Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

FRANKOVIĆEVE MJERE ZA TRI MJESECA Ukida se plaćanje najma stanova, vrtića, parkinga, Grad financijski pomaže obiteljima i podstanarima

FRANKOVIĆEVE MJERE ZA TRI MJESECA Ukida se plaćanje najma stanova, vrtića, parkinga, Grad financijski pomaže obiteljima i podstanarima

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković predstavlja prvi paket mjera za ranjive skupine i gospodarstvenike danas s početkom u 12.30 putem live streama na web stranici Grada Dubrovnika te putem Facebooka. Kako je uvodno objasnio, pandemija koronavirusa utječe na javno zdravstvo, sigurnost, ekonomiju i socijalnu komponentu. Sve je to Grad uzeo u obzir pri donošenju ovih mjera za prva tri mjeseca. Postoje, naime, tri scenarija.

-Prva simulacija je A scenarij brzog oporavka u kojem nakon tri mjeseca nastavimo kao da se ništa nije dogodilo. U B scenariju predvidili smo usproren rast, srednje brzi oporavak po kojem bi tek u 2021. krenuli kao da pandemije nije bilo, a do tada bismo poduzeli određene mjere. C scenarij predviđa usporen oporavak i situaciju kada bi sezona počela tek 2022. godine. Do tada bismo trebali poduzeti potrebne mjere kako bismo našim socijalno ugroženim sugrađanima osigurali sredstva za dostojan život. Sve mjere koje danas predstavljamo prilagođene su A scenariju – rekao je gradonačelnik.

Mjere za ranjive skupine za travanj, svibanj i lipanj

-Ukida se plaćanje najma za stanove u vlasništvu Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj. Uvodi se mjera socijalno – financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj  za kućanstva bez prihoda u iznosu od tri tisuće kuna po kućanstvu mjesečno, tj. 1 500 kuna po samcu mjesečno. Uvodi se mjera sufinanciranja troškova stanovanja za travanj, svibanj i lipanj za sve podstanarske obitelji koje udovoljavaju kriterijima mjera socijalno – financijske pomoći. Mjesečna naknada iznosit će 1500 kuna – rekao je gradonačelnik.

-Ovdje se ne radi o onoj mjeri koja već postoji gdje Grad Dubrovnik sufinancira smještaj, već se radi o mjeri koja isključivo ide prema obiteljima koje su ostale bez financijskih prihoda – dodao je.

Oprašta se i dug za vodu i odvoz smeća kućanstvima koje je Grad Dubrovnik pomogao kroz mjeru socijalno – financijske pomoći za travanj, svibanj i lipanj. Oslobađa se kućanstva od plaćanja komunalne naknade tza travanj, svibanj, lipanj u svim slučajevima u kojima će kućanstva i građani sukaldno odluci Vlade RH biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda – dodao je Franković.

-Oslobađaju se plaćanja naknade za boravak djece u Dječjim vrtićima sve obitelji u Gradu Dubrovniku za travanj, svibanj i lipanj bez obzira kao se u međuvremenu vrtići otvore. Komunalna naknada umanjuje se za 15 posto i oslobađa se od plaćanja parkinga na području Grada Dubrovnika – naglasio je Franković.

Mjere za ranjive skupine inose 17 i pol milijuna kuna u tri mjeseca – rekao je Franković.

FRANKOVIĆEVE MJERE ZA TRI MJESECA Ukida se plaćanje najma stanova, vrtića, parkinga, Grad financijski pomaže obiteljima i podstanarima

Pročitajte još

[FOTO] MALOLJETNIČKO NASILJE NA PROFILU ‘MOLI SE DUBROVNIK’ Brutalnost s TikToka izašla na ulicu

Nora Di Leo

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović