Aktualno

GOSPODARENJE OTPADOM NA MORU Mislite da kruzeri puno zagađuju? Evo zašto se varate

GOSPODARENJE OTPADOM NA MORU Mislite da kruzeri puno zagađuju? Evo zašto se varate

Ovog utorka tvrtka TUI, čiji je kruzer Mein Schiff 6 ‘parkiran’ u luci Gruž, organizirala je obilazak broda uz stručno vodstvo kroz gospodarenjem odtpadom na moru za izaslanstvo Grada Dubrovnika i medije.

U jutarnjim satima brojni novinari, snimatelji i fotografi dubrovačkih novinarskih redakcija okupili su se kako bi saznali odgovor na pitanje – što veliki kruzeri rade sa svojim otpadom. Problematika je to na koju je odgovor zapravo vrlo jednostavan – zbrinjavaju ga! Bilo da se radi o otpadu iz kuhinja, plastici, staklu ili nečem drugom na ovom ‘dobro nauljenom stroju’ nema mjesta greškama.

Sve okupljene dočekala je Godja Sönnichsen, direktorica za odnose s javnošću.

– U našoj ponudi imamo tri krstarenja, sa sedam brodova od kojih je šest potpuno novo. Mi smo upravo zbog toga najmlađa i vjerojatno najviše ekološki osviještena tvrtka trenutno na tržištu. Ne samo da smo fokusirani na ekološku osviještenost već je naš cilj održivi način rada s minimalnim stvaranjem otpada. Trenutno je na brodu oko 1700 gostiju s preko 850 članova posade. Brod je dug oko 200 metara, ima 14 katova i velike otvorene prostore u kojima se može pronaći nešto za svakog – ispričala nam je Sönnichsen.

O posvećenosti cruising industrija te o održivosti okoliša i destinacija koje posjećuju kruzeri govorila je Maria Deligianni predstavnica, CLIA (Cruise lines international association) za istočni Mediteran.

– Jako smo zadovoljni modernim sustavima koji su implementirani u naše brodove. Na kraju srpnja potpisali smo memorandum o razumijevanju s gradonačelnikom Matom Frankovićem u kojem smo se obavezali na rad i nastojanje da Dubrovnik bude i ostane održiva destinacija. Baš nastavno na taj dogovor odlučili smo financirati procjenu koja će nam pokazati koliko je razvoj Grada održiv, kao i koje korake moramo dalje poduzeti. U današnje vrijeme i s današnjom tehnologijom smatram da je obaveza svih kruzera i brodova da se osvijeste i ulože u čišća goriva i ekološki osviještene sustave zbrinjavanja otpada – poručila je Deligianni.

Sav otpad koji se generira unutar broda razdvaja se i zbrinjava. Staklo se razdvaja po boji, hrana po razgradivosti, papir se priprema za reciklažu, a čak se i voda unutar broda iznova koristi. Naime, brodovi novih generacija, a pogotovo oni u sklopu velikih tvrtka poput TUI ili Royal Caribbean, ako im je proizvodnja nedavna, imaju vrhunske, moderne i za ne povjerovati čak i duple sustave za zbrinjavanje otpada.

U šetnji brodom primijetili smo kako se ni najmanji komadić otpada ne baca, a kroz cijeli sustav nas je vodila časnica za zaštitu okoliša Ivona Zore koja nam je objasnila proces na koji način ovaj tip kruzera smanjuje svoj otpad. Nama najzanimljivije svakako su bili scrubber sustav koji vodom čisti cijeli brod i brine se o emisijama sumpora u zrak koji su na ovakvom tipu broda koji koristi gorivo s minimalnom količinom sumpora oko 0.1% te način na koji ovaj kruzer dobiva pitku vodu.

Naime, kada je daleko od obale on na zahvatu od 15 ili više metara dubine kupi morsku vodu koja se procesom retrogradne osmoze pretvara u pitku. Sličnim procesima se sva voda na brodu ponovno koristi. Iz nje se izvlači sve štetno te se ponovno pušta u sustav. Naravno, takva voda je pitka, ali ne i bogata mineralima.

– Cijeli sustav je jako kompleksan, a u prilog nam ide što svakog sustava u brodu imamo po dva komada. Jako je teško nešto ‘zeznuti’ bez da se sazna što, kad i gdje. Naime dovoljno je da se inspekcija s jednim USB-om spoji na naša računala i mogu skinuti sve što smo mi u njemu radili. Tih inspekcija ima puno i evo baš kada sam bila na prvom putovanju kao časnik za zaštitu okoliša dogodilo nam se da nas je inspekcija pregledala u prvoj luci u koju smo uplovili. Tu ima i jako puno papirologije, jer ne samo da se videonadzorom prati svačiji rad već i za najmanje bacanje otpada, poput dječije loptice koja je pala preko palube u more, mi moramo pisati potpuni izvještaj o tome. Vjerujte, kontrola je po pitanju ovoga u najblažem smislu – stroga – ispričala nam je časnica za zaštitu okoliša Ivona Zore.

Osim stručnog vodstva kroz ekolokški osvještene sustave gospodarenja otpadom organizirano je bilo i vodstvo kroz ovu morsku ‘grdosiju’. Iz viđenoga mogli smo zaključiti kako ovaj ‘hotel na moru’ ima sve što čovjek može poželjeti – restorane, vrtić, sportske terene, bazene, kafiće, prostore za igranje videoigara pa čak i kazalište sa 450 mjesta. Ovo su samo neka od brojnih stvari koje jedan veliki brod za kružna putovanja nudi.

Kako je izgledao naš đir pogledajte u fotogaleriji.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist