Grad

Grad Dubrovnik lani od snimanja uprihodio gotovo 45 tisuća eura

Grad Dubrovnik lani od snimanja uprihodio gotovo 45 tisuća eura

Prošle godine zabilježen je 41 snimajući dan na dubrovačkom području, a radi se isključivo o podacima za projekte snimane u sklopu programa Filming in Croatia, što je u 2022. bilo snimanje projekata Jack Ryan s4, Lee i Der Kroatien Krimi. Ovo su podaci koje je DuList dobio od Hrvatskog audiovizualnog centra, na tragu informacije o ‘bookingu’ lokacija na krajnjem jugu Hrvatske sve do kraja 2024. godine, pa čak i dalje. Potonju informaciju iz Grada Dubrovnika nisu potvrdili, no ipak donosimo neke zanimljive podatke vezane za snimanja – bilo serija, filmova, reklama i tako dalje – na našem području. Za početak, koliko je Grad Dubrovnik protekle godine uprihodio od snimanja?

—Prihod od snimanja u 2022. godini iznosio je 337.000,00 kuna ili 44.727,59 eura. Budući za sada nemamo službeno zaprimljenih zahtjeva za snimanja, u ovom trenutku ne možemo prognozirati prihod za 2023. godinu – naglasili su iz Grada Dubrovnika. No kako DuList neslužbeno doznaje, Dubrovnik jest među ‘bookiranim’ lokacijama za 2024. godinu. U ovom trenutku, priprema se dozvola za snimanje emisije poljske tv ‘I am from Poland’, po preporuci Turističke zajednice. Dani snimanja su 13. i 14. ožujka, istaknuli su u svom odgovoru iz Grada Dubrovnika o trenutnim snimanjima.

A što uopće napraviti ako želite snimati u Dubrovniku?
Dobivanju dozvole za snimanje prethodi podnošenje zahtjeva, naglasili su iz Grada Dubrovnika.

—Uz zahtjev se dostavlja upis u sudski registar podnositelja zahtjeva, sadržaj snimanja, lokacije, suglasnost Konzervatorskog odjela i tako dalje. Ako je riječ o većoj produkciji, uz zatvaranje ulica, ograničavanje prometa i slično, prvo se sastaje Povjerenstvo koje daje preporuku gradonačelniku. Zahtjeve za ‘manja’ snimanja – bez zatvaranja ulica, s prenosivom opremom i slično – rješava nadležni upravni odjel i priprema zaključak koji potpisuje gradonačelnik – stoji u odgovoru za DuList iz gradske uprave, iz koje su nam dostavili i Pravilnik te obrazac zahtjeva.

HAVC: Prošla snimanja
Hrvatski audiovizualni centar sukladno članku 16. Zakona o audiovizualnim djelatnostima podatke o evidenciji snimanja prikuplja isključivo u svrhu statističkog praćenja djelatnosti, naglasili su nam u odgovoru, a ‘booking’ lokacija zapravo se radi kroz izdavanje dozvola za snimanje koje izdaju isključivo vlasti odgovorne za svaku posebnu lokaciju – Grad, privatni vlasnici, MUP, kapetanija… Ipak, iz Hrvatskog audiovizualnog centra s nama su podijelili jednu zanimljivu informaciju, a koja se odnosi na projekte snimanje u sklopu programa poticaja Filming in Croatia. Odnose se, ističu iz HAVC-a, na proteklih deset godina otkako je program pokrenut.

—Područje Dubrovačko-neretvanske županije zauzima ukupno 3. mjesto s 262 dana snimanja – na prvom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija sa 668, a na drugom Zagreb s 570 snimajućih dana – zaključuju iz HAVC-a. S obzirom na to kako sezona ide prema uzlaznoj putanji, vjerujemo i da će se Dubrovnik uzročno-posljedično još bolje pozicionirati na mapi top lokacija za snimanje.

REGULE U SLUČAJU PREKRŠAJA

Evo kolike su kazne
Pravilnik o snimanju donosi i regule u slučaju prekršaja. Tako se s 10 tisuća kuna kažnjava pravna osoba kada se koristi javnom površinom ili prostorom kojim upravlja Grad Dubrovnik za potrebe snimanja bez valjanog ili važećeg akta Grada Dubrovnika sukladno odredbama ovog Pravilnika ili koristi javnom površinom ili prostorom kojim upravlja Grada Dubrovnik za potrebe snimanja protivno danom odobrenju. Za prekršaje iz stavka 1. ovog članka, kažnjava se i odgovorna osoba u pravnoj osobi, novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna, a fizička osoba-obrtnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000 kuna. Za prekršaje iz stavka 1. ovog članka, kažnjava se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 2.000 kuna.

 

PRAVILNIK O SNIMANJU
Koliko košta 20, a koliko pak 500 metara četvornih?
Iz Pravilnika o snimanju na javnim površinama i u prostorima kojima gospodari Grad Dubrovnik donosimo nekolik ozanimljivih informacija. Ukoliko želite snimati u našem gradu, osim svih potrebnih dozvola, pripremite se i na cijenu zakupa. Za korištenje javnom površinom i prostorima kojima upravlja Grad Dubrovnik za potrebe snimanja plaća se naknada utvrđena za – sve javne površine na administrativnom području Grada Dubrovnika – do 20 metara četvornih tri tisuće kuna, do 100 metara četvornih pet tisuća kuna dnevno, te do 500 metara četvornih do 10 tisuća kuna dnevno. Ovo su dnevni iznosi naknada. Što se tiče prostora kojima upravlja Grad Dubrovnik, do 50 metara četvornih dnevni iznos naknade za drugo korištenje je 20 kuna po metru četvornom, za 500 metara četvornih 10 kuna po metru četvornom te preko 500 metara četvornih je pet kuna po metru četvornom. Za snimanja na javnim površinama isključivo izvan Povijesne jezgre i kontaktnih zona Pile-Ploče naknada se obračunava u iznosu od 50 posto od iznosa naknade. Inače, od plaćanja zakupa ili naknade za snimanje oslobođeni su studentski filmovi, promotivni filmovi prema preporuci turističke zajednice, humanitarni, odnosno svaki onaj audiovizualni projekt kulturne ili obrazovne udruge koja izravno ili neizravno ne stječe profit od marketinga i produkcije filma ili od prikazivanja filmova i fotografija i slično te onaj projekt za koje nadležno tijelo utvrdi kako oslobađanje od plaćanja naknade opravdava javni interes uz poštivanje načela razmjernosti. mnjb

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist