Kultura

Gordana Vetma o obnovi ljetnikovca Kaboga: Kada su prisutne emocije, imamo veće šanse napraviti dobar posao

Gordana Vetma o obnovi ljetnikovca Kaboga: Kada su prisutne emocije, imamo veće šanse napraviti dobar posao

 

Predavanje ovlaštene arhitektice Gordane Vetma iz Studija Vetma d.o.o. održano je u srijedu u ljetnikovcu Bunić – Kaboga na Batahovini.

Tema predavanja je bila Projekt obnove ljetnikovca Bunić Kaboga u razdoblju od 2010. do 2013. Riječ je o prvom u ciklusu predavanja potaknutim problemima u gradskom i prirodnom prostoru karakterističnim za gospodarsku monokulturu turizma te uzročnu preeksploatiranost prostornih resursa i fenomenoloških obrazaca. Situacija je posebno prepoznatljiva na Mediteranu gdje gotovo svi gradovi dijele iste ili slične probleme.

– Hrvatska komora arhitekata organizirala je ovaj ciklus predavanja koji će se naravno baviti temama i pitanjima arhitektonskog djelovanja u prostoru. Predviđeno je osam predavanja koja će se odvijati u idućih osam do devet mjeseci. Ovo predavanje se zbog jedinstvene prigode događa u Kabogi, dok će se ostala predavanja biti u Studentskom domu. Jedna od temeljnih odrednica arihtektonskog djelovanja bi trebao biti javni angažman. Arhitekturom se bitno utječe na javni i privatni život pojedinca i zajednice jer se takvim djelovanjem stvara slika i oblik prostora u kojem svi zajedno živimo, radimo, krećemo se i provodimo slobodno vrijeme. Osobito mi je drago da je baš večerašnje predavanje prvo u nizu jer se bavi temama povijesne memorije, identiteta, obnove i revitalizacije bogate kulturne baštine koju smo naslijedili – rekao je arhitekt Romano Duić, nakon čega je posebno pozdravio gospodina Iva Felnera, ‘bez čije plemenite velikodušnosti ne bi bilo ni života ovog ljetnikovca’.

Predavačica i ovlaštena arhitektica Vetma na samom početku izlaganja je istaknula kako se ne osjeća kao predavačica, već kao domaćin ‘u svom domu’.

– Prije 13 godina smo prvi put ovdje došli i vidjeli prostor u kojem se trenutno nalazimo. Možemo sada pričati vrlo ozbiljno i možemo govoriti o imovinsko-pravnim problemima, o tome da magistrala uopće nije prolazila u katastarskim knjigama, tako da nismo mogli ni dobiti dozvolu za obnovu ovog ljetnikovca jer nije postojao kolni pristup. Bilo je puno problema koje je trebalo riješiti. Ono što bih vam voljela pričati večeras je o jednom povjerenju i jednom spoju. Dakle, mi smo sasvim slučajno dobili priliku da ovo radimo, ovo je prvi idejni dokument, idejni projekt koji smo mi u našem uredu izradili i ustvari smo htjeli prikazati koliko je to složeno i taj idejni projekt je rezerviran obitelji Felner Kaboga – naglasila je Vetma, ističući dalje važnost dobrih međuljudskih odnosa.

– Zapravo jedan lijepi projekt mora uvijek biti nekakva interakcija i lijepa suradnja između investitora i projektanata. Kada me Romano zamolio za predavanje, nije mogao znati da smo točno prije deset godina, 26. travnja 2013. otvorili prvi put Kabogu za obitelj i zbog toga je gospodin Felner s nama, koji će nešto reći sa strane investitora – kazala je Vetma.

Arhitektica Vetma je kroz predavanje prikazala kako je njihovim projektom i realizacijom udahnut novi život ljetnikovcu Kaboga u Rijeci Dubrovačkoj te važnost reafirmacija i revitalizacija najvrijednije arhitektonske baštine na našem području. Predavanje se boduje u Programu stalnog stručnog usavršavanja Hrvatske komore arhitekata.

– Interesantno je da smo morali održati sve orginalne elemente. Prvotna ideja u idejnom projektu je bila da se cesta pokuša izmjestiti, naravno da nam to nije uspjelo, ali u projektima ne može sve ispasti kako smo planirali. Ono što je bitno je da kada god radimo neki projekt i kada su u tom projektu prisutne emocije, onda imamo veće šanse napraviti dobar posao. A ono što je najljepše u cijelom ovom poslu je da smo obnovu završili ispod planiranih budžeta – istaknula je Gordana Vetma, ovlaštena arhitektica.

Ljetnikovac je obnovljen zahvaljujući strpljenju i upornosti Iva Felnera, posljednjeg potomka vlastelinske obitelji Caboga.

– Bez emocija ne možete imati uspjeha, što je više puta spomenula Gordana. Bilo mi je iznimno zadovoljstvo i upoznao sam mnogo simpatičnih ljudi. Ono što je važno jest da su prilikom svakog projekta nužne emocije, međusobno povjerenje i poštovanje. Zadaća svakog šefa je da stvori optimalne uvjete za rad vaših suradnika – naglasio je Ivo Felner, koji se u potpunosti posvetio ovom projektu, osigurao donaciju zaklade Batahovina Foundation te upravljao obnovom i financijama ovog zahtjevnog projekta.

Predavanje je održano u organizaciji Hrvatske komore arhitekata – Područni odbor Dubrovnik, Studentskog centra Dubrovnik, Društva arhitekata Dubrovnik i Dubrovačke baštine d.o.o.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist