Koronavirus u Hrvatskoj

FRANKOVIĆ NAJAVIO MJERE Grad Dubrovnik će gospodarstvenicima ‘oprostiti’ 29 milijuna kuna

FRANKOVIĆ NAJAVIO MJERE Grad Dubrovnik će gospodarstvenicima 'oprostiti' 29 milijuna kuna

Gradonačelnik Mato Franković predstavio je prvi paket mjera za ranjive skupine i gospodarstvenike.

Potpore gospodarstvenicima i obrtnicima odnose se na one koji ne mogu obavljati djelatnost, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite RH, a ne nisu u kategoriji skupina koje su oslobođene od plaćanja dijela najma i javne površine. Navedeni gospodarstvenici su u sastavu mjera Vlade RH, nisu imali dug prema Gradu Dubrovniku do 31.12.2019. i prema trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika.
– Tu je važno reći da će potpora pokrivati dio troškova najma poslovnog prostora u kojem se nalaze u iznosu od 2500 kuna. Za sve one koji se ne nalaze u javnim prostorima, nego u privatnim, Grad Dubrovnik će izdvajati 2500 kuna potpore za mjesečni najam – rekao je Franković. Za isplatu navedenog je potrebno imati ugovor o najmu prostora i dokaz najmodavaca da su se obveze prema istom uredno izvršavale do 31.12.2019. godine te dokaz o izvršenoj obvezi plaćanje najamnine za travanj, svibanj i lipanj. ‘Kako netko plati najamninu za travanj, tako će na osnovu te plaćene najamnine moći doći u naš Upravni odjel i zatražiti 2500 kuna koje će mu Grad na osnovu toga i ove mjere isplatiti’, kaže gradonačelnik.
Daljnje mjere za gospodarstvenike su da se za tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj) umanjuju plaćanja zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika za 50 posto.
-Uvodi se mjera ‘oprosta plaćanja’, neće morati ovo plaćati u budućnosti. Dakle, 50 posto opraštamo plaćanja. Umanjuje se plaćanje zakupa javnih površina za 70 posto. Ponovni mjera ‘oprosta plaćanja’ za 70 posto. Ukida se plaćanje reklama (travanj, svibanj, lipanj), ukida se spomenička renta. Koncesijska odobrenja – ukidaju se plaćanja i obveza za travanj, svibanj, lipanj. Porez na dohodak i prirez – odgađa se plaćanje za iste mjesece, a za neki budući period. Privatni iznajmljivači – ukida se plaćanje paušala za drugi kvartal. Komunalna naknada umanjuje se svim gospodarskim subjektima za 15 posto – rekao je gradonačelnik. Sve navedene mjere odnose se na društva, gospodarstvenike, obrtnike koji će uredno izvršavati svoje preostale obveze prema Gradu Dubrovniku tijekom travnja, svibnja i lipnja.
-Ovo su dvije spojene posude, mjera za socijalno ugrožene i mjera za gospodarstvenike. Jedna bez druge ne može financijski funkcionirati. Mjere za ranjive skupine iznose 17 i pol milijuna kuna u tri mjeseca. Mjere financijskog oprosta za gospodarstvenike iznose 28,75 milijuna kuna. Grad Dubrovnik će za tri mjeseca oprostiti 28,75 milijuna kuna. Financijska odgoda za gospodarstvenike za tri mjeseca iznosi 38,4 milijuna kuna. Smatramo da su navedene mjere konkretne i odražavaju ono što Grad Dubrovnik može napraviti za svoje sugrađane – naglasio je Franković.
Što se tiče financijskih ušteda unutar proračuna koje će Grad Dubrovnik provesti za tri mjeseca (travanj, svibanj, lipanj) to su: smanjenje plaća djelatnicima u Gradskoj upravi i javnim ustanovama za 10 posto, ukidanje plaćanja naknada za članstva u Upravnim vijećima javnih ustanova, ukidanje plaćanja naknada članovima Gradskog vijeća, ukidanja plaćanja naknada za političke stranke, obustavljanje programskog financiranja rada udruga na 3 mjeseca, uvođenje redukcije u javnu rasvjetu na području Grada Dubrovnika i obustavljanje svih troškova osim nužnih i neophodnih.
-Nakon donesenih ušteda i paketa mjera, pomoći ranjivim skupinama i gospodarstvenicima, očekujemo da ćemo s datumom 30. lipnja 2020., očekujemo da ćemo zabilježiti proračunski deficit u iznosu od 40 milijuna kuna. Ovo je sve realno, čega smo svjesni, ali smatramo da je nužno potrebno pomoći našim sugrađanima koji su se našli u velikom financijskom problemu i našim gospodarstvenicima koji u ovom trenutku svoju djelatnost zbog niza ograničenja ne mogu obavljati. Ponavljam, ovo su mjere koje donosimo u ovom trenutku, no nadamo se da će se one vrlo brzo promijeniti i da će situacija krenuti na bolje pa da ćemo razmišljati o većim oprostima i pomoći. Ako bude potrebno, sve buduće mjere, nakon 30. lipnja, sagledavat ćemo ih i one će biti potpuno nove i drukčije u odnosu na ovo sada. Nadamo se da do toga neće morati doći – rekao je gradonačelnik i dodao da je u cijeloj priči najvažnije pobijediti pandemiju i zaštititi najugroženije, kako zdravstveno, tako i egzistencijalno.
-Moramo očuvati radna mjesta, koliko god je moguće i zajamčiti da gradske službe normalno funkcioniraju u ovim izvanrednim okolnostima – naglasio je.

Grad nastavlja s podupiranjem OB Dubrovnik, istaknuo je.
-Kupili smo 5 respiratora, a u ovom trenutku smo u nabavci 5 novih koji bi trebali doći iz Njemačke i 5 dodatnih koji bi trebali doći iz Kine. To je ukupno 15 novih respiratora, koji bi zdravstveni standard podigli na jednu od najvećih razina u RH po pitanju borbe protiv koronavirusa. Nisam za to da naši sugrađani idu u Split dobivati zdravstvenu skrb. Moramo našim sugrađanima osigurati da se ovdje mogu liječiti. Nastavit ćemo dalje podupirati rad OB Dubrovnik sa svim potrebnim aparatima – rekao je Franković.

Dodao je i kako je ‘Dubrovnik kroz svoju povijest imao puno teških vremena’.
-Izaći ćemo mi iz ove krize. Potrebno je da ostanemo disciplinirani, da poštujemo sve ono što civilni stožer RH izdaju kao naređenja, da se ne grupiramo i poštujemo odluku da se što više stoji doma. Samo 14 dana, ukoliko budemo disciplinirani, efekt će biti velik. Nedavno je izašla analiza da RH ima jednu od najrestriktivnijih mjera i imaju svoje rezultate. Pozivam sve sugrađane – ostanite doma. Civilna zaštita Grada Dubrovnika će učiniti sve za one koji ne poštuju to da vas ‘natjeraju’ da otiđete doma. Ne želimo doći u tu situaciju, ali ako bude trebalo, zbog sigurnosti sugrađana, na takve mjere smo spremni. Nakon ove prezentacije, oporba će imati reakcije. Međutim, ja na takve prozivke neću odgovarati jer imamo pametnijeg posla po pitanju pandemije koronavirusa – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist