Aktualno

Guverner HNB-a Vujčić i ministar financija Lalovac u Dubrovniku

lalovac vujcic 8

U Dubrovniku danas borave guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić i ministar financija Boris Lalovac, koji sudjeluju na 20. Dubrovačkoj ekonomskoj konferenciji u organizaciji HNB-a.

– Ovo je dvadeseta konferencija po redu. Počeli smo kad i kuna, ove godine slavimo dakle dvostruku obljetnicu. Konferencija je počela kao konferencija o tranzicijskim ekonomijama prije 20 godina. Okupljamo vodeće akademike svijeta, ljude koji vode politiku, koji vode značajne financijske institucije, kao i iz privatnog sektora. Dosad smo u Dubrovniku imali oko 1500 sudionika, 262 prezentirana papira, puno panela – kazao je za DuList guverner Vujčić.

– Ove godine imamo izvrstan program, vodeće akademike, panel na kojem sudjeluje predsjednik Izvršnog odbora Europske centralne banke, direktor europskog odjela MMF-a, kao i predsjednik Bundesbank Jens Weidmann. Također, namjeravamo s ovom vrlo uspješnom tradicijom nastaviti i u budućnosti – dodao je Vujčić.

Ministar Lalovac ovaj skup svjetskih ekonomista označio je značajnim jer se njim daje priznanje hrvatskom ulasku u Europsku uniju.
– Na skupu se otvara pitanje krize u Eurozoni i fiskalne rigidnosti. Je li financijski sustav EU s dosadašnjim modelima fiskalne rigidnosti dugoročno održiv? Teorija se također bavi s tim pitanjem, je li to dugoročno održivo za razvoj ekonomije. Prvih nekoliko godina krize svi su govorili o toj fiskalnoj rigidnosti i konsolidaciji, a sad sve više govorimo kako je potreban ekonomski rast – kazao je ministar Lalovac.

Lalovac je također obrazložio prijedlog izmjena Zakona o kamatamakoji je ovog tjedna predstavio i pred saborskim zastupnicima, a po kojim bi se, između ostalog, izmjenio način otplate kredita.
– Ministarstvo financija nudi rješenja, a vidjet ćemo hoćemo li od kolega iz banaka dobiti odgovor kako bismo bili na istoj strani, kako bismo pomogli građanima. Otvorio sam pitanje zatvaranja dugova, odnosno da bi se prvo trebala zatvarati glavnica, a tek onda zatezne kamate. Mi ćemo početi s razine države, ponudit ćemo građanima takav model i nadamo se da će banke i vjerovnici također ponuditi sličan model – kazao je ministar Lalovac, dodavši kako ‘inzistiranje na starim regulama, koje su vrijedile iz doba prosperiteta, više ne vrijedi’.

– Država će se okrenuti građanima, dati im podršku. Trebamo pokrenuti taj model kako bi pokušali promjeniti način razmišljanja. Iz krize ne možemo izaći s istim razmišljanjima koja smo imali prije. Moramo mijenjati i ovi modeli koje ćemo ponuditi građanima, na primjer niže zatezne stope nego u gospodarstvu. Visoke kamatne stope jest jedna vrsta lihvarenja, pogotovo kad čovjek nema posla i u bezizlaznoj je situaciji. Udarci kamatama od 12-13 posto su za mene lihvarenje. Kad se ekonomijaoporavi možemo o tome razgovarati, ali ekonomija se još nije oporavila. Država ide prva, a ako nas bankari budu pratili bit će to ‘win-win’ situacija. Do srpnja ćemo promjeniti i Zakon o obveznim odnosima, o čemu sam već razgovarao s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem i nakon toga krećemo – istaknuo je za DuList ministar Lalovac.

Pročitajte još

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist

ROMANSA U ‘SURVIVORU’ Dubrovkinja Mihaela priznala da je Luka njezin tip

Dulist

[FOTO] ‘FREKVENCIJE I EKRANI’ Novinari podijelili medijsko iskustvo sa studentima

Dulist