Aktualno

Franković: Neću im dozvoliti silovanje lika i djela Iva Dulčića, povlačim točku!

gradsko vijece srpanj 2024 4

Kao što smo promijenili ime OŠ Montovjerna, ideja je bila da se i OŠ Lapad promijeni ime u OŠ Iva Dulčiča.  Jedna plemenita ideja iskorištena je u političku promociju što me je iznenadilo – rekao je gradonačelnik Mato Franković u objašnjenju o prijedlogu promjene naziva lapadske škole.
-Nije mi ni u promisli političko silovanje kako bi promijenili ime škole. Nevjerojatno kako su SDP i Srđ je Grad iskoristili sve poluge i koristili se političkim neistinama šireći strah, zabrinutost među ljudima. Organizirali su čak i online peticiju u kojoj su skupili 185 ljudi – rekao je.
-Neistina je da će nastati neki veliki troškovi – dodao je dalje. Napomenuo je kako samo dvije škole ne nose naziv po nekoj osobi, a to su OŠ Lapad i Mokošica.
-Zašto Ivo Dulčić? On je obilježio lapadsku školu – rekao je gradonačelnik.
-Što je problematično kod Iva Dulčiča? Je li što je radio vitraje u crkvama? Kad gledamo vitraje u crkvi sv. Vlaha to je djelo Iva Dulčića. Pa ako je Ivo Dulčić bio dovoljno dobar za crkvu sv. Vlaha postavlja se pitanje zašto nije dovoljno dobar za OŠ Lapad. Zašto je netko lagao roditelje da će trebati velika financijska sredstva, to je brutalna laž. Trebat će promijeniti tri pečata. Ja ću ih kupiti od svoje plaće – rekao je dalje.

-Nešto što nosi naziv jedno tako velikog čovjeka, trebao bi biti ponos školi – dodao je te pitao otkad to roditelji odlučuju kako će se zvati škola. Učitelji ili profesori? O tome odlučuje predstavničko tijelo slušajući glas i bilo građana – dodao je te istaknuo kako je u online anketi većina sakrila svoje ime.

Vijećnik Đuro Capor rekao je kako nije dostojno gradonačelnika da se obračunava s građanima.

-Dijelite im etikete jer su se usudili potpisati peticiju – rekao je dalje. Istaknuo je kako mu je neobično da je ideja o promjeni naziva donesen na kolegiju pročelnika.
-Tko bi drugi trebao raspravljati o imenu škole ako ne kolektiv, Vijeće roditelja pa i učenici koji idu u tu školu. Iz političke sfere, iz nekog kružoka dolazi ideja kojoj bi se mi kao trebali pokloniti i to je pogrešno- rekao je.

Vijećnica Petra Marčinko ističe kako odluka ne poštuje principe participativne demokracije. Rekla je kako je Ivo Dulčić itekako zadužio Dubrovnik. Rekla je kako na ovoj razini ne želi raspravljati te tražila da se od svega makne ime Iva Dulčića.
Gradonačelnik je pitao kako maknuti ime gospara Iva Dulčića od procesa imenovanja OŠ Lapad u OŠ Iva Dulčića.

-Koji je argument onih koji su protiv? – pitao je te dodao kako im su im argument troškovi koji će iz toga proizaći. Još je jednom ponovio kako nije istina da će se iz svega proizaći veliki troškovi.

-Jedina osoba koja me je determinirala u toj školi jest Ivo Dulčić sa svojim djelom Sunce – izvor znanja – rekao je Ivan Maslać.

U nastavku rasprave gradonačelnik je rekao kako je Ivo Dulčić čovjek koji je izradio vitraje u crkvi sv. Vlaha, u staroj crkvi sv. Mihajla oltarske vitraje – i nije dostojan!

-Mali političari bez znanja i iskustva, bez promišljanje nečeg za bolje grada, ne znaju bolje i zbog zaštite imena i integriteta gospara Iva Dulčića i kako im ne bih dozvolio silovanje lika i djela tog čovjeka dopustit ću vremenu i stanovnicima Lapada da odluče kako će se škola zvati OŠ Iva Dulčića. Prije toga malima ću dozvoliti samo da ostanu mali u politici i zbog toga povlačim ovu točku s dnevnog reda – zaključio je Franković.

Pročitajte još

Vijećnici odlučili: UTD Ragusa i TUP postaju jedno društvo

UKIDA SE ODJEL ZA TURIZAM, GOSPODARSTVO I MORE ‘Vićan ostaje bez pročelnice!’

Andrea Falkoni Račić

Ovotjedna događanja u Centru za djecu, mlade i obitelj Dubrovnik

Dulist