KulturaŽupanija

GODINA SVETOG VLAHA Festa u Stonu

GODINA SVETOG VLAHA Festa u Stonu

Dubrovnik je slavu je svoga sveca častio i u svom drugom, dvomorskom gradu Stonu.

U vrijeme biskupa Marina 1342. godine, a nakon stjecanja Rata 1333. godine, gradi se prva stonska katedrala, dovršena 1345. godine, posvećena zaštitniku sv. Vlahu, na predjelu u neposrednoj blizini Velikog Kaštela, jednobrodna građevina s polukružnom apsidom u romaničko – gotičkom slogu. Druga stonska katedrala, kako nas upućuju izvori, izgrađena je početkom 18. st., na istom mjestu, a bila je jednobrodna građevina s bočnom, južno pridodanom kapelom, kako nas izvještavaju arheološki nalazi našeg vremena.

Stonska katedrala sv. Vlaha dijelila je tešku sudbinu ukinute Stonske biskupije 1828. godine., kada dobiva ulogu župne crkve, te kao takva funkcionira do razornog potresa 1843.godine. Svibnja 1872. postavljen je kamen temeljac za gradnju nove, historicističke crkve na starim temeljima, prema projektu Ferdinanda Mayera, dovršene 1875.godine, te je tako podignuta treća crkva na istom mjestu, s istim titularom, ali samo u funkciji župne crkve. Više puta popravljana nakon snažnih stonskih podrhtavanja tla, konačno je podlegla trešnji rujna 1996. godine. Crkva sv. Vlaha u Stonu u postupku je obnove.

Veličina ‘male mjere’

Stonjani tradicionalnim crkvenim obredima i prigodnim svjetovnim priredbama stoljećima svečano slave sv. Vlaha, zaštitnika stonske župe. Crkveni program feste započinje tradicionalnim ceremonijalom na Svijećnicu, puštanjem golubica i Gundulićevom odom slobodi – pred još uvijek razrušenom svečevom crkvom iz 19. st. Na sam blagdan svečanosti počinju jutarnjom misom u franjevačkoj crkvi sv. Nikole, a potom svečanim dočekom crkvenih barjaka na mostu kod Solane, slijedi procesija stonskim ulicama, dok se na trgu pred razrušenom župnom, svečevom crkvom izvijaju barjaci. Svečanosti završavaju ljubljenjem svečevih relikvija i obredom blagoslova grla, tradicionalnim grličanjem. U duhu tradicije biraju se i svetkovnici, odnosno festanjuli, a na kraju Feste čitaju se čestitke upućene Stonjanima iz domovine i inozemstva. Uvijek uz ono uvriježeno: »Živio sveti Vlaho!»
Veličina „male mjere“ i u Stonu, Slanome, Lastovu, Orebiću, podjednako njeguje ozračje blagdana, kao sažetka Feste što ne može izbjeći veličini koda Grada i „umreženog“ mu teritorija, a sve u slavu svoga Parca.

Maja Nodari

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist