Aktualno

Gdje nestaju kamene ploče s gradskih ulica

Gdje nestaju kamene ploče s gradskih ulica

Sa gradskih ulica u posljednje vrijeme nestaju kamene ploče, koje su bile ne samo simbol povijesne jezgre Dubrovnika, već i drugih gradskih četvrti.
Naime, već neko vrijeme svjedocima smo novog popločavanja gradskih nogostupa pa su i one preostale kamene ploče zamijenjene betonskim, poput lokacija ispred Suda ili Doma zdravlja.

A nas je, na poticaj naših građana koji su nas kontaktirali, zanimalo što se radi sa starim kamenim pločama, i na temelju čega se skidaju preostale umjesto da se poprave, izravnaju i stave nove fuge?
 
GRAĐANI ORGANIZIRALI PETICIJU
 
Podsjetimo, građani Kantafiga još su se prošle godine protivili uklanjanju kamenih ploča i njihovoj zamjeni s betonskim, i to tijekom radova na izgradnji kružnog toka na Solskoj bazi i rekonstrukciji dijela prometnice zbog poboljšanja sustava oborinskih voda, zbog čega su organizirali i potpisivanje peticije. Stanovnici Kantafiga su tada isticali kako uklanjanje kamenih ploča na Obali Pape Ivana Pavla II od kućnog broja 17 do 32 “dramatično mijenja izgled pročelja kamenih zgrada koje zajedno s pločnikom čine cjelinu povijesne vrijednosti, te kako proces vraćanja kamenih ploča ne zahtijeva ništa više sredstava od nabave betonskih ploča i njihova postavljanja“.
 
GRAD KAMENA I MORA
 

Tragom informacije koja se može čuti među građanima da su kamene ploče s Kantafiga završile na Korčuli, a one sa zgrade bivše Veterinarske stanice u Imotici, tražili smo odgovor od Grada što se radi s kamenim pločama koje su uklonjene i zamijenjene betonskim!?

 
– Koliko god su ljudi protiv, kamen se skida i bit će upotrijebljen negdje drugo. Zamijenit će se betonskim kockama koje su postavljene i u Luci i na Kantafigu. Ne možemo vraćati taj kamen, tko će to uskladiti! Prema njihovu traženju, samo bi taj dio ostao u kamenu, a to je nemoguće – komentirao je tada zamjenik dubrovačkog gradonačelnika Niko Šalja.
Građane je podržala Jadranka Šimunović.
– Dosta nam je betona, ovo je Grad kamena i mora! Kako će to izgledati Kantafig s betonskim pločnicima? Kako čujemo, nema dovoljno starih kamenih ploča za izmijeniti dotrajale. Pitamo se gdje su sve one vrijedne kamene ploče koje su odbačene 2007. godine prilikom 'razgradnje' dviju povijesnih kuća pored zaštićenog Platana na Pilama? – zaključila je Šimunović.
 
MOGUĆE LOKACIJE SU….
 
To isto danas se pitamo i mi, što se radi s kamenim pločama koje su uklonjene i zamijenjene betonskim pločama? A razlog je taj što se u kuloarima može čuti kako su primjerice kamene ploče s Kantafiga završile na Korčuli, a one sa zgrade bivše Veterinarske stanice, barem se tako spominje po Gradu, u Imotici!?
Odgovor smo prvo pokušali dobiti od zamjenika gradonačelnika zaduženog za komunalne poslove Nika Šalje. On nas je uputio na Dinka Mirića, v.d. pročelnika Upravnog odjela za promet, stanogradnju i razvojne poslove.
– Sve stare ploče koje se dignu, upišu se i odnose u skladište Grada Dubrovnika u Gospinom polju pored Meteorološke stanice, i onda se koriste tamo gdje je to potrebno – rekao nam je Mirić.
Na pitanje je li istina da spomenute kamene ploče netragom nestaju, kako je duList neslužbeno dobio informaciju, Mirić je odgovorio:
– Postoji procedura za njihovo skidanje. Mi damo nalog izvođaču radova da ih položi tamo. Onaj tko vam je to rekao, neka nama to reče da možemo prijaviti policiji. Nemamo saznanja o tome – naglasio je Mirić.
 
PREMA GRADU OSTAJU KAMENE PLOČE

Sve stare ploče koje se dignu, upišu se i odnose u skladište Grada Dubrovnika u Gospinom polju pored Meteorološke stanice, i onda se koriste tamo gdje je to potrebno – kazao je v.d. pročelnika Dinko Mirić

 
Zanimalo nas je i na temelju čega se postavljaju novi betonski nogostupi, jer ipak su stari kameni pločnici simbol Dubrovnika, ne samo povijesne jezgre i kontaktnih zona, već i šire. A sada postupno ustupaju mjesto betonskoj galanteriji.
– Oni se postavljaju na temelju odluke da se na dijelovima grada postavlja betonska galanterija koja je danas u trendu. Gdje su stari kameni pločnici, ne interveniramo i ne pravimo radikalne zahvate, pa se to događa i kod Doma zdravlja. Digli smo ih radi nekog logičnog prijelaza, na 10-ak metara i ostalo je onako kako je bilo. Prema Gradu će i dalje biti kamene ploče i nastojat ćemo ih obložiti kamenom, a ovaj izvangradski dio će biti od betonske tehnološki prihvatljive galanterije – naglasio je Mirić.
Nismo protiv novih trendova pa tako ni protiv betonskih pločnika, ali samo se nadamo da neki novi trendovi neće sa sobom donijeti neku novu ideju, primjerice da se onaj glatki kamen s Dupca kojim je popločan Stradun zamijeni, ne daj Bože nekom betonskom galanterijom.
A ako je suditi po fotografijama koje je naš fotoreporter snimio, iako za kamene ploče postoji deponij, čini se da on i nije baš dobro čuvan, niti je ograđen žicom, tako da se u njega ne bi moglo ući. Stoga se postavlja pitanje koliko je dosada takvih kamenih ploča uopće uklonjeno i dovezeno na odlagalište, a koliko ih je netragom nestalo!?
 

Pišite nam
Ukoliko imate sličnih komunalnih problema u susjedstvu, bez obzira o kojem je dijelu Dubrovnika riječ, slobodno nam pišite na info@dulist.hr, ili nas nazovite na broj telefona 020/ 350- 671, rado ćemo Vas posjetiti i pomoći u rješavanju problema u Vašem susjedstvu kontaktirajući nadležne institucije.

 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist