Politika

BOGDANOVIĆ Upropastili smo Dubrovnik, i struka i politika. Svaka mega zgrada ima svog autora

BOGDANOVIĆ Upropastili smo Dubrovnik, i struka i politika. Svaka mega zgrada ima svog autora

Gradski vijećnici usvajaju izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana, koje je predstavila Maja Madirazza iz tvrtke Urbos. Rekla je kako izmjene u sebi sadrže projekte od važnosti za Grad kao što su dječji vrtić u Komolcu, smještaj za liječnike u Općoj bolnici, planiranje javnih garaža i slično. S druge strane, ispravili su se uočeni nedostatci i neusklađenosti u čemu su se posebno angažirali upravni odjeli te Društvo arhitekata kao savjetnik gradonačelnika.

-Znamo da nisu savršeni ni idealni, ali za prijelazni period utječu na smanjenje visine srednjih i visokih građevina, povećavaju se udaljenosti građevine od ruba građevinske čestice, a povećava se i postotak zelenih površina na parceli – rekla je Madirazza. Istaknula je kako je iznenađena količinom pristiglih prijedloga tijekom javne rasprave.

-Većina primjedbi išla je u smjeru da se sve ono što je vrijedno inkomponira u cjelovite izmjene – rekla je te navela kako je ukupno tijekom javne rasprave pristiglo između 500 i 600 pojedinačnih primjedbi.

-Kad gledamo dokument, upada u oči da onemogućava rekonstrukciju obiteljskih kuća, a samim time i stambeno rješavanje pitanja mladih obitelji – rekla je Marina Vučković Matić naglasivši kako je sramotno da se dokument usvaja na posljednjoj sjednici.

-Niste razmišljali o mladim obiteljima – rekla je.

Gradonačelnik Mato Franković odgovorio je kako je sve drugo sramota, osim ovih izmjena.

-Sramota je razlog zašto su izmjene trebale uopće doći na dnevni red – kratak je bio Franković.

Vijećnik Vido Bogdanović rekao je kako se divi svima koji su uspjeli pročitati, ali i shvatiti dokument.

-Zbilja treba imati posebne sposobnosti za ovo razumjeti. Koliko će ovaj plan popraviti stanje u prostoru, živi bili pa vidjeli. Ne vjerujem da hoće – rekao je.

-Sve čemu svjedočimo u prostoru proteklih 20-ak godina ove izmjene neće spriječiti ili poboljšati, odnosno voditi u boljem smjeru. Smiješno mi je i začuđujuće da struka u jednom trenutku donesen jedan plan, potpuno drukčije orijentiran, a onda ista ta struka pod drugom političkom voljom donese drugi plan – iznio je.

-Tu sam postao skeptičan u onome neka struka reče. Ja sam vjerovao da je to stručno pitanje, ali struka nacrta ono što joj politika reče ili onaj tko plaća izradu. Kasnije ćemo opet imati prostorni plan, opet izmjene i dopune. Toliko smo upropastili Dubrovnik, i politika i razne struke, razni DAD-ovi, komore… jer svaka mega zgrada ima svoj potpis, svog autora, arhitekta koji je to potpisao. Nije to palo s neba i nisu to izgradili divlji investitori bez struke. Struka je projektirala, struka je dala suglasnost. Svaka ona zgrada ima suglasnost. Što se sad čudimo – smatra Bogdanović.

Maro Kristić također je naglasio kako se ništa bitno neće s ovim izmjenama dogoditi.

-Ukazat ću na jednu nelogičnost. Dosta često u mnogim zonama imamo propisanu obvezu provedbe arhitektonsko urbanističkih natječaja. No, on je u mnogim situacijama barijera koja oduzima vremena, a ne donosi ništa konkretno u prostoru – rekao je Kristić te kao primjer naveo Lapadsku obalu gdje se shvatilo da bi provedba natječaja ugrozila mogućnost realizacije projekta EU sredstvima, dok se pred poduzetnike takva barijera postavlja. Smatra da bi takve barijere trebalo otkloniti.

-Ovo je najduže čekana točka. Svi kandidati su 2017. godine u svojim programima imali izmjene GUP-a. Svjedoci smo devastacije prostora, a to je rezultat GUP-a – rekla je Tatjana Šimac Bonačić. Rekla je kako prepucavanja tko je kriv nisu potrebna, jer su sve to donijela Gradska vijeća.

S četiri glasa protiv i dva suzdržana izmjene i dopune GUP-a su usvojene.

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist