Politika

Franković: U Libertasu je cijepljeno samo 37 posto zaposlenika. Ako to ne povećamo, dobit će manju potporu države

Franković: U Libertasu je cijepljeno samo 37 posto zaposlenika. Ako to ne povećamo, dobit će manju potporu države

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, ujedno i prva s novim sazivom gradskih vijećnika, otvorena je dopunama dnevnog reda. Vijećnik Maro Kristić predložio je dopunu dnevnog reda s točkom izmjena i dopuna o planu korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri.

-Kada su u pitanju javne površine, Planom njihova korištenja zacementirano je postojeće stanje i nismo dodjeljivali nove površine. Znamo koliko je ta priča osjetljiva, no, živimo u vrlo teškim gospodarskim okolnostima. Javili su mi se vlasnici jednog ugostiteljskog objekta, jedni od rijetkih koji posluju bez javne površine u Đorđićevoj ulici. Predlažem da raspravimo o dodjeli minimalne javne površine fast foodu ‘Republic’ u toj ulici – predložio je Kristić.

Pero Vićan pokušao se referirati na Kristićev prijedlog jer ‘i on ima pritisaka i takvih zahtjeva sugrađana’.

-Predlažem da ne dopunimo Kristićevu točku na dnevni red, nego da donesemo zaključak da se to pitanje razriješi. Imamo slučajeve gdje su vlasnici nekretnina građani, a preko 70 posto ljudi koji nemaju vlasničke odnose, posluju u tim nekretninama, trebali bismo to doraditi. Ako se Kristić slaže, neka povuče točku, a amo raspraviti i formirati povjerenstvo koje će to dovesti do kraja, da malo smanjimo tu nepravdu – rekao je Vićan.

Određena je pauza kako bi se Vićanov prijedlog razložio i usuglasio. Kristićev Prijedlog o izmjenama i dopunama korištenja javnih površina u povijesnoj jezgri za fast food ‘Republic’ nije prihvaćen ni uvršten u današnji dnevni red. O prijedlogu Pera Vićana o izmjeni cjelokupnog plana upravljanja, istaknuo ej rpedsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, danas se neće glasovati jer nisu pripremljeni materijali, ali sigurno ćemo se o tome, dodao je, raspravljati na nekoj od sljedećih sjednica.

Uslijedila su vijećnička pitanja koja je otvorio Andro Vlahušić.

-HZZ je donio odluku prošli tjedan da tvrtke koje nemaju 70 posto cijepljenih zaposlenika neće dobivati punu potporu. Koliko gradskih tvrtki koje primaju potporu imaju cijepljenih ljudi? Kako će ta odluka utjecati na gradske tvrtke? Bila bi dobra poruka da se i mi gradski vijećnici svi cijepimo. Po kojem će kriteriju naše tvrtke odlučivati tko će dobiti manje potpore, ako se ne cijepe do 70 posto. zašto su neke tvrtke na manjim plaćama, a neke na punim? Moramo ujednačiti pristup – istaknuo je Vlahušić.

Čistoća i Libertas koriste potpore, naglasio je Franković.

-Kod Čistoće nemamo problem s cijepljenjem, ali kod Libertasa imamo. 37 posto su procijepljeni u Libertasu. To je porazno. Ako se ne poveća procijepljenost, Libertas će dobiti mali financijski iznos RH na osnovu onih koji su se cijepili, ali će patiti oni koji su se cijepili. Oni koji nisu, zna se kako se treba upravljati društvom. Što se tiče korekcije plaća, sva naša društva imaju ista pravila. Oni koji rade primaju pune plaće. U Libertasu je zapsoleno oko 300 ljudi, a 160 njih ne radi svakodnevno pa primaju 20 psoto manju plaću. Sve je to bilo moguće financirati uz pomoć države. Ulazimo sada u financijske probleme ako im se smanje potpore države – odgovorio je Franković.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist