima se započelo krajem 2018. godine. Uz sve to, tijekom radova oštećena je imovina prvih susjeda.
-Pozvana je i inspekcija koja se u jednom navratu i odazvala, no sad u zadnjem se uopće nije odazvala pod opravdanjem kako je inspektor na bolovanju. To znači da je cijela inspekcija na bolovanju ako je jedan inspektor na bolovanju i to je znak investitorima da mogu raditi što god žele – ističe Kukuljica.

Uz njega na konferenciji za medije javnosti se obratio i Tomislav Šanta, čija obitelj živi u susjednoj kući kao zaštićeni najmoprimci već 80 godina.
-Ovo je sve nekad bilo vlasništvo samostana sv. Dominika. Oni su naši najmodavci, a mi smo tu zaštićeni najmoprimci već 80 godina. Godine 1998. su oni sebi ishodili dozvolu za prenamjenu starog spremišta u poslovni prostor, ali nikad nisu započeli s radovima. Nekretninu su prodali 2008. godine, ali ni ta vlasnica nikad nije ništa gradila niti je dozvolu prebacila na sebe, što je po Zakonu o gradnji morala uraditi u roku od mjesec dana. Ona to prodaje 2015. godine Mii Rešetar, koja dozvolu prebacuje na sebe tek godinu dana kasnije te krajem 2016. godine kreće s radovima – iznio je Šanta kronologiju događaja dodavši kako su u tom prvom naletu srušena dva zida debela 50 cm te su radove zaustavili konzervatori.

-Potom su ishodili nove uvjete od konzervatora i s novim se izvođačem vratili na gradilište 22. prosinca 2018. godine. Oštetili su zid, koji se uslijed obilne kiše urušio i mi smo dva mjeseca doslovno trebali preskakati preko zida. Sudski vještak je utvrdio da su oni krivi te im je sudska inspekcija naložila da u roku od mjesec dana uklone sva oštećenja – priča dalje Tomislav Šanta dodavši kako, usprkos tome što je sud utvrdio njihovu krivicu, oštećenja nikada nisu popravili.
-Na kraju smo dundo i ja sami sve napravili, a oni su se vratili na gradilište koje nije pravilno označeno. Po pravilniku o označavanju gradilišta treba biti velika tabla, minimalno A3 formata s navedenim svim izvođačima i podacima o građevinskoj dozvoli, a oni je nisu naveli već samo uvjete konzervatora na A4 papir koji je totalno nevidljiv. Kao što vidite, gradilište je i dalje nezaštićeno, a sjeverni zid su rušili dok je moja majka stala ispod njega – ispričao je Šanta dodavši kako je tražio reviziju građevinske dozvole kako bi se vidjeli je li ista vrijedi ili ne.
-Prijavljivao sam sve građevinskoj inspekciji, Ministarstvu graditeljstva, Državnom inspektoratu, ministarstvima kulture i uprave. Tražio sam reviziju građevinske dozvole jer po mom osobnom mišljenju ta dozvola ne može vrijediti više. Ako ispadne da vrijedi, vrijedi i ne mogu ništa protv toga. Ministarstvo graditeljstva je krajem 2018. godine tražilo od Grada Dubrovnika da im u roku od 7 dana dostavi sve podatke, no nisu to napravili. U svibnju sam poslao požurnicu i sad se opet traži dostava dokumenatacije u roku od pet dana. Jesu li sad sve dostavili ne znam, volio bih da jesu da se utvrdi vrijedi li dozvola ili ne, a potom da se ogradi i propisano označi gradilište i da se susjedima osigura normalan život – zaključio je Šanta.
Na gradilištu jest istanut papir A4 formata na kojeg su isprintani podaci o projektantu, izvođaču, a navedena je i dozvola za građenje, no podaci su gotovo nečitljivi. Posebno dio koji se odnosi na dozvolu za građenje.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist