Aktualno

Hotelijeri odgovaraju na Vlahušićeve prozivke

Otvoreno pismo gradonačelniku Andru Vlahušiću povodom njegovih izjava vezano uz stanje u hotelijerstvu na sastanku u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika 2. lipnja ove godine poslao je predsjednik strukovne grupe hotelijera Željko Miletić.

 
Prenosimo ga u cijelosti:
 
Poštovani gospodine gradonačelniče,
Pročitavši tekst u medijima gdje ste komentirali hotelijere, način rada i stanje u hotelijerstvu koje je po Vama danas odlično, te gdje ste naveli: „da onaj tko u Dubrovniku pravi minus u hotelijerstvu, uz ovakve turističke rezultate, neka se ne bavi tim poslom ili neka pretvori hotele u društveno vlasništvo“, odlučio sam kako Vama, tako Vašim suradnicima iz područja turizma i dragim čitateljima dati pravi i vrlo kratki prikaz trenutnog stanja u hotelijerstvu danas, kako u Gradu, tako i u Županiji.
 
U nastavku ću dati kratak prikaz par parametara i nekoliko ključnih fizičkih i financijskih podataka ostvarenih u 2011. godini, a zatim ću dati osvrt na članak objavljen u medijima.
 
Fizički i financijski podatci hotelskih poduzeća u 2011.
·        U Dubrovačko-neretvanskoj županiji po podatcima Državnog zavoda za statistiku ima 69.894 registriranih postelja, od toga otpada 52% na privatni smještaj, 33% na hotele, 10% na kampove i 5% na ostalo. U Županiji je lani ostvareno 4.775.161 noćenje od čega je 59% noćenja ostvareno u hotelima, 32% u privatnom smještaju, 6% u kampovima i 3% ostalih.
·        U gradu Dubrovniku ima ukupno registrirano 24.409 postelja, od čega 49% otpada na hotele, 43% na privatni smještaj, 5% na kampove i 3% ostalih. U gradu Dubrovniku lani je ostvareno 2.155.165 noćenja od čega je 77% ostvareno u hotelima, 17% u privatnom smještaju, 4% u kampovima i 2% ostalih.

·        Ostvareni poslovni prihodi u 2011. godini su bili 7% veći nego godinu ranije, dok su rashodi bili 2% veći. Ove godine rashodi će biti značajno veći zbog velikog vala poskupljenja svih naših ulaznih cijena koje imamo ovu godinu.
·        Samo devet hotelskih kuća u Županiji je ostvarilo dobit iz poslovanja, ostale su poslovale s gubitkom. Ukupni godišnji rezultat poslovanja hotelskih poduzeća u Županiji koje su imale dobit u prošloj godini je 46.421.269 kuna, dok je ukupni godišnji rezultat poslovanja hotelskih poduzeća u Županiji koje su ostvarile gubitak 407.501.474.

·        Hotelske kuće visoke kategorije uglavnom su prezadužene iz razloga što su prije i za vrijeme krize imale velika ulaganja u poboljšanje smještajne ponude.
·        Hotelske kuće sa dvije i tri zvjezdice u većini slučajeva nisu prezadužene, ali trebaju hitnu obnovu postojećih kapaciteta jer uslijed trenutnog stanja ne mogu postići dobru prodajnu cijenu sobe.
·        Prosječna iskorištenost kapaciteta u Županiji je 41% posto. U Dubrovniku je par postotaka veća.
 
 
Osvrt na članak objavljen u medijima
Poštovani gradonačelniče, mene kao i Vas veseli povećanje ostvarenih noćenja za prvih pet mjeseci u Dubrovniku, to je odlično i zbog toga svi moramo biti zadovoljni. Međutim moram skrenut pažnju na jednu bitnu razliku, a to je da su jedno fizički, a sasvim drugo financijski podatci svih poduzeća, pa tako i hotelskih. Potvrdu za to imate i u odjeljku gore gdje možete vidjeti financijske rezultate hotelskih kuća u Županiji prošle godine, a potvrdu ćete imati i slijedeće godine kada vidite financijske rezultate od ove godine. Pučki rečeno, činjenica je da i u hrvatskom i u dubrovačkom hotelijerstvu danas nema novaca, ne bih ulazio u razloge zašto je to tako (za to bih morao napisati par stranica teksta), ali je tako.

Činjenica je da danas nitko u hotelijerstvu naše Županije ne planira nova ulaganja i zapošljavanja iz jednostavnog razloga što nismo financijski u mogućnosti realizirati ista. Činjenica je da je u zadnjih 20-tak godina od niza značajnijih gospodarskih grana u Dubrovniku ostalo samo hotelijerstvo i pomorstvo. Činjenica je da svi hotelijeri u Županiji ne znaju što je rad na crno i što je siva ekonomija, nego uredno ispunjavaju sve svoje obveze prema Gradu, državi, zaposlenicima, dobavljačima, bankama itd. Da bi podmirili sve svoje obaveze, hotelijeri vrlo često moraju ići u novo zaduživanje po nepovoljnim uvjetima kod banaka. Možda i zato dobrim dijelom posluju s minusom.

Vi kao gradonačelnik imate pravo biti zadovoljni ili ne zadovoljni doprinosom hotelijera programima i sadržajima destinacije, ali Vi ne znate pravo stanje stvari u hotelskim kućama koje ponavljam pretežno posluju s gubitkom i njihove obaveze. Ja Vam tvrdim da hotelijeri danas za dodatna ulaganja u projekte u destinaciji o kojima Vi govorite nemaju sredstava. Hoće li pak određena hotelska kuća povrh svega odlučiti donirati određena sredstva u neki projekt, to je isključivo njezina stvar i dobra volja.

Mene također kao hotelijera veseli rast u privatnom smještaju Grada i želim kao što i svaki dobronamjerni građanin želi da imamo što bolji i kvalitetniji privatni smještaj. Privatni i hotelski smještaj su sasvim dva različita tipa ponude s različitom klijentelom i nemaju baš nikakvih dodirnih točaka.
Što se tiče Vašeg komentara vezano na Županijsku Komoru Dubrovnik, ne bih se složio s Vama da Županijska komora Dubrovnik i dio hotelijera šire pesimizam. Komora na svojim sjednicama uvijek sve sagledava s ekonomskog aspekta egzaktnih financijskih podataka iz kojih se da izvući kako trend, tako i zaključak. Tako isto i hotelijeri, a zaključak je da se sa 150 dana pune zauzetosti ili 41% na godišnjem nivou ne može živjeti i podmirivati obaveze cijelu godinu, bez obzira na fizičko povećanje noćenja svake, pa tako i ove godine. Ponavljam svakako veseli dobra najava sezone i fizički rast noćenja, taj trend bi svakako trebali nastaviti i kontinuirano raditi na produžetku sezone.

Hotelijeri sve svoje zakonske obveze prema Gradu ispunjavaju i ne traže nikakva oslobođenja, a vrijednost nekretnina je na žalost manja nego prije par godina, a samim tim i kreditna sposobnost hotelskih poduzeća. Žalosno je bilo pročitati rečenicu da onaj tko u Dubrovniku pravi minus u hotelijerstvu, uz ovakve turističke rezultate, neka se ne bavi tim poslom ili neka pretvori hotele u društveno vlasništvo. Hotelijerstvo nam je od privrede zadnje što nam je ostalo, a sačuvali su ga upravo ti ljudi kojima Vi poručujete da se bave nečim drugim.

Na kraju ću zaključit da je najveća opasnost za dubrovački i hrvatski turizam to što u zadnje vrijeme nema investicija ni novih projekata. Da stvar bude još gora, nove investicije ili obnove postojećih objekata se ni ne planiraju. Sve to znači da u sljedeće tri godine ne možemo značajnije očekivati ni povećanje trenutnih kapaciteta, a ni obogaćenje postojeće hotelske ponude. To znači da je iz sadašnjeg kuta gledanja realno očekivati da naša konkurentnost slabi, a što se tiče cijena tu ne možemo očekivati značajniji rast jer s obzirom na cijene naše konkurencije isti nije realan. Ipak da ne završimo pesimistično, hotelijerstvo će u nas svakako preživjeti, jer ni u Europi ne očekujem značajnija ulaganja u povećanje ponude hotelskih poduzeća, tako da imamo par godina za kvalitetna restrukturiranja hotelskih poduzeća Županije nakon čega bi bilo realno očekivati da cijeli sektor započne poslovati s pozitivnim rezultatom.

Nadam se da više u budućnosti nećemo imati potrebu komunicirati putem medija, ali budući ste hotelijere u zadnjih par mjeseci više puta direktno prozvali da ne sudjeluju u razvoju destinacije nakon Vašeg zadnjeg istupa u medijima bio sam primoran reagirati na ovaj način.
 
S poštovanjem
 
 
Predsjednik strukovne grupe hotelijera pri Županijskoj komori Dubrovnik i član Izvršnog odbora Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske
 
Mr.oec. Željko Miletić

Pročitajte još

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Kazne za prekršitelje do pola milijuna kuna

Dulist

OSMI LET TJEDNO ZA NEW YORK United Airlines povećava broj letova prema Dubrovniku!

Dulist

ODLIČNE VIJESTI Lapadska škola dobila Snoezelen sobu za djecu s teškoćama u razvoju!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija