Politika

Franković povukao odluku o stanovima za mlade, ide se na novo javno savjetovanje

Franković povukao odluku o stanovima za mlade, ide se na novo javno savjetovanje

Novi prijedlog odluke o davanju u najam stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika s mogućnošću kupnje, u svrhu rješavanja stambenog pitanja mladih i mladih obitelji je pred gradskim vijećnicima. U istu su uvršteni prijedlozi koji su se mogli čuti tijekom posljednje rasprave među vijećnicima. No, vijećnik HNS-a je tijekom rasprave ponovno je uputio kritike te pitao zbog čega se traži ugovor o najmu, ali i po kojoj logici je vrijednost nekretnina 100 tisuća kuna, a pokretnina 300 tisuća kuna.

Gradonačelnik Mato Franković rekao mu je kako nije usvojeno vezano za ugovore o podstanarstvu. ako bismo to mijenjali, mijenjao bi se u bitnome element cijele odluke te bi se trebalo ponoviti javno savjetovanje. Možemo ponovno ići i tim putem.

-Ako smo mi kao Grad diskriminirajući prema podstanarima kako kažete, onda se možemo vratiti u neka ranija razdoblja s dobrim odlukama o subvencioniranju plaćanja najma mladima. Tada je Grad kao jedan od uvjeta stavio ugovor o podstanarstvu. U tijeku Covid krize kad smo htjeli pomoći ljudima, pomagali smo u plaćanju podstanarstva, ali uz ugovore. Ljudi koji imaju ugovore, njih je preko 400. Ugovor nije od jučer dio ukupnog sustava Gradske uprave, postoji jako dugo vremena. Nisam protiv vašeg prijedloga, moramo napraviti što bolju odluku – rekao je Franković dodavši kako se ionako do lipnja stanovi neće moći dodijeliti. Postoje tehnički nedostatci na zgradi koji se sad moraju ispraviti.

-Nije dobro u predizborno vrijeme raspisivati natječaj za dodjelu stanova – rekao je dalje.

-Bilo bi dobro napraviti odluku koja neće biti samo za ova 43 stana. Možemo imati unificiranu odluku – rekao je još jednom ponovivši kako ne bježi od ponovnog javnog savjetovanja jer se za mjesec dana ništa bitno neće dogoditi.

-Odluka je dobro napravljena, na njoj se radilo više od godinu dana i uvažene su brojne primjedbe. Različito razmišljamo oko ugovora o podstanarstvu te o promjeni modela – rekao je osvrnuvši se i na prijedlog stranke Srđ je Grad koja se zalaže za model trajnog najma.

Obradović je rekao kako je odluka prevažna da bi se prihvatila samo zato što nije loša.

Gordan Špero rekao je kako bi inzistirao na ugovoru o podstanarstvu jer će se dogoditi manipulacije.

Nikša Selmani rekao je kako je ovaj model kojega je HDZ obećao 2017. zakonski neprovediv.

-Nemoguće je garantirati povlaštenu cijenu jer to nije u skladu sa zakonom – rekao je dalje te dodao kako je upitno hoće li banke biti sklone kreditirati građane u uvjetima koji su po njemu nezakoniti.

Ivana Brnin, voditeljica tima za pripremu ove odluke, rekla je kako su proučeni svi zakoni kako bi se donijela odluka koja ih poštuje. Napomenula je i kako su se dobile suglasnosti i na odluku i na cijene.

Maro Kristić rekao je kako je najveći problem odluke pitanje otkupne cijene stana. Drugi su slatke brige, rekao je.

-Odgovorno tvrdim da ne postoji zakonsko uporište da nakon deset godina možemo ljudima prodati stanove po povlaštenoj cijeni od 1350 eura. Želim da to tako bude, ali bilo bi neodgovorno staviti tim ljudima tu cijenu u ugovor što će nakon deset godina biti proglašeno ništetnim. Zagovarao sam model i otkupa i dugogodišnjeg najma, ali dok ne budemo sto posto sigurni, ne bih raspisivao javni natječaj – rekao je Kristić.

-Nemojmo potrčati iako svi to očekuju da ne bismo ljude na kraju doveli u problem – zaključio je.

Za repliku se javio Selmani koji je rekao kako je Ministarstvo financija vrlo oprezno, između redaka, poslao poruku da ovo nije moguće napraviti, odnosno da je jedni pravi put subvencioniranje.

Gradonačelnik ističe kako su se sve institucije eksplicitno pitale.

-U razgovoru s njima rekli su nam da smo prvi koji ih uopće ovo pitaju. Nemamo samo mi ovakav model, ali ih nitko do sad nije o tome pitao. Mi smo pitali, tražit ćemo i detaljniji odgovor i nije problem još jednom staviti odluku na javno savjetovanje i pitati Ministarstvo. Dobra namjera postoji, stanovi su gotovi, kad se poprave tehničke stvari moći će se stanovi uručiti, a do tada se može sve ovo razriješiti. Nema razloga za žurbu jer se do sredine lipnja stanovi neće moći dodijeliti – rekao je gradonačelnik. Istaknuo je kako se od ministarstva nisu dobili jasni odgovori. Predložio je novo javno savjetovanje te pozvati ljude da se uključe kako bi odluka bila što ispravnija. Točku je povukao s dnevnog reda.

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist